Åhhh nej, det skete bare ikke!!

Fredagsbobler #9 – Opbevaring, jeg vil ha’ et champagnerum!

 

Intet mindre da! Hvis man har en champagnestue, skal man også have et champagnerum, jeg har da aldrig hørt man ikke kombinerer den slags, så det må jo være reglen. Da vi fik nyt køkken var mit største krav og ønske, et vinkøleskab til min champagne. Jeg fandt hurtigt ud af det ikke var særlig kompatibel med champagneflaskerne, som er større end vinflaskerne, ergo kan jeg ikke have så mange på køl ad gangen som jeg ønskede, men det er nu sket heller ikke den bedste idé, har jeg siden fundet ud af.

Champagne har nemlig ikke ret godt af at ligge på køl længere end et par dage. Den har bedst at at blive opbevaret mørkt og køligt i rolige omgivelser, så flasken ikke rystes. Hvis du ved du skal drikke en flaske i weekenden, kan du godt køle den ned nogle dage inden, men at have den på køl i ugevis, vil ikke gavne flasken særlig godt. Proppen bliver ganske enkelt tør af af den manglende fugt og vil medføre at flasken ilter hurtigere og ændrer smag. Jeg har selv haft yderst fine og bekostelige flasker liggende i køleskab i årevis, det kan jeg næsten ikke rumme nu (må hellere skynde mig at drikke dem asap!). Når den skal serveres er den optimale temperatur 9-11 grader, men personligt ønsker jeg den endnu koldere, jeg elsker den isnende fornemmelse af friske bobler der giver min mundhule et mindre chok når jeg tager første tår.

Champagne er ikke, ligesom rødvin, en flaske man gemmer som bliver bedre med årene. Når Champagnen lagrer, bliver den mørkere og mister noget af sin sprudlende friskhed, det er jo ikke meningen med en flaske der som regel åbnes for at fejre noget – om ikke andet at det er fredag. En udbredt holdning i Frankrig er, at den bør nydes kort efter fremstilling, men jeg synes nu det er rart at have nogle flasker på lager. Andet ville nærmest være stressende. Derfor er jeg begyndt at tænke på anden måde at opbevare dem på. Nede i kælderen har vi et mørkt skab hvor Troels gemmer sin rødvin. Den interesserer mig ikke alverden, da den er en evig kilde til migræne, så det passer mig så fint de gemmer sig dernede i mørket. Nu er jeg så blevet klogere på opbevaring af champagne, og kan jo godt regne ud at jeg skal have fedtet mig ind på hylderne dernede. Men helt ærligt, så synes jeg ikke det gamle skab er godt nok til at huse de flasker der bringer mig så meget fornøjelse – det må jeg gøre noget ved!

Jeg har en idé om at gøre dette skab til et vin/champagneskab. Jeg forestiller mig at fjerne lågerne og brædderne på siderne, lave nogle pænere hylder, lidt lys derind og en dobbelt New Yorker dør. Måske ændre dør og væg ind til det lille gæsteværelse, til en newyorker væg med dør også, med et lille bambusrullegardin på bagsiden. Det ville åbne det gamle hjørne op og være et dejligt sted at hente en god flaske, inden den skal på køl. Nu skal jeg bare finde en der kan lave det, og fortælle Troels at vi er nødt til at dele pladsen.

 

 

En New Yorker dør er en glasdør med sort jernramme.

 

 


 

Gosset Champagne, Grand Rosé, Brut, pris 400-500 kr. alt efter hvor du handler.

 

Jeg må sige at jeg er meget stor fan af det franske vin- og champagnehus Gosset, som har nusset om druer i 400 år efterhånden. Tilbage i 15-hundrede-noget var deres røde vine én af kun to slags der stod på den daværende konges bord, så der er ikke noget at sige til deres flasker er udsøgte, efter min mening. Jeg er mest til deres klassiske brut, men denne aften hvor bonusmødregruppen mødtes for første gang, en solskinsaften i maj, måtte der rosé på bordet, til de søde chokoladeovertrukne jordbær. Og sikke et match. Den smager dejlig frugtig, hvor jeg faktisk kan smage det søde miks af jordbær/hindbær/kirsebær og ikke blot noget udefinerbart, som jeg ofte synes rosé kan være. Jeg vil gerne kunne smage den og det kan jeg. Den er behagelig i boblerne og tilpas tør, så den netop er et miks af en dejlig brut champagne med rosésmag. Jeg må udforske Gosset noget mere, jeg synes det er spændende at åbne og smage de forskellige flasker og nyder at smage ordenligt på dem. Det blev ikke den eneste flaske denne aften, men vi holdt os i roséflaskerne med bobler i – jeg er gået 100% over til bobler nu, sågar til oksekød og trøffelbearnaise.

 

 

Image Map

Næste indlæg

Åhhh nej, det skete bare ikke!!