Casual hairdo med GHD, step by step...

Aldrig har jeg oplevet noget så råt! Grindedrab på Færøerne…

 

Det her må være en af de mest rå, og uventede oplevelser, jeg har haft. Jeg var på smukke Færøerne i godt halvandet døgn, og det vil jeg aldrig glemme. Jeg har været nogle dage om at dele oplevelsen, da jeg lige ville have nogle facts på plads, da jeg kan forstå at det kan være et heftigt emne. Men pludselig stod jeg midt i det.

Jeg var på mit hotelværelse og nød udsigten, da jeg opdagede at der var en heftig aktivitet ude på vandet, der tog mere og mere til. Jeg var ved at gøre mig klar til optagelser på hotellet, hvor jeg i tre timer skulle sidde og tale til kameraet, i forbindelse med Beauty Bosserne. Jeg var derfor ganske afslappet, indtil Mads jeg rejste med, kom spurtene ned ad gangen og sagde de var ved at drive en hval ind. Wow, det skulle vi da ikke gå glip af, så vi fik pakket kameraet ned og drønede afsted mod havnen, som vi ikke anede hvor lå. Det tog lidt tid at komme i bilen og finde det, men da vi endelig kunne ane hvor det var, hoppede jeg ud ad bilen og løb derhen. Det er jo med at få alle oplevelser med, når jeg er ude at rejse.

 

 

Jeg ved ikke hvad jeg havde troet vi skulle se. Jeg kunne da godt regne ud de ikke bare ville fange en hval for at ae den lidt, men det hele skete så hurtigt, at jeg ikke havde nået at forberede mig selv på hvad jeg kunne møde. Det var en underlig følelse og reaktion, da jeg kiggede ned på stranden. Vandet var rødt af blod, der var massevis af grindehvaler der lå med halsen skåret over, og nogle sprællede endnu. Min krop anede ikke hvordan den skulle reagere, jeg kunne mærke min stemme rystede og var lige ved at knække over, og jeg sagde højt til mig selv flere gange “jeg ved slet ikke hvordan jeg skal reagere på det her, hvordan reagerer jeg på det her?!?”. Jeg kommer selv fra landet, min far er jæger og selvom jeg gerne spiser plantebaseret, så spiser jeg også kød og forbruger en del animalske produkter i min hverdag, så som tasker og sko, og nåh ja så jeg fik sushi til aftensmad dagen inden. Så hellig kan jeg ikke tillade mig at være. Jeg har tidligere været på et slagteri, hvor jeg har skåret i svin og været tarmrenser for en dag, så jeg er heller ikke sart synes jeg. Men der gik da også bare et par minutter, så havde jeg fattet mig igen, og iagttog færingens tag på denne grind, som det kaldes.

 

 

Faktisk er det ganske sjældent det sker. Lars Løkke, hvis hustru er færing, er kommet deroppe i over 30 år, og han har endnu ikke oplevet det, skrev han til mig. Og så sker det lige den ene dag jeg er der. Ikke at der går 30 år imellem, men der kan gå flere år.

Jeg har ikke nogen holdning til det jeg overværede, og har ikke tidligere taget stilling til, hvad jeg synes om fangst af grindehvaler. Men nu var jeg der, og så tog jeg den oplevelse med. På flyveren hjem læste jeg en bog om grindefangst, men allerede da jeg stod og så på, spurgte jeg en masse af de lokale om hvordan og hvorfor. Det er jo noget man har gjort på Færøerne i mange, mange år og generationer, simpelthen for at overleve. Nu om dage kan man selvfølgelig sagtens få andet mad, f.eks. fra grise og køer der er slagtet på et slagteri, hvor det foregår bag lukkede døre, efter lange transporter og stress. Det er oftest rarest som slutforbruger, ikke at tænke på den slags, tror jeg. Det var derfor ret interessant at se hvordan en hel by, voksne der smed arbejdet, institutioner og skolebørn strømme ned til havnen, for at se på fangsten. De børn ved sgu godt hvor maden kommer fra, og jeg kunne ikke lade være med at tænke på al det postyr der var over partering af en giraf i Zoo, da jeg stod og kiggede på børnene her.

 

 

Selve fangsten foregår på den måde, at når en flok grindehvaler bliver opdaget, ringes der til en grindetelefon, og hurtigt ved hele byen der er grind på vej. De lokale hopper i bådene og driver dem ind mod stranden, og der er helt klare regler for hvilke strande, og hvor man må drive dem hen, for at gøre det på bedst mulige måde. Der er bestemt ikke noget der er tilfældigt, det er indøvede rutiner og det hele går meget hurtigt! De der dræber hvalerne er uddannede til det, og skal vise deres certifikat for at få udleveret det særlige spyd til drabet, som de får på stedet af grindeformanden, hvis de er kvalificerede til det.

Når hvalerne skal op på land, handler det om at få lidt fart på dem, så de kommer så langt op på stranden som muligt. Kommer de ikke langt nok op, sættes en stump krog i en udposning ved siden af åndehullet på ryggen/siden, så det foregår så smertefrit som muligt, at trække den op på land. Når den ligger der, stikkes et grindespyd ned i nakkehvirvlen, hvor den dør øjeblikkeligt. Det tager 1- 2 sekunder at dræbe den. Grindens blodtilførsel går nemlig gennem rygmarven, modsat andre dyr og mennesker, og når den er cuttet over skærer man halsen over på den, for at få blodet til at forlade kroppen.  Nøjagtig som ved slagtning af andre dyr, giver det den bedste kødkvalitet. Derfor ser det også virkelig voldsomt ud, når det varme tykke fedtholdige blod flyder ovenpå det kolde vand.

