NYT om lejligheden!!

Fredagsbobler #6 – Rosé champagnens oprindelse

 

Da jeg skulle vælge fredagsbobler til i dag, var der ikke nogen tvivl. Det skulle naturligvis skulle være en rosé champagne. Det ér Valentines Day, og det kalder altså på nogle lækre lyserøde bobler. Men ved du hvordan rosé champagne blev til?

Når nu vi er ved kærlighed, så er det netop den helt store årsag til, opfindelsen af de dejlige dråber blev til. I 1798 giftede en ung kvinde sig ind i en fransk champagnefamilie. Barbe Clicquot Ponsardin, senere også kaldt Madame Clicquot, blev blot 7 år senere enke, og overtog som 29 årig champagnehuset. Herhjemme kender vi Veuve Clicquots’ champagner som “Den gule enke”, det er dem du nok har set med de gule mærkater på.

Det var i 1818 hun fik idéen til at blande hendes yndlings rødvin, med champagnehusets egen champagne. Faktisk prøvede hun først at blande champagne med hyldeblomst, men det faldt ikke i hendes smag, så hun prøvede med rødvin i stedet, og heldigvis for det da. Det blev for lidt over 200 år siden til den første rosé champagne, som nu står på hylderne under navnet Veuve Clicquot Rosé. Det må da alt andet lige, være noget særligt for et champagnehus, at have opfundet rosé champagnen.

 

Jo mere jeg dykker ned i unge Barbe Clicquot Ponsardins liv, må jeg sige hun imponerer mig. Hun har opfundet flere ting der den dag i dag har stor betydning for fremstillingen af champagne. Nu er jeg jo ikke selv helt inde i detaljerne, når vi taler fremstilling, jeg har mest gjort mig i det færdige produkt, og er blevet en ganske kyndig champagnedrikker – man skal jo starte et sted. Men hun opfandt altså en måde at stille flaskerne på under lagring, så champagnen blev klar, og ikke grumset, som den startede med at være. På denne måde kunne gæren lægge sig i toppen og blive trukket ud, og derved blev champagne klar, som vi kender den i dag – en proces andre champagnehuse naturligvis også gør brug af nu.

Opfindelsen hedder et riddeling-bord, men i dag bruger mange det som en vinreol. Du har sikkert også set den stå på restauranter, og nu kan du så passende fortælle din kæreste, mand, veninde eller hvem du spiser med, næste gang du ser sådan en, hvad den egentlig er opfundet til. At lave krystalklar champagne.

 

 


 

Perrier-Jouët Blason Rosé, Brut Champagne, 550 kr.

 

Jeg tog denne flaske med på vores Valentines spa-ophold, da jeg husker vi drak den i sommers, og syntes den var virkelig god. Så den skal vi drikke på vores 2 års dag i dag, og jeg synes altså den oser ret meget af romantik og kærlighed, når bare man kigger på den. Af samme årsag blev det denne, og ikke nogen anden, så må jeg anmelde Veuve Clicquot Rosé en anden gang. Jeg synes nogle gange rosé, både som vin og champagne, kan være lidt kedelige og mangle smag, men det kommer helt an på hvad man vil nyde den til. Jeg synes denne er mildere at gå og nippe til, imens jeg gør mig klar til middagen, eller vi sidder og hygger os med frugt og chokolade, end en alm. champagne havde været. Den er dejlig let frugtig i smag og duft, men slet ikke hen ad en Asti i smagen (bare for at nævne noget du måske kender), da denne jo er en brut og stadig tør i smagen. Modsat den klassiske champagnesmag, så har den en mild smag af noget hindbær og jordbær, men ikke så jeg kan skelne smagene – jeg synes den er rigtig, rigtig god og behagelig, med tilpas bobler. Man kan smage det er en rosé og det er lækkert. Den er feminin, frisk og dejlig. Jeg værdsætter både smag og dens visuelle skønhed. Hvis du er mand og vil imponere en dame, så er denne altså god at have med.

 

Image Map

Næste indlæg

NYT om lejligheden!!