Sådan står det til, lige nu + så meget tabte jeg mig!

Det handler om privatøkonomi og investeringer

 

Jeg har egentlig længe pønset på at ville skrive noget om økonomi, fordi det jo betyder ret meget for os allesammen, hvordan det hænger sammen i det daglige, og når man pludselig sidder i en situation som vi gør nu, så finder man ud af hvad ens reserver kan trække – hvis der er nogen. Jeg har altid været interesseret i, og fascineret af, hvordan andre vælger at leve, prioriterer og får mest ud af hvad de har. Både deres tid og deres økonomi. Nogle har det bedst i trygge rammer med fast job og fast indtægt, andre har det bedst med at være deres egen lykkes smed. Selv er jeg nok lidt en blanding, for mig er tryghed meget lig med økonomisk uafhængighed

Jeg har aldrig haft det godt i faste rammer, jeg har haft svært ved at andre bestemte over mig og min tid, derfor valgte jeg at gøre noget andet og droppede det faste job jeg havde. Jeg er bla. uddannet i butik, men har flere uddannelser bag mig. At leve på den måde jeg har valgt og skabt, har bestemt ikke været den lette eller trygge løsning, til trods for jeg faktisk er et tryghedsmenneske. Intet fast job = ingen fast indtjening. Så skal man altså holde tungen lige i munden og overveje alle udgifter, for jeg har heller aldrig ønsket at leve over evne, blive forsørget af hverken partner eller offentlige instanser, eller optage lån. Så meget har jeg aldrig haft brug for noget, heldigvis. Havde jeg ikke råd til en bil, så flyttede jeg på et lille lejet 17 kvm værelse, hvor jeg kunne tage bussen fra. Der har heller aldrig været noget Gucci der er vigtigere end at have en opsparing, hvis der pludselig skulle ryge en tand eller købes en ny telefon kontant. Afbetaling synes jeg koster for mange penge og beslaglægger min økonomiske frihed, for mig har det altid fungeret bedst at spare op. Andre er måske i en situation hvor det slet ikke er muligt, det er jo så individuelt. Nogle gange er man også  nødt til at låne til noget, man netop kan tjene penge på.

For mig er det den ultimative tryghed, at kunne have ro i maven over at være hovedforsørger til et barn, selv når det er en dårlig måned eller et dårligt år, som dette ser ud til at blive for mig. Det har jeg kun fordi jeg planlægger min tilværelse og økonomi ret langt ud i fremtiden (mindst 10 år ad gangen), regner grundigt på min levestandard, udgifter og hvilke muligheder der er for mig, hvis jeg ikke har noget arbejde fra den ene dag til den anden. Det siger jeg altid i banken “tænk nu hvis ikke jeg har noget job når jeg vågner i morgen, er du så sikker på jeg kan det her”, og så griner de lidt, men jeg mener det faktisk og se lige hvor vi er nu. Jeg har mistet de fleste af mine samarbejder for resten af året, kunder der er gået konkurs og lukket ned. Man ved aldrig hvad der sker!

Jeg har altid været god til at spare op, fordi jeg frygtede at hvis jeg satte mig for hårdt i det, ville jeg være tvunget ud i et arbejde jeg ikke havde lyst til, for at kunne tilbagebetale min gæld. Så kunne jeg måske være nødt til at blive boende et sted, bruge mine dage på et surt job og ende med at få mig en anden tilværelse end jeg drømte om. Det skulle mit ene liv bare ikke afhænge af.

 

Da vi boede til leje i Ørestad…

 

Jeg ved nu, at jeg kunne have gjort nogle bedre ting for mig selv end jeg har gjort, og det vil jeg gerne dele med jer. Jeg kan godt ærgre mig lidt over jeg aldrig købte en lille andel eller lejlighed, som mange har tjent ret gode penge på at sælge siden. Jeg lejede, for jeg kunne ikke holde tanken ud at skulle låne penge og skylde nogen. Heller ikke banken. Jeg brød mig heller ikke om at jeg var bundet af materielle ting og økonomi, hvilket det jo ville være at eje en bolig. Jeg har altid elsket at rejse og fik klaustrofobi ved tanken over jeg ikke kunne flytte med 30 dages varsel, hvis jeg ville det. Det blev desværre aldrig til den store drøm over there, og det vil altid ærgre mig. Men nu bor jeg så i Kolding (same same but different), og I kan fandme tro jeg ser anderledes på det nu! Nu investerer jeg, for det dummeste jeg nogensinde har brugt penge på, er da renter af indestående og inflation. Jeg har ellers altid elsket de stod på bogen, så jeg kunne se hvad der var at gøre med (vi taler ikke mange penge), men det har nok været det dummeste jeg har gjort når jeg nu ved hvor fint et afkast de kunne have givet mig på 10 år, hvis jeg havde sat dem i aktier, men det var der bare ingen der fortalte mig. Ikke engang banken.

Jeg kan godt lide at tjene penge, det er faktisk sjovere end at bruge dem. Jeg kender kvinder der har det lige omvendt, men så ligger man altså også som man har redt – bogstaveligt talt. Det er oftest mænd der tjener mest, dem der har den gode pensionsopsparring og ikke dem der bruger alle deres penge på fine dyre vaser til boligen, de rigtige sandaler til baby eller bruger timevis og weekender på at sælge gammelt ragelse på et loppemarked. Flere mænd end kvinder investerer og bruger måske deres tid mere økonomisk bevidst. Men jeg har altså valgt at det betyder enormt meget for mig, at være økonomisk uafhængig, for det er for mig netop lig med tryghed. Vigtigst af alt, så tager jeg selv ansvaret for min økonomi og for at optimere den. Det tror jeg flere og flere kvinder får øjnene op for, det er hvert fald hvad jeg læser og hører, de steder jeg orienterer mig om den slags. Jeg så at Børsen for nyligt skrev, at flere kvinder lige nu ser en god åbning og mulighed for at komme ind på aktiemarkedet, og det synes jeg bestemt er værd at overveje, hvis du ikke allerede er der.

