Dubai dag #1

Fredagsbobler #3 – Champagneglas guide

 

I ugens fredagsbobler vil jeg i dag sætte fokus på glassene. Vi har selv nogle forskellige glas, og det er der en hel særlig årsag til, det er nemlig ikke ligegyldigt hvilket glas du drikker dine bobler af. Det kommer også an på hvad du drikker, om det er en brut champagne eller en sødere asti.

Når jeg drikker bobler, er der 3 forskellige slags glas jeg bruger, som jeg vil fortælle nærmere om. Men jeg må også indrømme, at jeg selv kan finde på at tage det glas der passer bedst til anledningen eller borddækningen. På billedet ovenover har jeg f.eks. brugt et helt forkert glas, til en eksklusiv champagne, men for at være helt ærlig, så gjorde det mig glad visuelt. En sommelier havde nok vippet mig en, med et vådt viskestykke.

 

*glasset længst til højre er Hollie Nolias glas, når der serveres børnechampagne. Glasset er fundet på et marked, og jeg husker desværre ikke hvor mine andre glas er fra.

 

Tip: Skyl glasset i varmt vand og tør det grundigt af inden brug, det generer boblerne i glasset hvis der er rester af opvaskemiddel i det, og det er synd for oplevelsen. Køl det evt ned igen, for man serverer natuligvis ikke i varme glas.

 

Coupe glasset

Det er igen blevet meget populært med de brede coupe glas, som altså minder mig om Marilyn Monroe, og som mange nok også kender fra filmen the Great Gatsby, med Leonardo DiCaprio. Det siges at glasset er designet ud fra Marie Antoinettes barm, fordi hun gerne så, at gæsterne skålede for sit helbred af champagneglas formede som sit bryst. I så fald vil jeg da også hellere skåle af den runde store coupe-model end i de lange slanke glas! Men coupeglasset, eller champagneskålen som mange kalder det, er faktisk det første glas der er skabt til netop at drikke champagne af, og det blev til helt tilbage i 1663 i England.

Det er bare ikke altid det helt rigtige glas, at drikke en champagne af. Det var især meget populært at bruge i 1930’erne, men dengang var champagnen sødere og mere boblende, end mange champagner er i dag. Nu om dage drikker vi mere brut champagne/bobler, og så holder glasset ikke så meget på boblerne og aromaen, og det er synd. Drikker man derimod en sødere flaske bobler, eller en med mange bobler i, kan det være en god idé, da den så bliver lettere og mere behagelig at drikke. Jeg kan godt synes der er for mange bobler i en flaske, og så bruger jeg netop et coupe glas, for at komme af med nogle af dem. Men jeg synes de er så flotte, og jeg elsker at drikke af dem! Det er bare synd at servere en dyr champagne i sådan et glas, men ideelt til en fejring hvor der hældes op, skåles og drikkes med det samme. Til en reception hvor glasset måske står fyldt noget tid, vil det blive en lidt flad oplevelse.

 

 

Flute glasset

Det er nok det mest velkendte champagneglas, og netop også et der holder godt på boblerne. De gode glas er ridset eller har et ru punkt i bunden, som gør at man får en smuk stigende perlerække af bobler i glasset. Jeg vil nok kalde det, det mest instavenlige glas, da boblerne er flottest dette glas. Jeg må indrømme at vi til nytår drak en ret dyr champagne i sådan et glas, fordi det var pænest, men lidt en skam da man ikke dufter aromaen så godt i et så smalt glas. Dyre vintage og prestige champagner drikker man helst af et andet glas – eller af et hvidvinsglas. Det bryder jeg mig dog ikke om, selvom en sommelier, nok ville anbefale det. Idet det holder så godt på boblerne, er det bedre end coupe til arrangementer, hvor der måske går lidt tid fra det er hældt op til det drikkes.

 

 

Tulip glasset

Er nærmere det rette til de mere eksklusive bobler, da fylden i glasset gør det muligt at aromaen kommer til sin ret, og du lettere kan dufte til den. Det er stadig et fint slankt glas der holder godt på boblerne, og også eksperternes foretrukne glas. Mange af dem vil hellere drikke en eksklusiv champagne af et vinglas end et af de andre glas, hvis ikke de har et tulip glas at skænke i.

 

 


 

Veuve du Vernay, Ice Rosé, 95 kr.

 

Denne uges bobler blev denne franske cremant . Jeg læste en anmeldelse et sted, hvor der stod “den er god, vi er fulde”, så den måtte prøves. Jeg synes denne flaske vil være rigtig god en varm sommerdag, iskold, som en aperitif. Den er sød men ikke for sød, dog ikke tør nok til mig. Det er faktisk sjældent jeg vælger rosé bobler over en alm. flaske, men jeg synes det er rart engang imellem, og for variationens skyld. Jeg synes den har tilpas og behagelig mængde bobler, og en mild smag af jordbær og hindbær, uden det bliver for meget. Det er ikke en flaske jeg vil sidde og nyde henover en aften, den er for mig mere til en sommerdag man sidder og hygger med veninderne i haven og får lidt frugt eller snacks. Jeg tror mange, der ikke er til en rigtig brut champagne, men gerne vil have nogle bobler, der ligger lige mellem en rigtig champagne og en sød asti, der vil kunne lide denne. Den er rigtig fin til prisen.

 

 

 

Image Map

Næste indlæg

Dubai dag #1