Mine første valg, til mit andet hjem

Fredagsbobler #7 – sådan sabler du en champagne

 

Champagne er noget særligt, hele oplevelsen omkring at drikke champagne er noget særligt. Oftest er der jo en anledning til at åbne den i det hele taget, eller som man siger… Hver dag er en fest. I sommers var første gang jeg sablede en flaske champagne, til en venindes 40 års fødselsdag. Jeg gav hende selv sablen, og hun gav mig en magen til, da jeg fyldte 40 senere på sommeren. Det blev mit første hug, den aften, og det gik total smooth… Som havde jeg aldrig lavet andet.

Champagnesablen stammer tilbage fra Napoleons tid, i 1800-noget. Det var dengang krigene foregik på hesteryg, og blodet flød på markerne. Madame Clicquot-Ponsardin (Den Gule Enke, jeg skrev om her), holdt i tiden store fester hvor hun listigt forkælede tropperne med gyldne bobler, i håb om de skånede hendes marker og druer under Napoleonskrigene. Det siges at være sådan man begyndte at sable champagne, da en officer havde besvær med at åbne flasken på hesteryg, og endte med at bruge sin sabel. Fremover når de tog ud i kamp, fik de øverste herrer i hæren en flaske med og tildelt infanterisablerne, som de havde med i tilfælde af de skulle fejre en sejr. Sablerne blev ikke brugt i kamp, til at slå fjenden ihjel med, de er/var slet ikke skarpe, og udelukkende medbragt for det formål at sable flaskerne. Hvordan de red rundt med champagne på hesteryg, som jo bliver rystet rundt, må jeg sige undrer mig. Jeg har selv besteget et bjerg med en flaske i rygsækken, og må sige at proppen sprang langt da jeg poppede den. Men de må jo have haft nogle gode sadeltasker dengang.

 

Sådan sabler du en champagne

Det er en god idé at flasken er kold inden du skal sable den, hvilket naturligvis altid er et must, men tag den gerne direkte ud af køleskabet. Før du går i gang skal du fjerne alt folie og topsikring, så du stryger sablen på en ren flaske. Der skal altså kun være proppen tilbage. Det er en god idé at lægge et klæde eller viskestykke omkring flasken (elegant naturligvis), for at få et bedre greb. Hold flasken på den måde, at du har en tommelfinger i bunden af flasken, og fire fingre under flasken som skal holdes i en 45 graders vinkel. Personligt er det svært for mig, da jeg har en ret lille hånd og små børnefingre, men som I kan se på et af billederne nedenunder, er det ikke en god idé at holde som jeg gør, hvis det går knap så godt.

Find flaskens samling, eller mærk dig frem, hvis den er svær at finde. Samlingen er flaskens svageste punkt, og det er den du skal udnytte for at få flaskens hals til at ryge af. Du skal ikke bruge kræfter, så sprænger flasken bare (igen se billede nedenfor) det er ren teknik og snilde der er vigtig her. Da der er knald på sådan en prop, sigter du væk fra folk eller ting omkring dig, proppen kan nemlig flyve ret langt!

Nu er du klar til at sable din champagne. Du stryger sablen op og ned af samlingen på flaskehalsen et par gange, så du får føling med det. Det er lidt som at spille billard. Så trækker du sablen tilbage, og med et bestemt men roligt tag, stryger du sablen helt op så den rammer flaskehalsen, og toppen springer af.

Husk at tjekke flasken for glasskår inden du serverer – øvelse gør mester!

 

Lidt for overmodig og kæk type…

 


 

Flasken er modtaget til test

RÖS Johanniter, Brut Naturel, Pris 575 kr.

 

Denne mousserende vin er fra danske Dyrehøj Vingaard, som er Danmark største vingård, oppe ved Kalundborg. Jeg synes det var ret interessant at smage, hvordan man her i Danmark kan være med på boblerne. Det er jo ikke champagne, det siger lidt sig selv, når det produceres på Sjælland. Jeg synes heller ikke den smager som champagne, hvis jeg skal sammenligne den med noget, men nærmere som en dejlig Riesling hvidvin med bobler i. Jeg synes den er god, men en anderledes mousserende vin end jeg ellers har smagt. Jeg synes det er spændende at prøve noget dansk, og vil da elske at drikke den med nogle danske jordbær til sommer.

 

 

 

Image Map

Næste indlæg

Mine første valg, til mit andet hjem