 

Da jeg havde Blogly…

 

For halvandet års tid siden investerede jeg for første gang i aktier. Jeg havde et møde med min bank hvor vi skabte mig en portefølje, her besluttede jeg hvor risikovillig jeg er og hvor lange udsigter mine investeringer har at arbejde med. Jeg vidste intet om aktier, men jeg vidste at jeg gerne ville have mine penge til at vækste, for det giver ingen mening at have dem stående i banken, det bliver de nærmest kun mindre værd af, så  nu er jeg altså godt i færd med at lære aktiemarkedet bedre at kende, det synes jeg er vanvittig spændende! Hvis man følger med på bloggen her, så husker man måske jeg i starten af Corona tudede lidt over faldet af aktier. Det var sgu grimt, det må jeg indrømme. På bare et par måneder var min portefølge steget så meget, at den dækkede mere end en årsindkomst, så jeg var naturligvis vanvittig glad, lige indtil de styrtdykkede og alt vendte. Sådan kan det gå med aktier, det går op og ned, det skal man vide. Man skal ikke bruge mere end man kan tåle at tabe, det gør jeg heller ikke og jeg lyttede til de kloge hoveder der sagde jeg ikke skulle sælge. Det krævede is i maven. Havde jeg bare solgt da de toppede og købt igen da de var i bund, så havde jeg altså tjent mange penge. Men det gjorde jeg ikke, jeg vidste ikke hvordan jeg selv handlede og min bank var tilbageholden med at vige fra den strategi vi har lagt, det ærgrer mig faktisk. Jeg føler markedet ved at stabilisere sig igen (jeg er ikke ekspert) og jeg vil derfor selv købe nogle flere aktier, så jeg kan få en evt. optur med henover de næste år, men jeg vil også lære at handle selv og satse på områder jeg tror på. Altså i det små, skal jo lige lære det, men lidt har også ret.

Jeg gør det ikke for at tjene hurtige penge her og nu, det kan jeg slet ikke, eller tør. Jeg køber for at de skal vokse henover måske 5, 10, 20, 30 år. Man ved jo ikke hvad der sker i fremtiden, for mig er det en slags pension, for uanset hvordan kriserne har påvirket verden, så er aktierne altid kommet op igen og har haft et rigtigt fornuftigt afkast. Mine har været på 10-30% årligt, og så kan man jo selv regne ud hvor meget det er, alt efter hvor meget man investerer. Det behøver jo ikke være svimlende beløb, men hvis man køber bare lidt i ny og næ, så bliver det forhåbenligt til mere med tiden. De penge Hollie Nolia har tjent på børnetøj, eller ved at være med i kampagner på min blog, dem har jeg sat på en konto i hendes navn og købt aktier for halvdelen af dem, dem skal hun jo tidligst bruge om 10 år. Jeg har ikke lavet den alm. børneopsparring til hende, det fungerede ikke for mig, det kan bedre betale sig for os at betale skat af pengene og så investere dem og få noget afkast om 10 år, end skulle holde sig indenfor alle de regler der er med en klassisk børneopsparing. Måske hendes far har lavet sådan en til hende, det ved jeg ikke, der ser jeg bare nogle andre muligheder som jeg satser på for hende.

 

Da vi lavede Hollie Nolia tøj…

 

Der er mange måder at investere på, men det kræver noget mere kapital at komme i gang hvis man håber på at hente en gevinst på et hussalg, lejlighed eller sommerhus. Jeg forbander da langt væk, at jeg fik købt lejlighed lige inden Corona, men jeg forestiller mig ikke den skal sælges de næste mange år alligevel, så det hjælper ikke at ærgre sig over det nu. Lige nu går jeg personligt efter at øge min beholdning af aktier, være lidt mere risikovillig end tidligere og lade porteføljen bestå af flere aktier end obligationer. Jeg har min portefølje i banken som de styrer, men jeg har også en anden rådgiver og så skal jeg i gang med at investere på egen hånd, da det både er mere lærerigt, spændende og billigere.

Det kommer ikke til at ske, at jeg bliver en af de damer der bliver skilt som 50-60 årig (det er også lettest når man ikke er gift, kan man sige), som pludselig står med håret i postkassen fordi det jo var manden der der lavede pensionsopsparing, investerede i hus og aktier imens jeg købte møbler og smarte tasker. Altid, ALTID tænk på hvordan dit liv ser ud økonomisk, hvis du kun er dig selv. Det er dit ansvar, ingen andres, og lad dig for pokker ikke forblænde af en mand der kan det hele. Jeg ved godt det er svært at stå med et Visa i hånden når han har sagt “du køber bare det du vil have i Chanel, jeg giver”, men følelsen af at smide det på bordet og sige nej tak, er faktisk meget federe. Synes jeg. Grab him by the balls og vis at du kan selv! 