 

 

Det var vildt at se hvordan, og hvor hurtigt det foregik. Jeg kunne ikke lade være med at studere hvordan særligt én mand bar sig ad. Han havde rødt langt skæg, en hestehale, Thors hammer om halsen og tatoveringer op ad armene som en ægte viking. Det var RÅT at se på, og jeg kunne næsten forestille mig hvor meget det har betydet for år tilbage, når der endelig var kød til bygden. Det foregår nemlig sådan, at hvalerne måles og vejes efter særlige regler, og deles ganske gratis ud til beboerne i området. Der er altså intet kommercielt i det, det er blot til de lokale.

Jeg var helt bange for at lave ansigtsudtryk, for vidste ikke helt hvad jeg skulle mene om det hele. Jeg kunne ikke tillade mig at have bæfjæs på, for jeg var blot gæst på Færøerne, og det gøres jo bestemt ikke for nogen underholdningsværdi, som f.eks. tyrefægtning er – der ville jeg være gået. Men jeg turde heller ikke smile, hvis nogen tog et billede, for så ville I måske tro jeg ligefrem stod og heppede… Og så ville helvede da bryde løs, det orkede jeg heller ikke. Jeg forholdt mig derfor så passiv som muligt, og var blot til stede.

 

 

Der gik kun en time mellem det første billede fra hotelværelset, og til dette, hvor alt og alle er væk igen. Dyrene bliver parteret og kødet delt op, gerne samme dag, og spækket bliver lagt i saltlage.

Det er meget forskelligt hvilken holdning folk har til grindedrab, kunne jeg se på min inbox, da jeg postede en kort story derfra. Enten synes man det er helt og aldeles forfærdeligt, eller også synes man at det er ganske som at slagte andre dyr, og en del af deres kultur.

 

Hvad er din holdning til grindedrab, hvis du har en?

 

 

 

Image Map

90 kommentarer

 • Lise

  Sikken en oplevelse.
  Som du selv skriver er det en del af en gammel kultur, det var simpelthen overlevelse da de ikke havde samme tilgang til mad som i andre lande. Og ja, det er mange år siden og idag ser det anderledes ud – men jeg ser det på samme måde som at slagte og jage andre dyr. Måske endda mere positivt, for grindehvalerne har haft et rigtig godt liv og har boltret sig havet og dets store spisekammer. De har oplevet friheden. Hvorimod burhøns, grise, køer og andet tit er blevet holdt i meget trange og kedelige forhold. Til dels bliver de endda fodret med bestemte ting så kødet ser rigtigt ud osv. Jeg vil næsten sige …. at hvis vi absolut skal spise kød, så skal det være så naturligt som muligt.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maja

  Hmmm det er svært. Jeg er selv udlært slagter og ser det som noget af det mest naturlige at slagte og spise kød, fra dyr der har haft det godt. Men jeg er altså også ømskindet over for hvaler. Og kan jo ser at her er der plus 50 dyr, og ja det er en tradition, men du kan ikke bilde dig selv ind at disse dyr ikke er blevet stresset maks i at blive jagtet af både ind på en strand for derefter at blive slagtet, godt nok på Den bedste måde i forhold til hvaler, men stadigvæk. Der ER ingen grund til at gøre det, bortset fra at det er en tradition.
  Bare fordi at noget er en gammel tradition, er der ingen der siger man har nød at blive ved med at holde den i hævd.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • maschavang

   Ja bestemt bliver de stressede, det er ikke rart at tænke på. Men det gør grise og køer også, forestiller jeg mig. Det ved du nok bedre end jeg gør.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Dorthea

   Maja, det ER ikke kun en tradition. Vi færinger slagter ikke hval, blot fordi det er en tradition. Man er nødt til at kigge lidt dybere i kulturen og forstå at grindehval har været og er en naturlig fødevare, på lige fod som danskernes gris og okse.
   Tager man de 50 hval til sammenligning af slagtede svin i Danmark i 2018, så er det ikke særlig mange, da antallet lå på knap 50.000 svin om dagen.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maja

   Forskellen for mig er bare at grise og køer i Danmark, er vækstet og drevet frem til at skulle slagtes. Det er hvaler ikke. Hvaler er en del af det ocean som vi skal passe så uendeligt meget på, da vi ikke har en stor nok viden i hvor mange der er og deres levevis.
   Men jeg respektere at der er disse grindehval slagtninger og det er en del at en kultur og arv. Jeg forstår bare stadigvæk ikke at det er nødvendigt i vores tid.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Heinrich

   Maja hvorfor så ikke afskaffe sælfangst på grønland de har da Brugsen der oppe
   Hvad med fiskeri det er da fangst på havet, laks,fasan,hjort,ænder alle helt naturlige dyr i vores fauna skal det også forbydes

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sanne

   Eva hvad er da det for noget fis at folk der fordømmer det ikke ved hvad de taler om. Respekter venligst at andre ser verden på en anden måde end dig. Jeg syntes det er usmageligt, grusomt dyreplageri der burde stoppes. En langsom pinefuld død der ikke er det smukke dyr værdigt.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Heinrich

   Det er ikke kun en tradition, kød og spæk bliver altså spist. skulle man afskaffe svineslagtning fordi det er en tradition at spise stegt flæsk ved bestemte lejligheder

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Dánjal

   Det er gratis mad fordelt til alle dem der har skrevet sig på en liste. Det er ikke kun tradition. Det er det samme som at sige at Danskere kun spiser grise, pga. tradition. Det er der vist lige så lille mening i.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Amalie

  Kæmpe ros til dit blogindlæg Mascha.

