Skiferie, snowboard og skade på 1. dag...

Fredagsbobler #5 – Champagnetyperne

 

Når man står med rodet hår og skitøj, så går  man i gemmerne efter et champagnebillede. I Fredagsbobler denne gang, vil jeg fortælle lidt mere om de forskellige typer champagne. Du har måske set de hedder forskellige ting, men aldrig sat dig ind i hvad det i virkeligheden betyder. Det får du at vide nu.

 

Non Vintage Champagne:

Også kaldet en klassisk champagne. Ofte står der en årgang på flasken, men på de fleste står der faktisk ikke nogen årgang, og det betyder at det er en Non Vintage Champagne. Den er lavet af druer fra mange forskellige marker, og ikke fra bare ét bestemt år. Det var måden man gjorde det på de første 100 år. Nu kan man få mange flere slags, men ca. 90% af alle champagner, er af denne slags.

 

Vintage Champagne:

Betyder at champagnen er lavet af 100% druer fra ét bestemt år, hvor klimaforholdene har været perfekte. De kan godt gå hen og blive dyre, og er nogle man med fordel kan gemme i kælderen. De udgør max 15% af den samlede høst for den enkle producen, og skal lagre mindst 3 år inden frigivelse, men ofte går der 6-7 år, for at gøre den endnu bedre.

 

Blanc de blanc:

Blanc de Blancs betyder oversat fra fransk, hvid af hvide, og denne slags champagne er udelukkende lavet af  grønne druer, altså ren chardonnay. Det er en champagne af høj kvalitet, og noget champagnehusene normalt er stolte af. Den er som regel god som aperitif, hvert fald af den lette tørre slags, jeg kan lide.

 

Blanc de noirs:

Er det modsatte af blanc de blanc, da den er lavet af blå druer, af typerne Pinot Noir og/eller Pinot Meunier i fremstillingen, som gør den er mere gul eller guldfarvet, når du ser den i glasset. Disse er tungere og mere kraftfulde og bedre til almindelige middage, end som aperitif . Hvis du står med en Blanc de Noir Champagne vil det tydeligt fremgå af etiketten.

 

Rosé:

Troels klapper i hænderne, hver gang vi åbner en lyserød rosé champagne. Rosé Champagne har en mere fremtrædende frugtsmag end alm. champagne, af hindbær og jordbær, og ofte lidt dyrere. Den får den lyserøde farve ved man enten tilsætter lidt Pinot Noir (blå drue), eller ved at man presser drueskindet, så drueskindet har kontakt med druemosten i kort tid inden selve gæringen. Jeg synes Rosé er rigtig fin især om sommeren, eller som f.eks. til Valentines day i næste uge.

 

Prestige Cuvée:

Den ypperste champagne og anses for at være det fornemste, som champagnehuset kan tilbyde. Det er sådan en som Dom Pérignon, som er fra huset Möet & Chandon, og ofte en bedre vin der laves i begrænset omfang, og dermed også en dyr champagne. Hvis der er noget helt særligt der skal fejres, så er det altså sådan en flaske du skal have fat i!

 

Vidste du, at en champagne indeholder ca. 250 mio. bobler?!

 


 

 

L. Bénard-Pitois Brut, Mareuil-sur-Aÿ, Champagne, 300 Kr.

Champagnen her stod i køleskabet, som en velkomst fra den tidligere ejer, da jeg kom op i min nye lejlighed efter nøglerne. Man må sige at de har ramt helt rigtigt, brut champagne med friske bobler, der bliver bedre efter første glas, hvor boblerne lige har fået luft. Den er er frisk, men stadig varm og rund. Man ville nok sige den var med noder af citrus, æble, vanilje og toast, men det må jeg hellere sætte mig mere ind i, inden jeg slynger om mig med den slags. En flaske lige efter min smag, og heldigt at det så skulle blive lige den, vi indvigede lejligheden med, sidste fredag.

 

 

Image Map

Næste indlæg

Skiferie, snowboard og skade på 1. dag...