Personligt kan jeg have gode og dårlige år, det varierer, men især for jer på fast løn, kan det være en udfordring at tjene lidt ekstra, som jeg nogle gange gør. Så taler vi ikke lige om alle de år hvor jeg tjente under dagpengesatsen og delte flyers ud på rulleskøjter eller tankstationer sammen med Gunnvør (Forsidefruer) for at få råd til en kebab, eller splejsede med Medina om papvin, fordi vi ikke havde råd til andet. Det betyder også at jeg er risikovillig og jeg gerne tager chancer og vigtigst af alt, så tager jeg selv ansvaret for min økonomi og for at optimere den.

 

Hvad gør du dig af tanker om at optimere din privatøkonomi, er det overhovedet noget der interesserer dig, og gør du tanker om investering? 

 

Mig som pensionist…

 

Jeg kunne fortælle meget mere om de økonomiske valg jeg selv har gjort i livet, gode som dårlige, tage flere økonomiske emner op til inspiration eller dele overvejelser. Jeg har længe overvejet om det skulle være en fast ting på bloggen, måske en gang om måneden, er der interesse for det?

 

Jeg følger hovedsageligt med via disse platforme, hvad angår aktier:

 

 • Jeg har meldt mig ind i Female Invest, hvor jeg mod et mindre kontingent får adgang til event, webinars og en masse viden. Jeg har desværre ikke benyttet mig af det så meget endnu, da det ikke har passer ind i datoer og Corona, men min plan er at gøre brug af det.
 • Jeg holder mig opdateret og bliver inspireret via Børsen, enten deres App, avisen eller på deres Facebook hvor jeg også er medlem af div grupper.
 • Facebookgruppen ‘Moneypenny – kvinder som investerer’. Her har jeg været medlem et årstid eller to, hvor kan spørge andre og dele viden. Man skal huske at folk elsker at hjælpe med noget de ved om, og det gør ikke noget det er et spørgsmål om 30 eller 300 kr.
 • Jeg er via en følger blevet anbefalet podcasten Milionærklubben på Euroinvestor.dk

 

 

 

 

Image Map

65 kommentarer

 • Monica

  Det kunne være rigtigt spændende.
  Min mand og jeg har en del ejendomme, som primært er vores opsparing.
  Vores investeringsrådgiver råder os til at investere i aktier også – jeg har prøvet før, hvor det både gik op og ned. Derfor har jeg holdt mig lidt fra det, men det kunne måske være sjovt at komme i gang igen 😉 Så jeg vil gerne have råd og overvejelser 👍

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kære Monica. Fedt at I har ejendomme. Aktiemarkedet går op og ned. Men når man kender vilkårene og har en plan, så er det ikke noget at være nervøs for:) Dog skal du ikke gå i aktier hvis du har kortere tidshorisont end 10 år. 🙂 Vil du være have bedre resultat end 75 % end investorerne, så vælg billige brede passive indexfonde. De ER markedet, så behøver du ikke spekulere i om du kan slå markedet. 🙂 Kh Sanne

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina

  JA JA og JA! Meget mere om økonomi, investeringer og aktier. Jeg vil så gerne lære meget mere om det. Så jeg kan udbytte min egen økonomi på den måde. Så det som du selv skriver ikke er min kæreste der har investeret i hus og mig der har brugt penge på alle møblerne dertil. Så dejligt du skriver om netop dette emne 🙏🏻

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina

  JA JA og JA! Meget mere om økonomi, investeringer og aktier. Jeg vil så gerne lære meget mere om det. Så jeg kan udbytte min egen økonomi på den måde. Så det som du selv skriver ikke er min kæreste der har investeret i hus og mig der har brugt penge på alle møblerne dertil. Så dejligt du skriver om netop dette emne 🙏🏻

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina nielsen

  Fint indlæg👍
  Gerne mere af det. Jeg er en KLOVN til økonomi…Kunne være man kunne blive lidt inspireret og lære lidt.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Fedt Christina! Ligepræcis indenfor økonomi og investeringer er det ikke dem der gør mest der tjener bedst:) Faktisk har den svenske investeringsplatform Avanza undersøgt performance hos deres privatinvestorer. Det viser sig at de som logger mindst ind på platformen er dem der tjener bedst. Det som sker for mange er at de ser det som en hobby, hvilket er fint nok. Men det betyder også at mange tror at de skal købe og sælge enkelt aktier. Detter er forbundert med mange risikomomenter og udgifter. Så jo mere passiv du er jo bedre, hvis du vil tjene penge:)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Malene

  Min mand hiver en stor…meget stor løn hjem hver måned. Vi har været sammen i 18 år og han kunne ikke ha’ arbejdet sig til tops, hvis jeg ikke havde taget tørnen med børn og vores hjem. Det er team-work hvor vi er afhængige af hinanden. Vi skylder penge på vores hus, ellers er vi gældfri. Vi bor i nyt hus, 2 lækre biler og orden i sagerne. Jeg kunne aldrig drømme om at låne så meget som 100 kr til noget…. men jeg vil heller ikke investere vores penge, da jeg vil ærger mig gul og grøn over et evt. tab😂😂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Køre Malene, du behøver ikke tabe penge ved at investere hvos du investerer langsigtet. Så bare lad være være med at tjekke saldoen for ofte. Senest vi have en tiårsperiode med et samlet tab på børsen var i 1930’erne. Du taber betydeligt mere ved IKKE at investere:) Kh Sanne

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Malene

   Nej tak

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kære Mie, jeg holdt et webinar om lige præcis det du spørger om i går, se til hvis du ønsker at få sendt en replay:)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mia