  Du har på en meget fin måde formået at skildre din oplevelse med dine øje, men samtidig gjort det forholdsvist objektivt og virkelig velovervejet. Jeg kan også godt lidt ideen om, at du har “sovet” på oplevelsen, og ikke bare skyndt dig at poste noget – et hurtigt post kunne sikkert have givet dig en masse medieomtale, men her har du givet dig ro til at foretage lidt research – og det synes jeg emnet fortjener.

  I dette kan blogindlæg kan jeg virkelig mærke at du har været i branchen længe, og hvor dygtig en formidler du også er.

  Igen, kæmpe ros og god tirsdag.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Jeg kunne ikke være mere enig i det, Amalie siger!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sofie

   Godt skrevet, Amalie. Jeg har det på præcis samme måde!

   Da jeg læste dette blogindlæg fik jeg virkelig et indblik i det, du ligger i at være blogger, Mascha – at være velinformeret, forberedt og troværdig.

   Jeg nød at læse dette blogindlæg – ikke fordi det handlede om slagtede Grindehvaler – men fordi her har du skrevet et velovervejet og smukt indlæg om en oplevelse, som kan være stødende for nogen og en del af hverdagen for andre.

   Tak for et virkelig godt formidlet indlæg, der er med til at skabe en åben (og sober) debat om et emne, mange har en mening om.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sarah M

   Helt enig – virkelig velskrevet, velovervejet og interessant indlæg.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Amanda

  Maja – nu er det jo heller ikke nødvendigt for os at spise kød, men også en del af vores kultur og vores måde at leve på. Derfor synes jeg ikke man skal pege fingre af andre. Jeg er sikker på slagtedyr i danmark lever et langt mere stresset liv og ofte på meget lidt plads. Det er en god overvejelse at have med..

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • ulla

  Jeg bliver decideret dårlig, ved dette syn.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ida-Sofie Thuesen

  Kæmpe ros for dette indlæg! Så mange interessante og nyttige facts omkring et emne, som mange har en holdning til. Godt at tage parallel til slagterier, hvor dyr transporteres længe hertil, og nemt kan være på slagteriet i en time, inden de bliver slagtet (jeg har set processen). Der er også meget blod på slagterier. Det tænker mange ikke over, da det er skærmet for offentligheden.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Karina Leonora

  Hvem skal vi så slå ihjel for traditionens skyld😈. Jeg mener det er ækel handling. De kam veæ spise noget andet end hval? Skal vi begynde slagte katte og hunde også bare fordi nogle lande gør det? Føj føj føj

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anette

   Øhhh…har vi her i DK ikke allerede tradition for at slagte blandt andet grise, kalve, kyllinger m.m.? Hvorfor skulle vi begynde at slagte og spise dyr, som vi her betragter som kæledyr fordi, det bliver gjort i nogle lande? Meget mærkelig sammenligning..

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ann

   hvad med de grise og okser du kann købe færdipakket i et supermarked?? hvordan mon det se ud når de bliver slaktet…. min ven, det tager 1-2sekund at drebe en hval…sum har levet frit, vit spiser ALT af hvalen sooo tjaaaa men tag deg en tur til skakteriet… og kom så tilbage og sig meg hvat du syns …..

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • KE Kamstrup

   Kære Ann, det tager langt fra 1-2 sek. at dræbe en grindehval, hvordan tror du den har det når man jager en krog ned i åndehullet for trække hvalen ind på lavt vand. ? Det er sindssygt smertefuldt bare denne handling, og hvis du så er så venlig at se videoen der ligger på indlægget i facebook, vil du nok erkende at det ikke kun tager 1-2 sek., men at personen mange gange skærer ned i nakken på grinden, og vender sågar tilbage for igen at skære løs på den. ! Dette er direkte ondskabsfuldt og meget grusomt, og har intet med human slagtning/aflivning at gøre.. jeg er selv slagter og har slagtet mange dyr, og ikke et eneste er blevet aflivet uden forudgående bedøvelse.! Jeg har intet imod at man slagter disse hvaler, men det skal gøres på en anden måde, hvor dyret på ingen måde skal lide.!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Eva

  Det er økologi og dyrevelfærd på højeste plan. Dyrene har haft er godt liv, uforstyrret af mennesker og på deres egne præmisser. Som du så fint beskriver, Mascha, så er der tale om en hurtig, professionel og human slagtning af hvalerne.
  Folk der fordømmer det, ved ikke hvad de taler om. Det er oven i købet sikkert mennesker der selv spiser kød, fisk og animalske produkter der er produceret uden den mindste tanke på dyrenes velfærd.
  Alt på hvalerne bliver spist og brugt og kommer hele samfundet til gode. Jeg tror det er de færreste danskere der kan sige det om den frikadelle de har fået til aftensmad 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nete

