Nyt årti, ny viden, ny destination...

Fredagsbobler #2

 

Så blev det fredag igen, og jeg fornemmer I synes det er lige så dejligt som jeg. Jeg er hvert fald ikke den eneste der drikker bobler her kan jeg konstatere, og derfor må vi også hellere få styr på dem.

Man kan ikke bare kalde alt med bobler champagne, for at flasken må hedde netop det, skal den være fremstillet under bestemte forhold og efter nogle særlige regler, i området Champagne i Frankrig. Jeg synes selv der er noget helt særligt over netop champagnen, der er en følelse af noget særligt når proppen springer af sådan en flaske, noget ekstravagant, noget der skal fejres. Det var faktisk også noget ret særligt i starten af champagnens oprindelse, da det var netop champagne som de kongelige skålede i efter deres kroninger der foregik i domkirken i Reims, i champagneområdet.

Men det er bestemt ikke de eneste bobler der smager dejligt, de andre er bare fra andre områder hvor jorden som druerne vokser i er anderledes.

Crémant: Er også fra Frankrig og fremstillet efter samme principper som champagne, den er bare en noget  billigere udgave.

Cava: Er den spanske boblende udgave der også fremstilles som champagne, men dog på andre druer.

Prosecco: Er fra Italien og disse bobler fremstilles på en anden måde. Champagne og cava lagres i selve flasken, hvor prosecco lagres i tryktanke, ligesom asti også gør. Det er en billigere måde at fremstille på.

Asti: Er også Italiensk men lavet på en anden drue, der gør den meget sød, men også gør at den har en noget lavere alkoholprocent.

 

Jeg synes selv der er stor forskel på hvad man serverer – bobler er ikke bare bobler. Der er stor forskel på om du serverer bobler til et bryllup eller en konfirmation, hvad man drikker dem til og hvem der drikker dem. Jeg skal nok komme med mine anbefalinger for hver enkelt, nu skal vi lige have facts på plads først. Der er også stor forskel på hvad man hver især kan lide, jeg ved efterhånden hvad forskellige venner og veninder foretrækker og kan sagtens smage hvem af dem der er kommet med hvilken flaske, da man jo som regel giver det væk man selv foretrækker, når man skal gøre folk glade. Uanset om det er champagne eller nogle af de andre bobler, så betegner man smagen ud fra om den er tør eller sød, sådan her:

 

  • Brut nature, er den tørreste.
  • Extra brut, er som meget godt beskrevet, ekstra tør.
  • Brut, er tør.
  • Sec, er lidt sød.
  • Demi-sec, er sød.
  • Doux, er meget sød.

 


 

Denne uge var det et vennepar der kom med boblerne, fra fruens egen samling. Manden interesserer sig en hel del for vine og champagne, og kører selv ned i områderne hvert år og handler ind til privat forbrug. Derfor denne flaske…

 

 

Special Club Brut Champagne, Charlier & Fils 2005, pris 449 kr.

 

Jeg synes denne flaske var virkelig god, den er en blanding af friskhed og samtidig en tilpas tyngde, så den ikke bliver for “ung”, efter min mening. Der er også tilpas med bobler i uden det kammer helt over og bliver for meget. Jeg er personligt ikke til den helt store eksplosion i munden, det bliver for voldsomt og føles på en måde billigt, selvom det bestemt ikke er tilfældet. Jeg synes denne er tilpas og andet glas bedre end det første, når den lige har fået luft og er blevet sluppet løs.

 

Tak for at tage så pænt imod Frdagsboblerne!

 

 

Image Map

Næste indlæg

Nyt årti, ny viden, ny destination...