  Virkelig spændende indlæg! Fedt at hører om dine tanker og overvejelser og sidst men ikke mindst enormt inspirerende 🙂
  Har du overvejer at invitere i diamanter?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mia

  Super fedt indlæg! Jeg kan altså også virkelig anbefale Mybanker og deres nyhedsbrev. De er super gode til at holde en opdateret på den økonomiske situation i verden, og hvad det betyder for den enkelte dansker ✌️ bare et lille tip 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mie

  Mega fedt indlæg! 🙌🏻 Jeg vil rigtig gerne blive klogere på netop dette, men ved simpelthen ikke hvor jeg skal starte. Jeg har altid været nogenlunde fornuftig til at styre min privatøkonomi, men har aldrig været god til at spare op. Jeg har altid kunne få det til at hænge sammen uden at optage særlig gæld udover SU gæld (som enlig forsørger). 2019 blev så alligevel en økonomisk katastrofe for mig, så jeg har nu lavet en aftale med mig selv om, at jeg aldrig nogensinde igen skal stå i en situation, hvor jeg ikke har reserver, hvoraf jeg kan forsørge mig selv i en rum tid, hvis alt slår fejl, jeg mister mit job, og hvad der ellers kan ske – you never know! Og så kan jeg da også godt lide tanken om at få pengene til at vokse selv i stedet for at være evig lønslave. Det føles bare som et kæmpe bjerg, hvor jeg har brug for en økonomisk uddannelse til at bestige det 🧐😅 Så meget gerne mere af det! 🙏🏻

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Så aktuelt og givende indlæg! Mere af det tak:-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jane

  Fedt indlæg! Det kunne være virkelig interessant med flere indlæg om økonomi! 🙏

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lykke Thomsen

  Kære Mascha, hvor er det dejligt at læse dit indlæg, du er en snusfornuftig kvinde, det er så skønt at læse. Håber de yngre kvinder tager ved lære af dig. Jeg kunne være din mormor(76), vi havde andre muligheder, men jeg har altid tjent mine egne penge, lavet min egen selvangivelse. Tjekket min lønseddel, vi har tre piger, og tænk dig, det gør de ikke, og de er akademiker.
  Du har min store respekt.
  Kh Lykke

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Michelle

  Virkelig et fedt indlæg! Det gav mig stof til eftertanke….for ja, hvem har lyst til at skulle til at betale penge for at have penge stående i banken 🙄
  Og fedt med “kvinde-vinkel” omkring økonomi.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Jeg siger også ja tak til flere indlæg om økonomi.
  Mine aktier for lamme tæv på markedet lige nu, men jeg synes, det vil være dumt at sælge nu, men for satan hvor gør det ondt at se dem i næsten frit fald..

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Demie

  Mega fedt indlæg. Jeg er blevet meget inspireret af dine erfaringer/inputs. Tak for et fedt indlæg 👏🏻

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rikke

  Super godt indlæg og dejligt, du minder alle om, at investering er og bør være et vigtigt punkt på dagsordenen. Jeg investerer også (dog noget mindre summer, coronakrisens 25-30% fald var nok kun en lille månedsløn for mig, men det gjorde stadig avs 😅) og er så grebet af den verden. Og mest af alt fascineret af hvordan gode prioriteringer nu kan blive en redning i fremtiden. Præcis som du irriterer jeg mig bare over, jeg ikke kom igang da jeg var 18.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Åh gud ja, sååååå enig:) Jeg gik konkurs for 12 år siden og mistede alt. Der bestemte jeg mig for at jeg aldrig mere vil have pengeproblemer og den utryghed der følger med ikke at have adgang til nogen. I dag er jeg stort set økonomisk fri, har undervist de sidste 7 år i hvordan man bygger en økonomi som giver frihed og muligheder. Og jeg vil altså kunne leve livet både nu og for altid. Er så enig i at det er 100 gange sjovere at tjene penge end at bruge dem, dog er det også 100 gange sjovere at tjene penge end at skulle spare de sjove ting væk. 🙂 Jeg giver opskriften og en masse tips til alle der vil have en FRI økonomi på http://www.friokonomi.dk . Fedt at du tager verdens sjoveste emne op:)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cecilie

  Sindssygt spændende emne! Det er der alt for få der taler om 🙂
  Jeg investerer meget og har gjort i en del år. Jeg kan anbefale investerings appen June (lavet af de samme folk hos Danske Bank, som opfandt MobilePay). Minimumsbeløb er 100 kr, du skal igennem en kort test af din risikovillighed, og så kører det. Derudover er jeg også kæmpe fan af Millionærklubben (live på Facebook eller via Podcast appen). Super god inspiration. For nogle år siden inspirerede de mig til at investere i et relativt ukendt medicinal firma – afkastet brugte jeg til at købe det Rolex ur, jeg havde drømt om. Det var en stor sejr at sætte det på armen. Kast jer ud i det! Start evt med et møde i banken og få lavet en investeringsprofil.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hejsa
  Prøv at tjekke kvindeinvest.com.
  Helle republik skarp og kan klart anbefales hvis man vil igang med at investere eller er igang.
  Tak for en godt indspark 🙂 Det er sku vigtigt at tage hånd om sit liv.
  Kh Rikke

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise Elmkjær

  Fantastisk indlæg 😊.
  Meget gerne mere af den slags. Finder det utrolig spændende. Og ja, kunne da være fedt at blive aktie ejer. Og tilmed blive en haj til det😁👌