  Tak for dette indlæg, at du har sovet på oplevelsen og researchet lidt om det inden du skrev om det. Det er helt sikkert den mest professionelle måde at dele din oplevelse på(jeg så dine stories og dermed dine umiddelbare reaktioner da du løb ned til havnen. Vild oplevelse!) Jeg ved ikke om man SKAL have en holdning til det, en ja/nej holdning, eller om det er ok at være lidt midt imelle? Det tror jeg nu nok. Og hvis det sker så sjældent så var det jo vildt at du/I var der og fik en ekstra oplevelse ud af det. Og jeg synes det er et fantastisk billede, det hvor man ser manden med skæg og hestehale. Der er flere lag i det billede og andet end blot blod. Wauw. Jeg har selv været på Færøerne og der er utroligt smukt. Det må have været skønt at have den udsigt fra hotellet, både morgen og aften.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • maschavang

   Tusind tak 😊 Jeg har så mange billeder derfra, men tror de er for heftige at vise herinde.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nete

   Det kan jeg forestille mig og ja, det har du nok ret i. Lige det billede jeg nævnte, det er altså helt fantastisk: det er gribende, der er storytelling, farverne og kompositionen i billedet (forholder mig ikke til det der sker, kun hvad jeg ser)…. Men nok ikke et man lige hænger op over sofaen. Og måske heller ikke et der vinder “årets pressefoto” eller lign, men jeg synes det er fedt!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Malene

  Som du skriver, så bliver de dræbt og slagtet under ordnede forhold. Det er en kultur der er på Færøerne og de har gjort det i 1000 vis af år.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Flot skrevet Mascha😁
  Jeg kommer selv fra Færøerne. Jeg kan lige tilføje at grindehvaler kun lever i ca 40 år, og efter det “eksploderer” de i vandet og det er ikke godt for klimaet hellere. Så kan man lige så godt slagte dem og spise dem. Der bliver f.eks delt en masse af kødet ud til plejehjem og sygehus også.
  Men jeg forstår godt at det virker voldsomt for folk der ikke er opvokset med det. 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina Matzen

  Man skal nok se det hele i forhold til den danske livsstil – mange mennesker har ikke set et dyr blive aflivet.
  Det er naturlige ingredienser i livet, som den moderne livsstil har “filtreret” væk – derfor bliver nogen også oprørte over det, når det vises på sociale medier eller fjernsynet.

  Jeg kender heller ikke alle fakta vedr hvordan det ellers kan gøres, men mener ikke grinden er udrydningstruet.

  Man bør man analyserer lidt på det: Truer det bestanden? og Kan det gøres mere skånsomt?
  Første spørgsmål har jeg svaret på – svaret på. Det andet er efter min bedste overbevisning, at det kan det muligvis, men jeg kan ikke se hvordan. Nu jages de kun når de er i nærheden af øerne og er således fredet meget af tiden. Måden de bliver drevet ind til stranden for at blive slagtet, stresser de dem? Muligvis. Men samtidig giver det også grinte mulighed for at dykke ned og svømme den anden vej. Lige som når vi driver klap jagt på dyr i skoven.

  Så jeg syntes færingerne skal have lov at jage grind traditionelt. Så længe det ikke truer bestanden.

  Vi skal vel også passe på ikke at være en masse skærm kiggere, der sidder og gør os utroligt kloge på noget som er utroligt langt fra vores (Netto) verden.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maja

   Må lige tilføje, at hvalerne ikke kan nå at trække vejret dybt nok til at dykke ned og komme væk fra denne jagt, da dyret er stresset og ikke får nok tid i overfladen til at svømme væk. Og grindehvaler er også et flok dyr der følger de andre.
   Men det er et godt og velovervejet opslag Mascha har skrevet.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nete

  Det ser voldsomt ud og jeg tror det er dét som skærer i hjertet, men det er svært at argumentere for at dét der er værre end vores slagtedyr som bor småt, nogen kommer aldrig udenfor og skal transporteres længe til slagteriet. De her hvaler har i det mindste levet et rigtigt liv fri i naturen og de dør hurtigt.
  Kæmpe ros til dig for at forklare hvordan det fungerer 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina

  Forfærdeligt. Jeg er hverken vegetar, veganer eller fanatiker – jeg spiser endda selv kød. MEN! Dette er for voldsomt til mig. Jeg har vitterligt ikke behov for, at skulle stå og kigge på hverken, heste, grise ELLER hvaler blive dræbt. Og jeg må indrømme, at jeg er i lettere chok over, at læse man tager børn med. Puha! 🙁 jeg bliver ked af og se SÅ meget blod på ét sted.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Rikke

   Jeg har overværet det som barn og det var helt normalt

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • En lille færing

  Hvor er det fedt at du har dannet dig viden omkring grindedrab før du udtaler dig, virkelig fedt, Masha! Min holdning er selvfølgelig som de fleste andre færingers holdning, og det er at så længe bestanden ikke er truet, og vi gør det på en så hurtig måde, så er det ikke værre end end hvordan andre dyr bliver slagtet, endda måske bedre, da hvalene hele deres liv har levet frit. Det ser meget brutalt ud med den blodige sø, og alle mændene der har blod over det hele, men det ville nok også være meget blod ude på en mark hvis køer blev slagtete udenfor de fire vægge.
  Så tak Masha, for at du har alle faktaerne på plads, og har beskrevet det så godt i dette blog indlæg!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Janni

