Nytårsaften 2017/2018

Børn og sociale medier, vores valg…

694ce136-c9c5-49f2-a798-617cded0ec10

Se hende lige, endelig fik hun lov at komme ind foran kameraet…

En dag i december var jeg på et photoshoot med fotografen Anja Ekstrøm, hvor vi lavede nogle nye billeder af mig. Det var lige op til jul, og mormor have sådan ønsket sig nye billeder af musen, så jeg fik lov at tage hende med, så vi kunne lave juleoverraskelser.

Hollie Nolia blev hjemme fra børnehave, og aftenen inden brugte hun timer på at gå og sætte det tøj sammen hun ville have på, og ligge det frem på gulvet i sæt. Det er generelt noget hun holder meget af, og selvom det er irriterende og roder, så synes jeg også jeg må respektere hundes interesse for at sætte tøj sammen, i stedet for f.eks. at lege med LEGO.

Hun glædte sig helt enormt til at skulle med mor på arbejde, som alle andre børn nok gerne vil med forældrene på arbejde, og jo også gerne vil efterligne dem. Nu er det her så mit job, og det arbejde hun er vant til at se sin mor i. Hun kunne næsten ikke vente med det blev hendes tur, og bestemte selv hvad hun ville have på hvornår, og hvordan makeupartisten Louise Liisberg skulle flette håret, og så…. Ind foran kameraet!

mascha0576

Faktisk spørger hun ofte om hun ikke snart skal på arbejde igen, for hun kan jo godt huske vi lavede børnetøj, og barnet vil jo også gerne have nyt legetøj. Jeg synes jeg prøver så godt jeg kan at forklare mit hende hvordan verden hænger sammen, og jeg må indrømme jeg blev stolt en af juledagene, da jeg talte med min mor om en skiferie vi måske skal på, hvor min mor kigger på Hollie Nolia og siger:

– Jamen vil du da gerne på skiferie?

– Ja, mormor, men man kan altså ikke bare lige tage på skiferie, det er sådan noget man sparer op til, det koster altså penge. Dem tjener man når man er på arbejde, og selvom man har et sjovt arbejde, så kan det godt være lidt kedeligt nogle dage, men sådan er det, men det er jo sjovt når man så er på ferie.

Det er nemlig rigtigt. Jeg synes ikke det gør noget at hun får forståelse for den slags allerede, og derfor har jeg også lavet en ny aftale med hende, hvor hun nogle gange får småjobs hvor pengene ryger ind på hendes børneopsparing – nøjagtig som med børnetøjet vi lavede. Hun er jo meget brugt på min blog, af helt naturlige årsager, da hun er en stor del af mit liv. Jeg har aldrig ønsket at bloggen skulle være båret af jeg var mor, eller mit barn. Jeg lever naturligvis af at være blogger, det kan vist ikke komme bag på nogen, det synes jeg er spændende og et enormt priviligeret job, men jeg har aldrig ønsket at tjene penge på mit barn.

_16a6182

Da hun var mindre lavede jeg en Instagramprofil i hendes navn, Hollie Nolia, fordi jeg allerede der havde planer om en tøjlinje, og den brugte vi også til børnetøjet, nøjagtig som alle andre børnetøjsmærker har en Instagram. Jeg har efterfølgende hygget med at dele børneting og billeder derinde, og gjort det for ikke at spamme min egen med børnebilleder og videoer, når vi har været i Knuthenborg, på Bakken, i Tivoli, Disneyland eller hvad vi nu har lavet, hvor jeg har haft lyst til at vise noget fra. Jeg har derfor givet hende lov til at få nogle småjobs, ala det mor laver, når der er noget relevant. Hvis man følger med herinde vil man vide at hun ELSKER My Little Pony, og har derfor bla. haft et lille job på hendes egen Instagram hvor hun viste hvordan man kunne klippe og male små gratis downloads, man kunne printe ud op til jul – noget vi i forvejen benytter os af, så det kunne ikke være bedre. Så aftale vi at vi lige lavede et “arbejds billede og en video”, som hun var pavestolt af og satte en ære i at vise. Normalt ville jeg jo ha’ gjort det på min egen, fordi jeg synes det er en god idé og noget jeg gerne vil dele… Men nu gjorde vi det altså på den anden i stedet, som et lille forsøg, om hun syntes det var sjovt. Dét gjorde hun!

Her fortæller vi em en gratis julekalender-historie man kunne finde ude i butikkerne op til jul. Altså ret gode og brugbare tips, synes jeg.

