Målet for 2021 er sat!

Derfor skal du i gang med at investere!

Reklame i form af anbefaling nederst i indlægget

 

Jeg har fortalt om det tidligere, og nu vil jeg sørge for der kommer nogle flere indlæg med gode råd omkring investering. Jeg synes det er vigtigt vi kvinder kommer mere på banen med den slags. Jeg taler ikke om at investere i Chaneltasker lige nu, selvom jeg nok selv har trukket det kort af og til, men om at du skal sørge for at få det bedste ud af det du har at gøre med. Det er lige som når vi køber dyre cremer og forebygger mod rynker med kollagenpulver – det er langsigtet. Du er selv din egen største aktie, og det afkast du giver hver måned, i form af din løn, har du mulighed for at reinvestere. Jeg vil give dig nogle gode råd, så du måske får blod på tanden til at komme i gang.

 

3 gode grunde til at komme i gang med at investere

Har du en opsparingskonto? Så gør du ligesom rigtig mange danskere. I Danmark er vi rigtig gode til at lade vores penge stå på en konto og samle støv. Jeg er selv jyde, jeg gør sandelig ikke noget overilet, det er jo meget rart de står der på “bogen”. Jeg er blevet klogere! Faktisk er det særligt os kvinder, som lader vores optjente penge stå trygt og sikkert på en særskilt konto til fremtiden. Og det lyder jo sådan set meget fornuftigt, og noget jeg selv har gjort i rigtig mange år, fordi der var tryghed i det. Men også fordi jeg ikke vidste “bedre” eller hvad jeg ellers skulle gøre med dem.

Det er klart, at der skal være penge at trække på, når der sker uforudsete ting, det tror jeg mange blev opmærksomme på da Corona lukkede land og arbejdspladser ned tidligere på året. Jeg har også altid selv haft det sådan, at der skal altså være så jeg kan komme til tandlægen eller kæledyret kan komme til dyrlæge, hvis uheldet er ude. Når det så er sagt, så er det er ikke kun for sjov, at jeg skriver dine penge samler støv. For faktisk går du glip af nogle ret store økonomiske fordele, hvis din opsparing ligger hengemt på en opsparingskonto. Den gode nyhed er, at du kan komme i gang med at puste nyt liv i dine opsparede penge og bruge dem aktivt til at få en endnu større opsparing. Jeg giver dig tre gode grunde til at komme i gang med at investere dine penge nu, fremfor at lade dem ligge på en doven opsparingskonto.

 

Det første du skal vide er:

At 100 kroner er ikke 100 kroner for altidDu har måske hørt om inflation. De første mange gange jeg hørte det (for mange år siden), var jeg for flov til at spørge nogen hvad det var. Kort fortalt betyder inflation bare, at dine penge ikke vil være det samme værd om ti år, som de er nu. Med andre ord har inflationen den konsekvens, at det som du kan købe for 100 kr. i dag, vil du ikke kunne købe for samme pris om to år, da prisen på varen vil være steget. 

Hvad har det så med din opsparing at gøre? Inflationen er højere, end den rente du får for dine opsparede penge i banken, så vil dine penge langsomt miste værdi. Det er surt, fordi du ikke ville kunne få det samme for dine optjente penge om nogle år, som du kan købe for dem nu. Derfor skal du sørge for at dine penge, som du har arbejdet hårdt for at tjene op, arbejder videre efter du har tjent dem. Og det kan du gøre ved at investere dem.  

Når du investerer dine penge i stedet, kan du altså tjene penge i stedet for at tabe købekraft. Det skyldes, at når du investerer, så får du typisk udsigt til et afkast (penge ind på kontoen), som er stort nok til at dække inflationens negative effekt (og meget ofte en del mere end det). Altså får du mulighed for at tjene penge, imens du sparer op, når du investerer. Der er ikke noget bedre end at lave penge imens man sover, det er win win! 

 

Det andet du skal vide er: 

At aktiemarkedet fordobler i gennemsnit sin værdi på 8 år. Selvom aktiemarkedet svinger op og ned mellem rødt og grønt, så har aktiemarkedet historisk set kun gået én vej, og det er op. Det var virkelig noget jeg skulle minde mig selv om tidligere på året, da jeg på bedste Maude-facon krøb i fosterstilling under dynen, da mine aktier mistede stor værdi. Jeg kimede alverdens rådgivere ned, som alle sagde “hold ud, du har ikke mistet noget før du har solgt dem, de kommer op igen”, og det gjorde de ganske rigtigt. Nu har jeg meget mere ro over udsving. Du behøver jo heller ikke satse hele butikken på en høj risikoaktie lige nu og her for at udnytte dette. Nej, du skal hellere tænke, at din aktie er en som du vil have hængende længe.

Lad os tage et eksempel: Det gennemsnitlige afkast på en investeringsstrategi med lav risiko og en tidshorisont på 4-8 år er hele 6,8 procent. Til sammenligning er renten på en bankkonto kun omkring 1 procent (og så er du endda heldig). Altså betyder det en forskel på 4 procent efter skat. Har du altså eksempelvis 500.000 kroner stående på din konto, vil det betyde et afkast på 20.000 kroner mere om året. Om året! Som selvstændig uden lukrativ pensionsordning, anser jeg dele af min portefølje (portefølje betyder beholdningen af alle mine aktier, obligationer og værdipapirer samlet set) som min pension.