  Flot skrevet Mascha ❤️
  Men jeg tuder, det gør virkelig ondt i mit hjerte!
  Det er i mine øjne ‘massemord’, at de skal tage en helt stime der kommer svømmende er fuldstændigt unødvendigt sådan som jeg ser på det.
  Det var en levevej og overlevelse engang, det er det ikke længere.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sanne

  Tak for et godt – informativt og interessant indlæg. Du skriver rigtig godt Mascha og som andre skriver, kan man godt mærke at du er en garvet og dygtig blogger. Min holdning til grindedrab er at det er okay og selv om det kan virke barskt for de, som ikke er vant til det, så er det jo på samme niveau som når vi herhjemme slagter dyr for at spise dem.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tine

  Fantastisk skriv. Orkede næsten ikke at læse et fordomsfuldt indlæg ang grindedrab, men blev så positiv overrasket.
  Folk der skriver kommentarer som massedrab osv er jo helt væk – det er på INGEN måde værre end hvad der foregår på er hvert dansk slagteri.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina

  Rigtig fint blogindlæg med research .
  Min holdning til dette er dog noget blandet efter at ha set billeder af netop dette på savethereef, hvor man ser børn sidde på de døde grindehvaler, som var det en forlystelse – det gør msn noget harm, at man ikke har en form for respekt for dette, når det er så vigtigt for dem med denne tradition ..,
  Jeg er af natur ikke sart OVERHOVEDET, men jeg synes nu stadig, at det er noget voldsomt og bestemt ikke noget jeg ville ha lyst til at overvære … jeg tror blot jeg efterspørger respekt for dyrene og dyr generelt 🙏🏻

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Guðrun

   Kære Christina, der findes idioter overalt, også her på Færøerne. Børn skal ikke sidde på hvalerne, det er ikke normalt, og rigtig ærgerligt at de billeder findes, for det er ikke et billede af sandheden. Jeg er ikke selv “fan” af grindedrab, men bliver ked af det, når misforståelser opstår pga dumhed.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • AM

  Jeg vil ikke forholde mig til din oplevelse, men blot skrive en kommentar, til det du selv nævner: vigtigheden i at vide hvor maden vi spiser kommer fra, og hvordan den når vores tallerken.
  Jeg tror, ærligt, at landbruget i DK kunne få det vanskeligt, hvis det var obligatorisk at følge et dyr fra fødsel til tallerken.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maiken

  Tak for et virkelig godt indlæg, både informativt og spændende læsning!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sarah

  Sindssygt og unødvendigt. Ikke værre end diverse slagteriger måske, men det er synd for de stakkels dyr der midt i fred og ro bliver jagtet og stresset helt vildt, kæmper for deres liv sammen med deres familie og slagtet for øjnene af hinanden. Det er ondskab.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Helene

  Fra “jord til bord” ja det er råt men virkeligt. Denne måde ingen penge i det det bliver delt ud alt bliver brugt og det sker ikke på en grådig måde hver dag for at pungen skal blive fed. Hvis kloden var bygget op på denne måde “fang og spis” ville mange ting se anderledes ud ☺️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Jeg synes personligt, at det er så unødvendigt, og en latterlig tradition. Forstår ikke meningen, med at slå fredelige dyr ihjel, såvel at jeg heller ikke går ind for slagtning på slagterier. Men netop dette, finder jeg personligt grotesk.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Susanna

  Godt skrevet!
  Økologi og dyrevelfærd på højeste plan. Grindehvaler, fugle, får og andre dyr på Færøerne bliver behandlet med respekt. Det kan man ikke sige om de stakkels burhøns og grise i bl.a. Dk, hvor det handler om masseproduktion. Burhøns og grise har man ikke på Færøerne. Dyrene, såvel som menneskerne på Færøerne, har et rigt liv.
  Lammene bliver ikke taget væk fra deres mor, som det bliver gjort hos grisene. Lammene får lov til at blive hos deres mor. De får lov til at lege frit med de andre lam.
  Dyrene på Færøerne oplever friheden som vi alle ønsker at opleve👌

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kristina

  Jeg er ikke sart. De skal også leve, det en del af fødekæden. MEN det er ikke en sjælden hændelse. Der dræbes omring 800 (!!) grindehvaler på den måde om året på færøerne. Det er unødvendigt! Det er korrekt at det er spontant når flokken spottes og drives ind i fjorden. Men det sker mange mange gange om året. 👎🏻

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Line

   arh 800 hval til 50.000 folk er nu helt okay

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Inger

   synes du ikke også at det er unødvendigt at dræbe alle de millioner (sikkert flere) køer, grise, høns osv. i danmark? Og iøvrigt, så er det mere miljøvenligt for færinge at spise grind, end det er at spise grisekødet der ligger i køledisken i supermarkedet, der er transporteret helt fra Danmark af 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tilgengæld er det en bombe under deres sundhedssystem. flere forskere har flere gange snefaldet at kødet og spækket fra grindehvaler skulle betegnes som uegnet som menneskeføde.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Petry Evaldsdóttir

   Tror heller ikke det er så sundt at spise svinekød, fra svin der er pumpet fulde af væksthormoner og antibiotika af forskellig slags….og har ligger på siden i en lille bås hele livet 😥 Grindehvalen har vi desværre klaret at forurene gennem tiderne, men det er også en mere sjældent spise og den har levet fridt frem til sin død 🤔

