UGE 2 DAG 4+5+6+7

Fredagsbobler #8 – Sukkerfri Champagne

 

Jeg ved ikke med jer, men jeg kommer altså ikke igennem denne lockdown uden bobler. Det hele er så difust, man ved jo sket ikke hvilken dag det er, så vi er jo nødt til at have noget at forholde os til. Hvis ikke vi får champagne i dag, hvordan skulle vi så nærmest vide det var fredag? Så det gør vi, også selvom vi er på ganske fornuftig diæt og træning. Men ved du hvad…

Jeg plejer ikke at tælle kalorier, jeg ved sgu godt hvad der er sundt, og hvad der ikke er. Jeg har altså også taget kostvejleder uddannelsen for år tilbage, så er ikke helt sat af på det område. Men for at få et overblik over, hvad det vi indtager egentlig koster på den konto, er vi begyndt at tælle vores kalorier via en app. Jeg er f.eks. omgående stoppet med at spise blødkogte æg, eller æggeblommer i det hele taget, da sådan ét indeholder ca. 80 kcal., som er det samme som et glas champagne. Så ved jeg godt hvad jeg helst vil have! Tager du et halvt glas champagne og presser en halv appelsin i, så har du samme antal kalorier i en mimosa, som i et blødkogt æg søndag morgen – just sayin!

Jeg sad lige og regnede på hvad vi skal have til aftensmad, og hvad der er tilbage på champagnekontoen senere, og så er det jo at nød lærer nøgen kvinde at spinde (bogstaveligt talt, efter sådan en flaske)…

Måske du allerede ved det, men i tilfælde du ikke gør, så er det godt nok skammelig info at gå glip af. Lige som du kan få sodavand uden sukker, hvor du sparer på kalorierne, så kan du faktisk også få sukkerfri champagne. Når man taler om smagen på en flaske bobler, om den er tør eller sød, så hedder den tørre brut (udtales bry), og det siger måske også sig selv, at den indeholder mindre sukker end demi-sec, som smager ret sød. Der tilsættes sukker undervejs i fremstillingen af champagne, og mængden afhænger af typen. Jo sødere, jo mere sukker. Det er altså ikke helt uden betydning, hvis vi ser på hvor meget champagne vi kan få, for færrest mulige kalorier.

En meget sød flaske kan indeholde 30-50 gram sukker pr. liter, hvor en Extra Brut indeholder under 6 gram, og Non Dosage eller Brut Nature slet ikke tilføres sukker. Der kan altså spares en del på en hel flaske, alt efter hvad man er til. Jeg er mest til en alm. brut, sådan et glas er der ca. 80 kcal i (et glas er som regel 100 ml, men der er 750 ml i en flaske og man siger der er til 7 glas, så det afhænger af hvordan man skænker – lad os sige der så er ca. 90 kcal i et glas). I et glas Non Dosage champagne, er der 65 kcal… Det render altså op i 25 kcal pr. glas, og 150-175 kcal på en hel flaske. Det er IKKE uden betydning jo! Sådan rundt regnet, så er der det samme i et enkelt lille stykke chokolade, eller en halv flaske op mod en lille håndfuld (ca. 50 g) Matador Mix. Det smager også virkelig godt, men det er hurtigt væk og svært at holde sig til lidt. Nu er det jo ikke fordi jeg skal opmuntre jer til at drikke alkohol, og så alligevel… Det er fredag. SKÅL!

 


 

Pierre Gimonnet & Fils, Champagne Premier Cru 2012, Brut Nature, Pris 389 kr.

 

Det var ikke let, vi var rundt i fire forskellige butikker hvoraf den ene en vinhandel, for at finde en flaske uden sukker, uden held. Til sidst måtte vi ty til Troels’ gode ven og kollega og champagne-pusher, der også bor i byen, om han havde en flaske i kælderen vi kunne købe, og det havde han heldigvis. Men det er nu let nok at finde på nettet, hvis man vil bestille hjem og prøve det af. Jeg kan godt lide ret tør champagne, og det er den naturligvis når den er natural som denne, men jeg havde faktisk troet den ville være “værre”. Jeg synes det er en rigtig fin flaske, men jeg tror det er vigtigt at det er en ordentlig drue, og ikke noget sprøjt. Jeg ved jeg godt kan lide det champagnehus denne flaske kommer fra, fra tidligere flasker, og det samme er gældende med denne. Jeg har smagt bedre champagne, men ikke i brut nature/non dose udgaven, da dette er første gang – og ikke sidste. Jeg har testet nogle billigere flasker halvsød cava på det sidste, og jeg ville altså tude hvis jeg skulle bruge mine kalorier på det, sådan en fredag aften hvor jeg har glædet mig til bobler. Det er naturligvis en smagssag, der er mange der meget hellere vil have en flaske Asti – det vil jeg ikke. Denne smager af citrusfrugt, citron og æble, det synes jeg nogle gange kan blive for udpræget, men faktisk ikke i denne og boblerne er også tilpasse. Den er tør ja, men også dejlig frisk. Jeg tog dette glas til den, da jeg troede den ville være mere boblende og fnysende syrlig, men det er den ikke, den er ganske fin og tilpas – i en dog tør udgave. Jeg er overraskende positiv.

 

 

Image Map

Næste indlæg

UGE 2 DAG 4+5+6+7