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hejsa
  Prøv at tjekke kvindeinvest.com.
  Helle er super skarp og kan klart anbefales hvis man vil igang med at investere eller er igang.
  Tak for en godt indspark 🙂 Det er sku vigtigt at tage hånd om sit liv.
  Kh Rikke

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kristina

  👌Fedt indlæg! Håber flere kvinder er blevet inspireret til at komme I gang med aktie investeringer. Jeg har et par udlejningsejendomme med min mand. Efter det begyndte jeg at investere via June i Danske Bank, for ca. 1,5 år siden. Et fast beløb hver måned, som jeg har taget fra mit “tøj/hygge/lommepenge” budget. I mellemtiden har jeg fået så meget viden og blod på tanden, at jeg her ikrisen har åbnet en konto på nordnet og investeret på egen hånd. Pt har jeg tjent 25%. Så bare kom I gang! 👏

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina

  Meget gerne mere af den slags..
  Min kæreste nævner ofte at vi bør investere og jeg er mere tilbageholdende.
  Har dog selv aktier men det er en solid en. Her under coronakrisen dykkede den lige men er nu oppe på niveau som den var midt februar 👍🏻 Det højeste den længe har været på.
  Det med risikovillighed er lidt en rejse- en modningsrejse. Har for nyligt sat min pensionsordning i højeste risiko og det er vildt at se afkastet for 2019. Det var et godt år og så tænker jeg da om ikke også lidt af opsparingen burde investeres. Men den opsparing er til et kommende hus så tør ikke hvis det pludselig går den gale vej☺️ Omvendt kunne vi jo også være heldige at få mere🤞

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tanya

  Super fedt indlæg! Jeg har selv overvejet tusinde gange om jeg skulle investere men har aldrig turde springe mig ud i det. Tak for det og vil gerne have mere af den slags 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ann Sigh

  Tak for rigtig godt og inspirerende indlæg. Vil meget gerne lære og vil sætte stor pris på flere indlæg om økonomi. Gode ideer om små og store måder at lave opsparinger på. Måder hvorpå man kan tænke anderledes.
  Tak for ærligheden…
  Kærlig hilsen
  Ann 🌸

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina

  Jeg har altid levet lige på kanten, brugt var der var og ikke nogen opsparing. Levet i et dårligt økonomisk forhold, som gav nogle ar på sjælen. Efter vi blev skilt fortsatte det samme mønster, indtil sidste år, hvor jeg blev træt af den uro usikkerheden gav mig. Efter salg af lejlighed, besluttede jeg at jeg ville have mindst 3 måneders løn stående på min opsparing, have penge til at rejse. Jeg har nu for 3. måned i træk penge på min konto når jeg får løn. Jeg er så småt begyndt at investere og håber det bliver mere og mere. Men investere ikke mere end jeg kan tåle at tabe. Ungernes børneopsparing er også sat i aktier. Dejligt indlæg

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ann

  Spændende med indsigt i at investere. Gerne mere af det 👍

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise René

  Tak for dit indlæg, meget relevant emne! Flere kvinder burde virkeligt stå op for sig selv rent økonomisk. Jeg flyttede sammen med min mand da jeg var 17, han er 6 år ældre. Jeg begyndte i gymnasiet og han forsørgede mig praktisk talt i en del år, hvor der også var en barsel og en videregående uddannelse.
  I dag arbejder jeg som bankrådgiver og tjener mere end ham. Økonomi er derfor naturligt en vigtig del af min hverdag.
  Det er yderst vigtigt at man holder sig til sin tidshorisont og ikke panikker over en krise som nu, også selvom det gør ondt, at se at 100.000 kr. forsvinder fra den investering som ellers lige havde bygget sig så pænt op. Mit råd på baggrund af dit indlæg er også, at lade være med, at tro du kan gennemskue market ved at hive toppen ud højt og købe ind lavt igen, medmindre du er villig til at køre en risiko på den del også. Ikke engang de bedste specialister kan gennemskue hvornår toppen eller bunden er nået, så det vil være ren gambling.
  Derudover, en børneopsparing kan jo sagtens investeres – og er et rigtigt fornuftigt supplement til en “alm.” opsparing. Hvis man kan få en lille andel skattefri, er det vel værd at tage med? Det ene udelukker jo ikke det andet!

  Fortsæt endelig med disse indlæg, økonomi burde på ingen måde gøres så skamfuldt og “nørdet”, som mange kvinder føler. Synes det er fedt, hvis du kan bidrage til, at andre bliver motiveret for, at sætte mere fokus på egen økonomi!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stine

  Hej Mascha.
  Tak for et fedt og inspirerende indlæg. Jeg vil lige anbefale dig Jyske Banks app MoneyPot som er en investeringsapp. Den er bygget op så man faktisk kan komme i gang for sølle 200 kr. men det der er smart er at den er designet til folk som ikke har den vilde forstand på investeringer. Du har altså her mulighed for at lærer en masse, prøve aktier af og så er der online support fra de bedste investeringsrådgiver i Jyske Bank. Den er virkelig værd og prøve – jeg har lært så meget efter jeg er begyndt at bruge den.
  Bare lige et lille fif på sådan en lækker solskinsdag 🌞🌞
  Mvh. Stine

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lea Sandhøj Pedersen

  Helt klart, mere af den salgs indlæg 👌

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Bettina

  Halløjsa Mascha. Jeg brænder så viderlidt på, at starte mit eget. Har mange bolde i luften. Hvilken en af dem skal jeg gribe. Hvordan fanden ved man, om man overhovedet kan leve af det. Det er pisse irriterende for man vil bare igang. Dejlig dag til dog M 👊🏻☀️☀️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tina