 

Det tredje du skal vide er:

At vi bliver ældre og ældre, men det kan man heldigvis ikke se, med de cremer og det pulver vi bruger, vel. Hvorfor er det en grund til at investere, tænker du måske? Der er to grunde til at alderen spiller en rolle her. For det første skal der en større finansiering til, simpelthen fordi vi lever længere. Kvinder lever i gennemsnit fire år længere end mænd, og det betyder altså, at kvinderne ender med en mindre opsparing, der skal holde længere, hvis ikke vi investerer dem. Jeg kender så mange kvinder der ikke har tænkt i pension og opsparring, men ladet deres mænd om det, imens de selv har købt nye møbler og tøj til ungerne i stedet. Det var rigtig sjovt, lige indtil han sked med en yngre model, pensionen og opsparing. 

For det andet spiller alder en rolle i investeringskontekst, fordi alder = tid. Er du ung har du mange år til at lade din investering vokse. Jeg har f.eks. investeret de penge jeg har sparet op for Hollie Nolia, når hun har fået løn for de kampagner jeg har haft hvor hun har indgået i. Der er mange år til hun skal bruge dem, og hvis ikke jeg investerer dem, så er de mindre værd om 10 år, end de er i dag. Men tænk hvad de er værd om 10 år, nu hvor jeg har investeret dem! En velfunderet og langsigtet investering kan potentielt øge din opsparing markant og sikre, at du opretholder din købekraft på sigt.

 

Nu fået tre gode grunde til at komme i gang med dit investeringseventyr, og det skal altså føles som et eventyr, hvis det blot giver dig mareridt, så er det ikke det værd. Til sidst vil jeg aflive nogle af de myter, som findes om det at investere. Også at man ikke behøver være smart i en fart, som jeg er her, men det vil være løgn at sige, at det ikke har været med til at gøre det muligt, for det har det så absolut! Og så er det bare et godt billede…

 

 

 

1. Det er svært og man skal være ekspert for at kunne investere. 

Nej, så var jeg da aldrig selv kommet i gang! Man kan opnå gode afkast gennem investeringsforeninger og ETF’er (det skal jeg nok forklare mere om en anden dag), som investerer bredt i markedet eller hvis man sørger for at investere i aktiver fra forskellige industrier eller lande. Det betyder, at du skal gå efter at investere i forskellige brancher, det kan være alt fra vindenergi eller medicinalindustrien, og helst også på tværs af landegrænser. Det danske aktiemarked stiger i gennemsnit otte procent om året, og derfor kan man opnå relativt gode afkast ved at investere bredt i markedet.

2. det er tidskrævende at investere

Nej, ikke nødvendigvis. Investering er, hvad du gør det til. Du kan sagtens lægge en langsigtet strategi, så du slipper for at overvåge dine investeringer konstant. I starten tjekkede jeg min portefølje dagligt, hvilket kunne anslå humøret for hele dagen, og med de udsving der kan være er det altså for ærgrligt at lade sig påvirke af – synes jeg. Jeg har selv investeret langsigtet, så der er ingen grund til for mig at tjekke hele tiden, selvom jeg får lyst. Men det er bare hvad der fungerer for mig. Det kan være du kan nøjes med at tjekke dem kvartalsvis, eller hvis der sker nogle store udsving eller ændringer i markedet. 

3. Det kræver en stor formue at komme i gang. 

Nej! Det er slet ikke nødvendigt at have en kæmpe formue for at komme i gang med at investere. Jeg har selv lavet nogle nogle på bare 100 kr., da jeg skulle lære hvordan det foregik. Det er nok alligevel i underkanten, men du kan sagtens komme i gang med det beløb, som passer dig og din økonomiske situation. Hvis du synes at det lyder interessant, så kan du nemt starte ud med at investere for f.eks. 3.000 kr.

4. Det er meget risikabelt at investere

Du har måske hørt et sted, at afkast og risiko går hånd i hånd. Selvfølgelig er der nogle, der satser hele butikken på en højrisiko investering og taber det hele – ja så er det risikabelt. Men der behøver jo ikke gå casino i den, det handler om sund fornuft, for du skal finde den måde at investere på, som passer til dig, så du kan investere uden at lægge vågen om natten på grund af bekymringer. Midlet til at sikre den gode nattesøvn, mens du investerer, er ganske enkelt at du aldrig skal investere mere, end du kan tåle at miste! Men igen skal det påpeges, at det danske aktiemarked i gennemsnit stiger med otte procent om året, og derfor kan du opnå relativt gode afkast, når bare du investerer bredt i markedet. 

5. Investering er ikke for alle. 

Mange tror, at det kun er dem med forstand på penge, eller dem som har en kæmpe formue i banken, som investerer. Det er forkert, for alle kan investere, hvis blot man begynder med at investere sin tid. Alle kan komme i gang med at investere, for der findes løsninger, som passer til alles behov og temperament. Er du i tvivl om hvilken investeringsform på der passer til dig, så kan du få hjælp af din bank, som kan rådgive dig. Jeg er selv startet ud med at lade min bank gøre det, vi har sammen under møder aftalt rammerne for mine investeringer og portefølje, så jeg ikke selv sidder med hver enkelt aktie. Det har været virkelig givende for mig!

 

 


 

Har du lyst til at komme i gang med at investere? Jeg tjekkede lige min mail for at se hvornår jeg selv meldte mig ind i Female Invest, som lærer kvinder at investere. Det gjorde jeg d. 3. januar i år, og jeg har haft stor gavn af deres råd og forklaringer, og deltaget i deres events, hvor jeg har sludret og sippet champagne med andre ganske almindelige piger og damer, der er nysgerrige på at optimere deres økonomi. Du kan komme i gang med det samme og joine de tusindvis af kvinder på tværs af 40+ lande som allerede er medlem.

Jeg har fået en rabatkode til jer, som giver halv pris på årsmedlemskabet (jeg har sgu selv betalt fuld pris siden jeg meldte mig ind, så det er da et godt tilbud!)

Bliv medlem af Female Invest HER

 

 


 

 

 

Image Map

Næste indlæg

Målet for 2021 er sat!