8835e041-4e43-437e-ad0d-9a07073b4864

Jeg skriver det fordi jeg kan forestille mig der er nogen der har set det derinde, og måske tror jeg gør det for at tjene penge på mit barn, da der jo skal stå reklame ved den slags opslag, og sådan er det altså ikke. Det gør hun til gengæld selv, og hun elsker det. “Så sparer vi op til skiferie, mor”, siger hun. Og det synes jeg gerne hun må få følelsen af vi gør, selvom det jo er mig der betaler. Hun skal ikke tro man bare kan få og få, og bare rejse verden rundt, som vi jo lidt prøver på nogle gange. Og hey, det er bare de muligheder vi har, andre vasker måske vinduer, bil eller noget andet, og havde hun ikke været datter af mig, ville man måske ikke tænke over hvor mange børn der egentlig bliver brugt som børnemodeller.

Hvis I har lyst kan I følge med på hendes Instagram, der sker lidt engang imellem, andre gange ikke så meget: @hollienolia

Jeg ved også godt der er nogen der synes det er helt, helt forrykt at vise sit barn på de sociale medier, men der er nu også rigtig mange der gør det. Men så er det jo heldigt, at det er børnenes forældre der hver især har ansvaret for sine egne børn. Vi har også allesammen forskellige liv og holdninger. Nogle bloggere viser aldrig deres børn, andre har en mommyblog båret af deres barn, nogle kendte viser gerne deres børn frem så længe det ikke er kommercielt, og så er der mig, der gør som jeg gør. Tænk hvis jeg gemte hende helt væk, og når hun blev ældre så sagde “jamen mor, var du slet ikke stolt af mig, siden du ikke viste mig frem som mange andre gør?”. Det kan også være hun bliver skidesur over jeg har gjort det, og så bliver jeg da sikkert ked af det… Men det må tiden vise. Hun er ret god til at sige til og fra, hvad hun vil og ikke vil, og det navigerer jeg ud fra så godt jeg kan. Det bør lige nævnes at hendes far og jeg er enige om beslutningen.

Hvad er jeres holdning, viser I jeres børn eller gemmer I dem væk?

mascha0125

 

Image Map
   

27 kommentarer

 • mille

  Jeg viser aldrig mine børn frem på de sociale medier. Gemmer dem heller aldrig væk, for de er jo med mig/os praktisk talt overalt, de kan komme. Mener helt klart, at de selv skal have lov til at vælge, om de vil lægge frit tilgængelige på nettet eller være “anonyme”. Det er ikke et valg, jeg har lyst til at tage for dem. Så for mig at se handler det ikke om “at vise frem eller gemme væk”. Det handler for mig mere om, hvorvidt jeg mener de i en alder af 3 og 7 år er i stand til at kende til de konsekvenser – på godt og ondt – der også kan være forbundet med, at der ligger billeder af dem på nettet. Og det er en snak jeg må tage med dem, når de en dag kommer og vil oprette en profil på IG, Facebook eller andet. For selvfølgelig kommer den tid også en dag 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Hej Mascha
  Jeg synes den “debat” er så relevant og slet ikke sort/hvis men tværtimod meget nuanceret. Jeg har den indstilling, at jeg ikke vil dømme elle pege fingre af andres valg ift. disponering af sine børn.
  Jeg har en privat profil, hvor jeg en sjælden gang i mellem deler nogle særlige stunder med min datter. For at være ærlige har jeg ofte lyst til at dele mere og gøre min profil tilgængelig for “offentligheden “ for min datter er lige så sjov, omsorgsfuld, betænksom og bedårende som ALLE andres børn er:) MEN jeg kan bare mærke at for mig føles det ikke rigtigt.
  Jeg tænker så mange tanker – nogen mere paranoide end andre…..
  F.eks. findes der så mange syge mennesker i dag, tænk hvis de kunne finde på at opsøge mit barn, og jeg pga eksponeringen var skyld i det…
  Jeg har også en meget bevidst og følsom datter og jeg ønsker det skal være hendes valg den dag hun er stor nok til at forstå betydningen/konsekvensen af at dele sit liv med offentligheden. Lige meget hvor meget vi forklare vores børn hvad det betyder og hvorfor vi gør det, så kan de som teenage have et helt andet syn på det. Det skal være mit barns valg og ikke mit. Fordi de sociale medier fylder i mit liv, så vil jeg ikke være herre over hvilken rolle det skal spille i min datters.
  Jeg har taget 1. mio. billeder af hende, fremkaldt album, kreeret collager, familiemedlemmer har lavet bøger og alle billeder ligger sorteret på harddisk efter måned/år. Sådan tror jeg alle forældre har det med deres børn.
  For mig føles det helt rigtigt i maven ikke at dele billeder/videoer af min datter med offentligheden. Det bliver hendes valg – den dag hun er stor nok til at træffe det valg, og det er den dag hun ved hvor lille verden er blevet, hvor store konsekvenser der kan være.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Inge Lise