  Fast ejendom, konti med positiv rente, antikviteter, smykker, frimærker.
  Aktier over time har jeg kun tabt på, når man medregner udgifter og tidsspilde.
  At leve som den gamle Simon Spies – altid kun at bruge det man har, ikke tage lån og leve over evne.
  Til min datter giver jeg hvert år op til loftet af gavebeløbet (ca. 70.000 kr. årligt) og hun har det på kontis med positive renter.
  Men faste ejendomme som vedligeholdes giver bedste afkast 🙂
  Spændende med dine tiltag og interesse og vigtigt, at vi kvinder selv står i spidsen for vores økonomi 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Linda

  Ville være så fedt med flere af disse indlæg! Så spændende og relevant 🙏🏻

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Alexandra

  Jeg er vild med dette opslag og ønsker meget gerne flere af den slags. Og tak for tips ! Jeg har længe ville i gang men har bare aldrig vist hvordan eller hvem jeg kunne spørger 😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sejt indlæg Macha! Så vigtigt at snakke om penge og investeringer. Godt du taget emnet op!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Heidi

  Så fint et indlæg😊😊hvor kunne det være skønt hvis kvinder talte frit om økonomi, vi er jo gode til at tale om alt muligt andet.
  Så endelig mere af det😊😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Linette

  Rigtig fedt at læse med om! Og ja gerne flere refleksioner om økonomi… vil gerne lære af dine erfaringer😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej Mascha.
  Endnu en gang et super godt indlæg fra dig – omend af en helt anden karakter 🙂
  Vi – min mand og jeg – har valgt at investere i Formuepleje. De har mange forskellige porteføljer – både med høj risiko og med mindre risiko. Vi valgte dem, fordi de er gav os et utrolig godt indtryk og er meget kundemindede. Vi var til møde hos dem hvor de gennemgik de forskellige muligheder for investering – og vi følte at det var det rigtige for os. Deres statistikker viser klart at de er dygtige til at få pengene til at yngle. Formuepleje Penta giver i gennemsnit 20% i afkast pr. år. Det har det jo så absolut ikke givet i år -men kursen kommer op igen. De holder orienteringsmøder løbende og er meget informative, så man følger sig tryg – hvilket jeg synes er meget vigtigt!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cecilie

  Gerne flere indlæg om økonomi 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kære Mascha
  Super fedt emne og med din fine ærlighed 💚🙏 jeg er ikke lige dér, hvor jeg tænker i aktier… Men vi er i overvejelser ift at flytte og herunder skal vi leje eller købe. Min kæreste er mest til at købe (=udefra samme tanke som dig Investering)…. Jeg har før ifbm skilsmisse tabt på hussalg… derudover er jeg selvstændig psykoterapeut med den uvished dét nu giver og jaaa… hm.. derfor er mit hjerte sådan mere frihedssøgende, og dét at bor til leje er for mig = jeg kan rykke teltpælene op her og nu uden at være afhængig af salg og bank og pis og papir.
  Dit blog indlæg kommer derfor SÅ godt til mig. Og jeg tænker, jeg skal overveje dét en ekstra gang. Hm… vi kan jo heller ikke leve livet efter “hvad nu hvis det går galt igen”… Jeg mener… det gik jo.. Så dét gør dét nok igen.
  Så tak tak for dig og dine vinkler på dét her liv.
  De bedste tanker Anne

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Eva

  Det kunne være spændende, hvis du turde tage en lidt tabubelagt del af privatøkonomien op: nemlig økonomisk fordeling/struktur i parforholdet og kernefamilien. Det synes jeg virkelig er et underbelyst emne. Hvad gør man, hvis den ene tjener mere end den anden, men den anden har formue? Hvad hvis den ene mister sit job, men den anden fortsat tjener det samme? Deles man om alt i en fællespulje eller betaler man til fælles konti men har også sine egne penge? Og betaler man så 50/50 eller i forhold til sin indkomst? Kunne være spændende at høre dine overvejelser om det samt læsernes erfaringer….

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Et meget åbenhjertet indlæg. Tak fordi du deler dine tanker. 🙂

  Det er nu engang sådan, at livet leves forlæns, men forstås baglæns – og det gælder også særligt i forhold til økonomi.

  Vores far talte forleden om, at de aldrig skulle have købt hus i Roskilde, men derimod være blevet på Frederiksberg. Det kan man have mange meninger om. For min egen, og min søsters del, tror jeg aldrig vi ville være oplevelsen foruden. For det første motiverede det mig til at prøve det danske skolesystem, så jeg fik mig en HHX frem for en STX som en gymnasieuddannelse kaldes i dag. Det gav mange sjove oplevelser med både elevråd og handelsskolefester (hvor jeg ofte valgte at sidde i døren, fordi det både gav gode forbindelser, men samtidig gav chancen for at møde mange mennesker). I hans perspektiv var det selvfølgelig savnet af vores mor, der døde i 2013, der havde givet ham en del år at tænke i, men hans perspektiv er naturligvis et andet end vores, for livet ER bare anderledes, når man har rundet de 78 end når man er i 40’erne, som både min søster og jeg er.

  Jeg har selv gjort nogle af de største dumheder. En af de første kostede mig næsten 1/4 mio. Det var en barsk omgang at gnave af på, og senere har andre ting også gjort deres indhug. Min største dumhed på aktiemarkedet var da jeg købte Vestas-aktier, der faldt til næsten ingenting, og havde jeg gjort som du selv nævner – nemlig haft is i maven, og beholdt dem frem for at sælge – så var det gået godt…

  Bagklog kan man altid være.