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Inger

   Der skal store mængder indenbords før det er skadeligt at spise, derudover er grind ikke en daglig spise, da grind kun kan fås sjældne gange, og ikke kan købes i supermarkeder osv. 🙂 så det er begrænset for hvor meget hvalekød færinge spiser 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • The færing

   800 hval om året i forhold til 50.000 grise om dagen? Det er da ikke så dårligt, Danmark.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Færingen

  Virkelig godt skrevet, og det er helt okay at du ikke skriver din holdning til det. Jeg bor selv på Færøerne. Hvalerne er ikke udrydningstruede eller noget, og jeg synes at folk kan være lidt “hypocrites” når det kommer til grindedrab. Folk spiser mange andre slags kød og æg fra burhøns, men bliver vrede på os færinge når det kommer til grindedrab. Det ville jo også se voldsomt ud, hvis du dræbte en ko i en swimmingpool. Men når det er sagt, så synes jeg at dagens børn er alt for sarte, og har godt af at se lidt f.eks grindedrab, og lærer at der sker altså nogle ting for disse dyr, inden de kommer ned i fryseren i Netto. Ja det er en gammel tradition, men køded er gratis og bliver delt jævnt ud til alle der vil ha lidt, man skal bare skrive sit navn på en liste. Jeg er færing og stolt af vores traditioner, og jeg synes at det er så vigtigt at vi holder fast i dem, da alt i dagens samfund bliver gemt væk “out of sight out of mind”

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Frida

  Tak for dette saglige blog indlæg! Som færing blev jeg lidt bekymret da jeg så din storie, så tak for at du sov på det og dannede dig viden inden du skrev noget. Hvalerne er ikke truede, grindedrabet foregår som du skriver, så eksemplarisk som det kan, sammenlignet med andet slagt af dyr og så er det klimavenligt.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne

  Fedt at du laver dette skriv med høj saglighed. Jeg er vild med det. Min holdning er, at så længe dyrene ikke er truede, så er det helt ok, så længe det foregår på en ordentlig måse. Respekt til dig!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • KE Kamstrup

  Jeg er fuldstændig uenig i man slagter disse prægtige intelligente dyr, det kan godt være det har været en tradition man slagter dem, men vi skriver 2019 og ingen har behov for at livet af disse dyr. Det er også direkte dyreplageri, selv om man siger drabet bliver gjort humant, men det er langt fra sandheden, dyrene føler jo direkte angst og stress ind man med en krog stukket ned i åndehullet, trækker dem ind på lavt vand som er yderst smertefuldt, dernæst jager man en lang kniv ned gennem nakken og ryghvirvlen, og som ofte ikke bliver ramt rigtigt første gang.. det svarer til at man stikker en kniv ind gennem nakken på et menneske uden bedøvelse.. ! Hvordan tror i lige det vil føles. ? Dette vanvid bør stoppe hurtigst muligt, og er en klar skændsel og dyreplageri af yderste grad. !

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Puh, nok er jeg ikke sart, vegetar eller bange for blod, men hold da op, jeg blev helt kvalm ved at læse med. Brrh.

  – A

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Altså. Pga. blodmængden – ikke pga. deres kultur – det har sikkert været spændende at overvære, omend voldsomt 😁

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katja

  Hvis man dræber dyrene for deres bedste, altså ved fx at holde bistanden nede, og for at undgå sygdom og indavl, har jeg ikke noget imod det. Men nogle gange kan det se meget

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hanne Borgert

  Flot skrevet 👍👍 Færingerne skal have kød, og det fåes i deres egen natur. De har fundet en smart metode og jeg synes det er SÅ fedt at det deles ud gratis.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina

  Hvor er du sej Masha!!
  Viden er nødvendig for at kunne forholde sig samt udtale sig om et emne/oplevelse ect.
  Desuden super godt skrevet, jeg læste hvert et ord og undgik billederne da jeg er en sart sjæl.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg kommer fra verdens nordligste by, Hammerfest I Norge. Jeg er opvokset med hvalkød som spise, og det smager hvirkelig godt. Jeg benytter mig af at købe hvalkød med mig hjem til DK, hver gang jeg er i Norge. Hvalfangst har foregået i mange mange år.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lau Laursen

  Tak for en saglig og ærlig beskrivelse af dit første møde med grindedrab, havde faktisk ikke forventet den saglige og neutrale beskrivelse.
  Og er faktisk lidt flov over min forudindtagethed til dit skriv….tak for det også😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Meiken

  Rigtig godt skrevet Mascha. Og ja, grindekød smager godt. 👍

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ann Mikkelsen

  Tak…. syns du skriver prisis hvordan og hvorledes.. tak, endelig en der har set og oplevet et grindedrab og har en hondnin… og nemlig, fortel for hele verden at det tar 1-2 sekunder at dræbe en grindehval…og den smager såå godt.. en Guds gave 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jens Kristensen

  Grindefangst ér en voldsom oplevelse på grund af det blodige vand og også den måde, hvalerne sådan ses drives i en fælde, de ikke kan slippe ud af. Men som du er inde på, foregår aflivningen meget hurtigt. Og de, der afliver hvalerne, skal have “licens” til det. Som flere har nævnt: Hvalerne har et godt liv, til de bliver fanget. Industriel produktion af kød, som vi køber billigt, er meget værre. De dyr har elendige liv, inden de bliver slagtet. Men dét er der ingen, som ser. Dén produktion foregår i lukkede rum, som dyrene er i hele deres korte liv. Og dét kan ingen se eller fotografere.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ditte