   Jeg er 100% med dig. Er lige blevet mormor for første gang og babyen vises kun frem på en lukket side til gå familiemedlemmer. Jeg har et billede på min fb af hende hvor hun sidder halvt dækket af hendes mor.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maj

  Jeg viser hende frem. Familie og venner som følger en på insta eller fb synes det er sjovt at se billeder af hende, hvad hun laver.. synes det er sjovt at se Hollie så vis bare mere af hende

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marianne

  Det er jeres barn & derfor 100 % jeres valg. Som forældre handler og opdrager vi efter bedste evne, men ingen af os ved reelt, hvad der er ret & hvad der er vrang. Rigtig god fornøjelse med at hygge jer sammen i fremtiden.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Birgitte

  Man bestemmer heldigvis selv, hvordan man ønsker at opdrage sine børn og du gør et godt stykke arbejde ❤️ Jeg kan godt forstå, at du er stolt af hende. Det er nemlig rigtigt, at man skal arbejde og tjene penge, før man kan bruge dem 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • PernilleD

  Jeg har ikke et problem med at lægge mine børn op på min instagramprofil. Jeg tænker naturligvis over hvilken situation det er i og jeg har egentlig altid en lille stemme i baghovedet, der spørger om det billede er fedt om 10 år når min ældste søn er 18.
  Jeg bruger det også til at opdrage mine børn til selv at blive ansvarsfulde på de sociale medier. Snakke med dem om hvad der skal deles og især hvad der ikke skal deles. Min ældste søn har en profil på snapchat og der kræver det virkelig meget snak om hvad der deles.
  De sociale medier er kommet for at blive og selvom jeg til tider bander dem langt væk, netop fordi jeg synes det er svært at være forældre i, så har jeg valgt at inddrage mine børn i det, i håb om at de hurtigere forstår det ansvar der følger med.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sandra

  Jeg har ikke børn, endnu, men min holdning generelt er at jeg gerne vil holde mine børn “for mig selv.” Men forfanden! Jeg kommer sikkert til at revne af stolthed og ender med at plastre SoMe med billeder af mine kærlighedsbørn 😂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • ulla

  Min datter er voksen, men mine 2 store drenge børnebørn, har forbudt mig at lægge billeder op af dem, hvilket jeg må respektere.
  PS.
  Hvor poserer Hollie Nolia fint 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Monica

  Af helt egoistiske grunde er jeg vild med du deler Hollie med os – hun er jo fantastisk❤️!

  Min datter er tre år. Og jeg deler ikke billeder af hende på de sociale medier – men har bestemt lyst, da jeg er så stolt af min smukke datter. Men hendes far er imod det, og mener ikke der skal ligge baby og børne billeder, hun ikke har givet sammentykke til på nettet – og det accepterer jeg selvfølgelig og desværre 😉.

  Men jeg synes også det er en interessant debat med mange aspekter.

  Jeg har fuldt med længe og synes I er fantastiske. Jeg synes virkelig det er flot at de penge Hollie tjener går på børneopsparing. Men hvis I brugte dem til hverdag og ferier, synes jeg godt nok heller ikke det er noget at blive forarget over! Det er jo også til Hollie – at komme på ferie og få mad og tøj.
  Det er jo ikke sådan “se mor har fået nye læber for de penge Hollie lige har tjent” 😉. Du har skrevet det flere gange – at pengene hun tjener er til børneopsparing, og synes bare det er ærgerligt, hvis du føler du skal forsvare dine valg. Dog er jeg vild med du kommer med forklaringer – det er spændende at følge med i en helt anden verden ☺️.
  Kærlighed sendes jeres vej ❤️.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cecilie