  Til gengæld bemærker jeg det yderst kloge, at du nævner, at du har valgt en rådgiver ved siden af banken. Jeg vil gøre præcis det samme den dag der bliver brug for det, for jeg har en rigtig god veninde ovre i det jyske (i Farsø) som har uddannet sig til finansøkonom. Hun har tidligere fungeret som kreditchef i en mindre jysk bank, og har styr på det med tal, og jeg ved, at hun altid kan fristes af et par flasker god rødvin til at komme med lidt gode råd.

  Spøgefuldt har jeg altid sagt, at hvis den store gevinst kommer en dag, vil jeg hellere give hende en fast hyre med bonusordning, så der er et incitament for at få formuen til at vokse – så dog uden træk, hvis det går galt, for man er vel en kammersjuk 🙂

  Tak for dine altid gode indlæg. Det er en fornøjelse at følge med, også selvom jeg næppe er i den normale målgruppe, men jeg er en nysgerrig herre, som mener, at vi lærer meget ved at følge med på andres blogs for ikke selv at gro fast i egne mønstre. God vind fremover med økonomien. Det skal nok blive godt igen. Corona varer ikke evigt, og heldigvis for det.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Børge Rahbech Jensen

  Jeg tænker ikke så meget, men har mest aktier for en gammel pensionsopsparing med knap 20.000 kr. Den er ikke stor nok til andet end hygge.
  Jeg er førtidspensionist og bor i en relativt billig ejerlejlighed.

  Informationer og holdninger om økonomi får jeg mest fra internationale medier som Bloomberg samt tweets fra bl.a. Danske Banks analyseafdeling, som også har kvinder ansat.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Freja

  DEJLIGT, at du tør åbne op. Mere af det, tak!!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kristina Jacobsen

  Du siger, du var ikke forsørget af din partner, men selve dit blog koncept er jo velkendt. Hvis nogen skulle gøre kunsten efter, så skulle man være kendt i forvejen som realitystjerne, og senere finde en kendt mand, som Kiesa eller Andreas Bo og skrive om livet med ham. Det er jo også mange i Litauen som gør, fik jeg forklaret hos frisøren derover. (Man har også realitystjerner i Litauen, de går mere efter basketball spillere, du gik og ledte en fodboldspiller som blogger boyfriend eller lignende)…Så du udnyttede jo også deres berømmelse og fik noget ud af det pengemæssigt. Det er derfor mange kalder dig golddiger, selvom på papiret tjente du flere penge end bl.a. Jarlov. Husk lige det, at folk kan gennemskue det. Også hvis andre prøver at følge dit eksempel.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hanne

   Hvorfor følger du hvis du har så meget negativt at sige…

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kristina Jacobsen

   Fordi hun skal fortælle det fulde koncept, hvordan var hun “selvstændig” og hvordan tjente hun sine penge til hendes følgere, som lytter så meget til hende her på bloggen… Hun havde nok været selvstændig erhvervskvinde, men man tjener ikke millioner bare sådan…jeg er ligeglad at hun realitystjerne, hvis hun vil gerne være reality, så må hun da gerne, det er hendes liv.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • ulla

  Det var da en rigtig god ide 🙂 Jeg har handlet værdipapirer de sidste 50 år. De første år var jeg afhængig af en rådgiver til at udføre handlerne, men da jeg fik computer for 8 år siden, gik jeg over til selv at handle via nettet. Derved sparer man mange penge. På nær den allerførste tid, har jeg altid handlet uden at bede om hjælp af en rådgiver. Jeg har ikke den store tiltro til bankfolk, for man skal aldrig glemme, at de først og fremmest er bankens folk, og du oplever aldrig, at de anbefaler andre bankers produkter. Jeg har også erfaret, at det jeg selv har ment, har været det rigtige. F. ex. da jeg endnu var tvunget til at have en rådgiver til at udføre handlen, bad jeg om nogle bestemte obligationer. Det måtte hun på det kraftigste fraråde, og hun ville selv aldrig turdet købe papirer med disse lange løbetider, på trods af, at hun var yngre end mig, sagde hun.Men jeg holdt fast og fik købt. Nogle år senere solgte jeg alle med en gevinst på små 500.000 kr. Nu har jeg kun aktier, som jeg alle selv har valgt og købt, og jeg er så heldig at have en stor gevinst. Selv i denne Corona tid har jeg flot gevinst, for mange af aktierne er købt for længe siden, og de har blot ligget og hygget sig. – Under finanskrisen i 2008, havde jeg også is i maven, og aktierne steg da også efterfølgende. Faktisk er jeg i dag ikke mere så engageret, vil helst bare have fred og ro, derfor får mine aktier stort set lov til at ligge og passe sig selv. – Nu kommer der negative renter, men det prøver jeg at undgå så meget jeg kan. Jeg har derfor fyldt op i diverse banker (ikke højere end 740.000 kr pr. bank,) og de giver omend lille rente, så dog ikke en negativ. Her kan anbefales Ikano Bank, Santander Bank, Norwegian Bank, Basis Bank, Suduroyr Sparkassi og Østervrå Sparekasse. Mascha du skriver, at du har handlet i ca. 1½ år. og har haft en gevinst på mellem 10 og 30% pr. år. Men det kan da ikke passe, da du kun har haft et år at forholde dig til 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Charlotte Sørensen

  FEDT indlæg Mascha, mere af det 👍👍👍
  Jeg tænker selv meget i økonomi og investering. Jeg købte det hus jeg bor i for 5 år siden, og skal have renoveret her engang når Coronaen arter sig 🤞🤞🤞. Jeg har fået lagt mit lån om, og hjemtaget penge til renoveringen. Det vil øge værdien på huset, og det er allerede en del mere værd end da jeg købte det 🙌🙏
  Jeg har én bestemt af mine veninder som jeg altid taler økonomi med. Vi taler MEGET om investering og alt der omkring. Det er mega fedt, for på den måde bliver man klogere. Min far læser børsen, og følger med i alt, så ham debatterer jeg også med fra tid til anden 🙏😊
  Jeg overvejer kraftigt at købe aktier nu her, men skal lige blive lidt klogere, inden jeg gør noget.