  Tusinde tak for et gennemtænkt og velformuleret indlæg 😁
  Har du så fået smagt grind og spæk?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lonnie Hansen

  Jeg synges at det er helt ok. Drabene sker for at få mad, ikke for sjov ej heller for at nogle kan se godt ud i modeverdenen og på din historie kan jeg forstå at det sker hurtigt og professionelt uden at dyrene lider på nogen måde.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Linda

  Nú er jeg gift med en færing. Og jeg synes det er helt okay. Jeg har det på den måde, at vi jo gør det samme med køerne, grise og kyllinger og andet slags kød. Færingerne er jo vokset op med grind (som faktisk smager ret godt).

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Joan Friang Rygaard

  Er selv født og opvokset på Færøerne,og blev så glad da jeg læste artiklen,super godt skrevet og forklaret,fedt at du skriver at det er råt,men alligevel kan forholde dig til at det ikke er anderledes end grise og køer der slagtes på slagterier hver eneste dag.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Guri

  Er selv færing, og elsker det faktum at jeg har haft mulighed for at få mad direkte fra havet og bjergene i form af fisk, hval, fugl og får. Jeg havde aldrig spist en bøf, før jeg i de yngre dage flyttede til DK for at studere. Jeg synes det er dejligt at der stadig er steder i verden hvor maden på bordet kommer direkte fra naturen, og ikke kommer fra masseproduktion og fra opdrætter eller slagterier, hvor deres levevilkår er urimelige.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pernille Bang

  Jeg har engang læst en artikel om, at grinde hvals kød i dag er så forurenet (grundet at de er øverst i fødekæden), og at man fraråder folk at spise det eller at mindske det til en gang om måneden. Jeg ved godt at det at spise hvaler ikke er anderledes end at spise fx køer og grise, men hvordan ved man at man ikke slår en hvad ihjel med kalv ved siden?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rikke

  Hej Mascha. jeg er halvfæring og har altid boet i dk og på alder med dig. som 7-årig overværede jeg ikke selve drabet men lige efter og fik lov at stå på en hval. færinger udnytter både alt på hvalen men også alt på fåret i deres madlavning. Det var helt naturligt for mig ligesom at få serveret fårehoveder. I gamle dage faldt folk på knæ o g takkede gud når en grindeflok kom forbi , for de blev simpelthen reddet fra hungersnød. allerede i start firserne var den ubrydergruppe fra greenpece (greenpece fordømmer ikke grindedrab) som Pamela andersson er med i idag, igang på færøerne. Min families oplevelse var at lederen gjorde for at promovere dig selv. Håberr du har nyd turen på færøenre

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Børge Halvorsen

  Personligt er jeg mere rød end selv blodet fra snesevis af nyligt slagtede grindehvaler.
  Ja, faktisk er jeg så rød at det ikke er nok for mig personligt at alle blot er lige.
  Nej vi må aldrig stille os tilfreds med bare at være lige, for så vil alt jo gå i stå (kan i nok forstå).
  Nej vi må med al kraft bestræbe os på at blive endnu mere lige, end vi allerede er.
  Og der er det så, at vi her i ledelsen i
  partiet der er mere rødt end selv blodet fra snesevis af nyligt nedslagtede grindehvaler, vil
  stille os til rådighed som “forsøgspersoner” i den fredelige
  (med mindre det ikke selvfølgelig kan være anderledes) revolution,
  som uværgeligt VIL komme.
  Og som det første når vi har opnået magten, vil vi derfor starte et pilotprojekt, med det formål at gøre alle ligere end lige.
  Endnu mere lighed for alle, er dog ikke noget man sådan bare kan indføre fra den ene dag til den, hvorfor vi som sagt i ledelsen af partiet vil ofre os og stille os til rådighed som “testobjekter” for projektet.
  Derudover vil vi nedsætte en hurtigarbejdende kommission (eller
  så hurtigt som man kan forvente sådan en kommission kommer til at arbejde, hø, hø), der vurderer “forskningsresultaterne” fra førnævnte
  pilotprojekt.
  Og i den forbindelse vil jeg gerne gøre opmærksom at ting tager tid, hvorfor den øgede lighed for alle ikke kan forventes gennemført før tidligst om 20 til 30 år.
  Dette er desværre en præmis hele projektet helt naturligt beror på,
  hvorfor vi må henstille til almindelige borgere at væbne sig med
  tålmodighed. Rom blev jo trods alt ikke drukket på en dag. 😉
  I mens vil vi henlede opmærksom på vores allesammens store leder,
  Dronningen (undskyld Præsidentinden) af den selverklærede
  autonome republik Nørrebro, som ved egen (og sin mors) hjælp,
  har opnået en grad af lighed, som ingen i partiet havde troet mulig for blot 10 år siden.
  Hun har således opnået en status af et ægte fyrtårn (eller måske ligefrem ledestjerne – endda måske med tryk på “lede”) for almindelige mennesker på Nørrebro, som hun residerer højt hævet over dem i en af republikkens absolut dyreste lejligheder. I sandhed et eksempel til efterfølgelse for den almindelige borger i fremtidens
  (med tiden naturligvis – ting tager tid som sagt) ekstremt lige samfund.

