Dette gav vi Tori i fødselsdagsgave...

Fra turen til Liberia: På besøg i afrikansk landsbyskole

IMG_0385Jeg sad lige og kiggede mine feriebilleder fra 5-stjernede hoteller i Thailand igennem, og fik helt mavepine over at tænke på hvor vanvittigt priviligerede Hollie og jeg er. Her sidder jeg i min lejlighed på 9. sal med den skønneste udsigt, og er helt irriteret over den trange plads på lidt over 100 kvm, og at der er 10 dage til jeg får nøglen til mit nye hus. Jeg glæder mig til min datter skal gå i en SKØN ny børnehave, hvor hun hver dag er tryg, udvikler sig, og skal pakke en frisk madpakke op hver dag. For os er det en selvfølge at hun om få år skal i skole, og jeg har bevidst valgt et område hvor jeg er overbevist om, at hun får en fornuftig skolegang. Det er for os den største selvfølge, her i denne del af verden – og lige i smørklatten, hvor vi er så heldige at bo.

Da jeg var i Liberia kom jeg helt tilfældig forbi denne skole, hvor min nysgerrighed lokkede mig til at kigge indenfor. Børnene hungrer efter at lære, og hungrer efter et bedre liv. Det gjorde ondt at se den lille pige stå udenfor og kigge ind på de andre børn, fordi hun ikke havde råd til at gå i skole. Jeg forstår det ikke, jeg forstår ikke at et land der er så underudviklet ikke lader alle få fri skolegang. Om der sidder 10 eller 30 i klassen bør da være underordnet. Set ud fra et større perspektiv, så burde det da gavne landets udvikling at få noget viden ind i disse skønne små poder, der så gerne vil. Lige denne skole var meget, meget langt ude i junglen, og en af de få steder jeg ikke så skoleuniform. Jeg har et anstrengt forhold til deres tåbelige uniformer, som er snobberi på et vanvittigt plan, i en verden hvor basale ting for overlevelse er en mangelvare – og så bekymrer de sig om en fucking skoleuniform! Pigerne bliver taget ud af skolen hvis de bliver gravide (det kunne være voldtægt), for som de på skolen forklarer… Så kan de jo ikke passe skoleuniformen. Det der koster penge når de skal i skole, er indmeldelsesgebyr til staten. Der sidder simpelthen børn der ikke kan komme i skole, fordi der skal betales penge til det offentlige, der ellers er ret hårdt ramt i udviklingen pga. en borgerkrig der stoppede al skolegang i 15 år – flot! Jeg ved godt at læreren skal have løn, men han skal jo for pokker have det samme, om der sidder 10 eller 30 børn. Og måske han så heller ikke ville have tid til at forgribe sig på alle elever, som desværre er meget almindeligt.

Hvis de da bare kun skulle møde op med en blyant og et hæfte, for at få skolegang, det ville jo være fantastisk. Jeg tænker, at et eller andet sted er de sikkert så bund korrupte, at de slet ikke ønsker deres folk får uddannelse og viden, da det kun vil skabe problemer for de sataner der sidder på de høje stole. Det er egentlig ulækkert at tænke på.

Så når I skal i skole på mandag, selvom det er pokkers tidligt, så husk at der er mange der misunder jer. Husk at suge viden til jer, så I kan bruge jeres stemme og være med til at skabe et samfund der er så priviligeret og medmenneskelig, som det vi lever i. Men vi skal også huske at beskytte os selv, så vi om mange år stadig har ressourcer til at hjælpe andre, og bevare dette skønne land som vores forfædre har kæmpet for. Jeg synes desværre vi har en tendens til at være naive i den sammenhæng, fordi vi så gerne vil hjælpe hele verden. Det kan vi jo desværre ikke, og det er ikke ondskab at kende sine egne begrænsninger.

Jeg ville ha’ elsket at tage alle de her skattebasser med hjem, men de skal jo genopbygge deres eget land, og skabe deres egen fremtid. Håber jeg får mulighed for flere rejser af denne slags 🙂

IMG_0389

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

IMG_0391

IMG_0599

Næste indlæg

Dette gav vi Tori i fødselsdagsgave...