Dubai dag #2

Fredagsbobler #4 – champagneproppen

 

Bedre sent end aldrig. Det har været en hektisk dag, sådan at køre hjemmefra for at køre på skiferie, for så at opdage, at der er sommerdæk på bilen – på den måde, sker der ofte noget uforudsigeligt, hjemme hos os. Lad mig sige det sådan, vi fik travlt, med et ellers yderst pakket program i København inden turen går videre mod Norge. Nå nej altså, vi havde da heller ikke mere travlt, end jeg godt lige kunne nå forbi Christian Louboutin i Grønnegade, og tænk sig, de bød da lige på et glas fredagsbobler til dagens andet par “vinterdæk”. De havde desværre ingen skistøvler derinde, what a shame, men champagne har de altid, og nu er det tid til ugens fredagsbobler.

Vores husstand står for en del CO2 udladning, det behøver ikke være nogen hemmelighed, men der er faktisk en ret fascinerende sammenligning, vore kategorier imellem. Jagerfly og champagne, hvad har de til fælles? De giver et godt knald! Hvad angår piloten, har jeg ingen kommentarer.

Man må ikke bare flyve rundt i sin jetjager og bryde lydmuren, som sker ved 1.062 km/t, så springer vinduerne jo. Men jeg husker at jeg som barn altid kiggede op når F-16 flyene bragede henover mine bedsteforældres hus i Dall Villaby, da der dengang var jetjagere på flyvestationen i Aalborg. En dag sagde det pludselig et kæmpe brag, og det var nok fordi de kom til at flyve lidt for hurtigt, og brød lydmuren. Og hvad har det så med champagne at gøre?

Når korkproppen forlader champagnens flaskehals, så er det med et brag, fordi CO2 og vanddamp skyder den afsted. Faktisk er det så voldsomt at skyde en champagne af, at hastigheden på gassen lige når den forlader flasken, er oppe på hele 2400 km/t, som er det samme som tophastigheden på en F-16 flyver. Selve proppen har en fart på 60-70 km/t. Når en jetjager bryder lydmuren, og altså flyver hurtigere end lydens hastighed, påvirker det luftstrømmen henover vingen, hvorved fart og turbulens gør, at luften den kondenserer… det ligner tåge der skyder ud fra flyet. Det samme sker under champagneproppen, og der lyder også et knald – dog i et lidt andet størrelsesforhold, end jetjageren, bevares.

 

Her ses det hvordan luften kondenserer under proppen, som altså kun sker når lydmuren brydes.

Foto: Equipe Effervescence/ CNRS/ Université de Reims

 

På billedet er Troels lige ved at bryde lydmuren, og de chockbølger der sker skaber den tydelige kondensering af luften.

Foto: Jeg ved desværre ikke hvem jeg skal kreditere for billedet af Troels

 

Tip: For at holde på boblerne, hvis det utænkelige sker at du ikke tømmer flasken, så er den stadig sprudlende når kæresten serverer din mimosa på sengen lørdag morgen,hvis du sætter sådan en prop her på. Vi har også proppen med på ferier eller spature, så vi ikke behøver drikke hele flasken på én gang, men kan lægge den på køl igen, så der er til endnu et glas når vi kommer op fra de varme bade. De fåes i mange forskellige varianter, bla. hos vinhandlere.

 

 


 

Borgo La Gallinaccia, Satèn Franciacorta 2012, 229 kr.

En dejlig italiensk flaske fra Milano området, produceret efter champagnemetoden hvor den gæres i flasken, eller faktisk efter strengere principper som de bruger Franciacorta. Jeg må indrømme jeg altid har mine tvivl, når der ikke står champagne på flasken, men jeg ender som regel med at blive ganske overrasket – og det er jo bedre end skuffet. Jeg synes flasken her er rigtig dejlig, den er ikke for syrlig, men bider stadig lidt næsen, og det kan jeg rigtig godt lide. Det er en brut, men den har en god dyb og varm smag, og var faktisk bedre da den lige havde stået og boblet lidt.

 

 

Image Map

Næste indlæg

Dubai dag #2