  Kh Charlotte 🌷

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Heidi

  Fedt indlæg, henvender sig både til små sparer og dem med lidt flere penge, dejligt og høre man ikke er den eneste trygheds narkoman, hvad angår økonomi, også selvom jeg helt sikkert har en helt anden års indkomst end dig… men fedt fedt❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Bente Hansen

  I forbindelsen med økonomi opslaget nævner du Lunar, som jeg begyndt at bruge for ca 1 år siden efter din anbefaling 👊🏼🙏🏼Tak er glade for dem !!
  Jeg invester ikke men jeg har en opsparing og en ‘rund op’ , det er skide smart, hvergang
  jeg handler runder den op til 50 kr som den smider på min opsparing !! Det er en god ide til at spare ekstra op uden du ligger mærke til det🦋🤗
  Kh
  God blog
  Tak

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rikke

  Jeg ville vildt gerne have råd og tips til privat økonomi og aktier.
  Jeg er studerende lige nu og har akkurat samme tanker som dig mht. at låne penge, det er ikke en situration jeg ønsker at stå i, før vi skal til at købe hus.
  Dog mangler jeg i den grad viden om økonomi, da vi får det til at løbe rundt, men jer har svært ved at ligge til side.
  Aktier har jeg også leget med tanken med, men ved simpelthen ikke hvordan det i realiteten fungere, så det kunne være super fedt med nogle gode råd!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katrine

  Super indlæg, det er min opfattelse at alt for mange kvinder mener at aktier og økonomi er noget mænd kun kan finde ud af! Men vi kvinder kan sagtens selv og alt statistik siger vi er bedre til det…
  Personligt har jeg inversteret i en andelsbolig, opsparing med fast ugentlig overførsel og aktier. det passer med at når der er en vis opsparingen og markedet er gunstigt så køber jeg aktier (gerne dem der udbetaler udbytte) jeg sælger også løbende når jeg tror en aktie er på toppen.
  Målet er at jeg kan have alle faste udgifter dækket af udbytte, således at jeg kan bruge min løn til ferie, gaver/oplevelser til dem jeg elsker og selvfølgelig yderligere inverstering og når jeg ikke har lyst til at arbejde mere kan trække mig tilbage.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Fedt indlæg!!! Jeg startede for 2 år siden med bogen: Sæt Kursen. Jeg anede INTET om at investere, men bogen guider dig igennem 8 uger, hvor du får fif til at starte op og gennemtænke dit forbrugsmønster og økonomi. Jeg sætter nu et fast månedligt beløb af og jeg HYGGER mig med at holde øje med dem! 😂 Det kunne være fedt at have flere at spejle sig i og sparre med, så “bring it on” Mascha, jeg er sikker på at der er mange der gerne vil vokse og lytte med!!! Go’ dag!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anja

  Hej
  Er meget interesseret i at høre om hvordan du investerer igennem Lunar – kan ikke rigtig gennemskue evt mindstebeløb og “priser”.
  Tak Anja

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line Berg

  Tusind tak for et inspirerende indlæg… Så dejligt at du deler… Jeg vil også rigtig gerne igang med selv at investere, men jeg synes det er utrolig svært overhovedet bare at komme igang… jeg har fået hjælp af banken til div børnepensionsopsparinger mm. og investeret dem… men nu vil jeg også selv igang!!!! Men hvordan?! Kunne være fedt med dig som frontfigur og iværksætter til at få sparket flere af os kvinder igang – og naturligvis på egne ben😎

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rikke

  Jeg har lige købt et rækkehus hvilket jeg tænker som en god investering i min fremtid….måske man skulle prøve at sætte sig lidt ind i aktier…

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sanne Lind Pedersen

  Virkelige fedt blog indlæg!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marianna

  Fedt indlæg! Tak for at du deler din strategi og tanker om investeringer. Og ja tak til mere af den slags skriv 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marlene

  Spændende læsning. Jeg er lige et par skridt bag dig i forhold til at gå fra penge i banken til investeringer. Jeg vil meget gerne høre mere om de erfaringer, du gør dig, så bliv gerne ved med at dele.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mirabella

  Hej Mascha.

  Tak for et godt blogindlæg.
  Jeg har selv for nylig fundet interesse for aktier og da jeg så du havde lavet et indlæg om det, blev jeg rigtig glad. – Så fantastisk med kvinder der tør tale højt om aktier, det er virkelig inspirerende med alle de kvinder der kommer frem i aktie-verdenen

  Men jeg savnede (Havde håbet) virkelig at høre mere specifikt hvilke virksomheder du ser efter og hvilke tanker du gør dig når du kigger efter opkøb af nye aktier.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sådan står det til, lige nu + så meget tabte jeg mig!