  Til sidst har jeg kun at sige (råbe?): “Kammerater vi VIL opnå vores fælles mål, så længe vi husker at trække på samme hammel.
  SKÅÅÅÅÅÅL!!! (og bund eller resten i håret, ha, ha).

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Helle Olesen

  Jeg ville syntes at jeg var heldig hvis jeg havde oplevet dette syn. Jeg mener at så længe at det bliver gjort humant så er det et led af Færingernes tradition, og noget som ikke sker ret tit kan jeg forstå. Husk på at vi kører grise til Tyskland for at få dem slagtetet, eller har i hvertfald gjort det..

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ann

  Jeg er absolut en af dem som syntes det her er så modbydeligt og forfærdeligt! Det er dyr som blir slagtet pga en old gl tradition. Som burde være ophørt for længst! Det er en skamplet på Danmark , at de stadigt har den her sindsyge tradition og jeg kan slet ikke forstå hvordan du kunne stå det og bare se på! Jeg troede virkelig, at du havde mere medfølelse m dyr. Det her er så forkert og modbydeligt og noget som alle mennesker burde tage afstand til. Bare fordi man engang gjorde det her for længe længe siden så betyder det jo ikke, at man bare behøver blive ved. Det er præcis ligeså modbydeligt – forkert – afstumpet som tyrefægtning ! Dyrene har ikke en chance for, at undslippe – det er så brutalt og en ren massakre.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Eliana

   Sig det til alle jeres slagterier i dk….

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • KE Kamstrup

   Enig.. !! Man kunne i det mindste bedøve dyrene inden slagtning, som er et lovkrav i dansk fødevare lovgivning, men dette her er direkte halal slagtning, og burde forbydes omgående. ! Så grusomt.. og tager virkelig afstand fra det.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Freja

   Hvorfor skal de bedøves? Det tager et sekund, som masha skriver, at dræbe den. Og ja det er en gammel tradition, men der er nogle mennesker på Færøerne der rent faktisk har brug for den ration kød de får, da fødevarer ikke er så billigt som i dk og ikke alle har mange penge. Tænker i selv spiser grise, køer eller kylling? Der er MASSER grind, den er ikke truet og de slagter kun hvis de har brug for det, hvis ikke, lader de flokken gå. Grind er en delikatesse på Færøerne, men er ikke anderledes at slagte den fremfor en gris.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sunneva Mouritsen

  Hej Mascha
  Jeg er selv færing og synes godt om din måde at skrive om situationen på.
  Det kan ikke undgås, at folk der oplever grindedrab første gang, får blandede følelser, så har du fat i den lange ende, angående drabet og fødekæden af grindehvalen.
  Det er hurtigt overstået og hvert stykke af hvalen der kan spises, bliver brugt.
  Følelser og holdninger fra folk der ikke har set grindedrab før, kan færinger ikke bruge til noget.
  Der er kun brug for forståelsen og accepteren.
  Er glad på mine landsmænds vegne, at du som offentlig person holder dig neutral.

  Tak Mascha

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg er født og opvokset i DK, men mine bedsteforældre boede på en lille udø på Færøerne. Her var og er stadig ingen købmand/handel. Så de fleste derude lever af får, fisk og fugl, samt den smule kartofler de kan dyrke. Grind er stadig et velkomment kosttilskud, da alle fødevarer importeres til Færøerne.
  I min optik er grindefangst ikke værre end at slagte på et slagteri.
  Tænk på at grind er bæredygtig mad, i og med at den har levet vildt hele sit liv, Den bliver ikke solgt kommercielt, Færingerne gør dette for at give dem et tilskud af protein og vitaminer.
  Jeg synes grind smager godt og er en stor delikatesse. Lad færingerne i fred, de dræber kun de grind der er brug for, resten lader de gå.
  Det var mit syn på den sag.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hansine Brandt

  Tak, Mascha????

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sally

  TAK!! TAK fordi du med din enorme indflydelse, gør dit for at oplyse dem, som tror på propagandaen. Den som helt glemmer, at det kød de selv spiser, har været levende engang. Desværre også i mange tilfælde aldrig har været udenfor en stald.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Elsebeth

  Kultur, så kort kan det siges. Og du har fået en oplevelse du aldrig glemmer.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Magnus petersen

  Hej Masja 😊 ja det ser umiddeibart meget voldsomt ud 🙂 men jeg ville ønske at du oplevede et fjærkræ slakteri i Dk v h Magnus

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • L

  Det er selvfølgelig sørgerligt når dyr lider, men jeg vil dog indskyde at i naturen bliver dyrene, der bliver jagtet af andre dyr dælme også stressede max inden de dør. Så på den måde er det jo en naturlig ting.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Puha… Jeg er ikke fan af den slags! Jeg elsker selv kød, men når jeg ser sådan noget her, så får jeg ærligt talt en lidt dårlig smag i munden.
  Men fedt du deler historien, det tror jeg er vigtigt!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lina

  https://www.seashepherdglobal.org/our-campaigns/bloody-fjords/ Det er ikke bare grusomt….det er også ulovligt.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofie

  Lars Løkke skrev lige til dig…..😀

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Casual hairdo med GHD, step by step...