  Jeg har ingen børn (er kun 22), men synes du er en kæmpe inspiration ift. opdragelse af børn med at din datter skal lære at pengene ikke hænger på træerne – også selvom du har mulighed for at give din datter flere oplevelser, legetøj osv. end nogle andre måske har.. Synes det er en drøn god ide – uanset hvilke midler man har til at forkæle sit barn med! Derudover synes jeg du gør det fantastisk. Jeg ved ikke hvordan jeg selv vil have det med deling af billeder af en børn en dag (hvis jeg får nogen), men uanset er jeg sikker på at du (og andre forældre) hver især kan beslutte hvad der er bedst for jeres børn. Din datter ser altid utrolig glad ud her og på insta, så helt skidt kan det komikken være uanset hvad andre måske mener. At hun er glad må være det vigtigste. Kram herfra

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sanne

  Jeg synes helt ærligt, at det er nærmest underordnet, om hun selv synes, det er en god ide, og det kommer naturligvis aldrig til at handle om, at gemme et barn på fx 5 år væk. Det handler rent om, at det 100 % er forældres valg, og at børn ingen forståelse har ift. de konsekvenser det har. For mig er det vigtigt, at verden møder mine børn uden en forudindtaget holdning på baggrund af tekst og billeder på nettet. Det er mit valg, og det holder jeg klart fast i selvom den ældste nu er 11. Med andre ord til den private side, da det i min verden giver en slags frihed.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette Mosegaard

  Jeg kan ikke se der er noget forkert i at vise billederne af Hollie så længe hun selv er med på det.hvad med alle de børnemodeler der vises på reklamer i blade og tv? De har jo altid været der. Også før vi fik alt dette IT. Og hun ser ud til at nyde det, og hvor er hun bare skøn og dejlig, hende kan du godt være stolt af.glæder mig til at se og høre mere om hende,????????😍🐈kram til jer to

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • A

  Jeg viser min datter frem på instagram og facebook, men jeg lader ikke “fremmede” få et indblik i mit privatliv. Dvs. får jeg anmodninger fra nogle jeg ikke kender (sjældent) haha, men det sker, accepterer jeg dem ikke, da jeg ikke vil have de skal kunne se mit privatliv og dermed min datter. Men har bestemt ikke noget imod at andre viser deres børn frem på sociale medier:-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Simone

  Det er herligt at se på charmerende Hollie. Jeg er vilde med videoer og billeder af hende. Selv deler jeg ikke meget på facebook/instagram af min nyfødte søn. Det gør jeg ikke af den grund at han en dag bliver stor, og måske selv får facebook. Så synes han måske ikke lige at det er det fedeste at hele hans liv ligger dokumenteret på mors og fars facebook. Jeg elsker at du og Hollie deler ud af jeres liv! Jeg ville blive enormt ærgerlig hvis du/i valgte at stoppe med at dele ud af Hollie fordi hun er skøn person.
  Jeg kommer formentlig til at lægge billeder ud af ham til særlige begivenheder. Men det er fortsat mit liv og mine profiler og ikke hans, derfor skal mine venner heller ikke “tvinges” til at kigge på mit barn hele tiden. Jeg har veninder, der hele tiden ligger billeder ud af deres børn. Jeg er klar over at de er stolte af deres børn – hvem er ikke det 😉 Men jeg synes ikke at man dagligt behøver at skrive og dele billeder om hvad børnene laver. Tak for din evige ærlighed Mascha! Jeg elsker at følge dig og din søde datter. I gør det sku godt :-*

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rie

  Jeg synes du har en dejlig tilgang til sociale medier og din datter. Mine unger er kun på min Instagram og selvfølgelig et yndet emne på min Snapchat, min kæreste vil ikke have dem på facebook og det respekterer jeg, nu er den store på 7 år dog blevet meget interreseret i facebook og spørger om jeg ikke lige ligger noget op med ham. Det kan godt ske i den nærmeste fremtid fordi han selv udtrykker et ønske om det ellers må han vente til han bliver gammel nok til hans egen profil☺️
  Jeg brækker mig snart over alle de holdninger folk har og konklusioner de drager udfra andres færden på de sociale medier, hvis både dig og Hollie Nolia har det sjovt med det så fortsæt endelig og små reklame film hvor hun selv tager ejerskab er bare så sødt og mere plausibelt end så meget andet der florerer rundt af betalte reklamer😊👍🏻

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sine

  Jeg har tidligere haft min Instagram profil lukket, men efter jeg fik min yngste søn, som overraskede os med at have downs syndrom, har jeg åbnet min profil, så alle der har lyst kan se ham:) jeg elsker at vise ham og hans bror frem, og håber at kunne vise folk at der skal og kan være plads til alle (også dem der er lidt anderledes), og at man sagtens kan have et dejligt liv, selvom man/ eller ens barn har et handicap. Jeg synes det er så frygteligt at de fleste vælger børn med DS fra, fordi de måske ikke ved bedre…

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Charlotte Sørensen

  Kære Mascha

  Jeg tror du har helt styr på, hvad der er rigtigt og forkert i den sammenhæng. Synes det er skønt at følge jer 😘

  Kh Charlotte

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jany

  Så hvis man ikke viser sine børn frem er man ikke stolt af dem ???? Nå … Aha … Javel, så har vi også hørt det med …

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Marina

   Ej stop dig selv! OMG.. Er du virkelig så snævert synet at du tror hun mener det? Du burde aldrig læse nogen form for blog eller nyheder generelt.. shit altså…. Den sidste idiot er ikke født endnu.. 🙈

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • maschavang

   Det er NETOP den slags ord-flueknepperi jeg afskyr! Det ses i stor stil på Twitter hvor den ene mere røvtørre ekspert/politiker/journalist liiiige skal hævde sig og korrigere alt og alle. Hate it! Man forstår jo godt hvad jeg mener 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Marina

   Det kan jeg virkelig godt forstå Mascha. 😘 Respekt for, at du alligevel laver opslag og er ærlig om dit liv. Jeg elsker at følge med.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Gry

  Jeg ligger ofte op både på IG og FB. Min Datter og din Datter er lige gamle og født med meget lidt melllemrum imellem dem. De er så bare overhoved ikke ens haha 😅 Men Datter er desværre begyndt at sige” når jeg ekesempelvis siger “må jeg ikke tage et billede af dig der ovre” hvor hun der til svare “IKKE hvis du ligger det på internettet!. Jeg tror ikke selv hun forstår det helt men hun siger både ja og nej og på den måde er hun jo med til at bestemme præcis som Hollie er tænker jeg!.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg synes det er godt I gør præcis som I har lyst til – og jeg synes ikke vi andre kan vurdere hvad du/I synes er mest passende.

  Jeg har oplevet mine børn engang imellem siger: Nej, far, det deler du ikke. Men så alligevel synes de, det er lidt sejt bagefter. De gør det samme omvendt, og sociale medier skal jo netop give et autentisk øjebliksbillede.

  Så giv den bare gas. I er søde på præcis den rigtige måde, for I er jer selv. 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Der er altid nogle der mener noget andet og sådan er det lige meget hvad ting/mening/gøremåde der drejer sig om.
  Her har vi en aftale om at vi ikke lægger ungerne ud på fb. (Det er selvfølgelig sket nogle gang) og vores familie og venner skal også spørge om de må, hvilket de ikke gør så tit mere, og så bare lægger et billede op. Det er ikke noget jeg blir sur over men jeg kan godt finde på at påminde dem om hvordan vi har det med det.
  Jeg har senere fået ig ig der kommer vores børn på. Det gør de fordi min profil er lukket og jeg 100 bestemmer hvem der får adgang. Det føler jeg ikke jeg kan overskue mere på fb.
  Mine børn vil også gerne med mig på job men de synes ikke det er så sjovt i ret lang tid da at være møbelpolstrer ikke er det nemmeste for et barn. Jeg er 100 på at hvis min mor lavede det du gør så ville jeg også med!!!
  Her går vi også op i at fortælle at ting ikke er gratis. Børnene (4 og 6år) ved at man må ønske sig alt i verden, det er bare ikke sikker man får det.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ditte

  Jeg synes man som forældre kender sit barn og dets behov bedst ❤️
  Når det er sagt, ved jeg af erfaring, at han som forældre også ind imellem træffer nogle beslutninger på vores børns vegne, som lidt efterrationalisering, godt kunne være udført anderledes.
  Jeg har ofte lyst til at både tale, pral og overdynge mit netværk med billeder af mit barn- for jeg elsker ham, og han gør mig stolt hver eneste dag. Og specielt når man er alene-mor, kan behovet for at dele alt hvad barnet foretager sig, været størrer, end hvis man havde en mand ved sin side, som delte denne begejstring.
  Men, der sker desværre det, at når man eksponerer sit barn for meget, går det i andre øjne fra at være et subjekt til er objekt! Folk kan pludselig få ejernfornemmelse, da de føler sig meget delagtiggjort i barnet. De føler pludselig de har retten til at have en holdning og udtale sig uhensigtsmæssig. Alle ting, de aldrig ville gøre hvis de mødte dette menneske i den virkelig verden! Og det synes jeg man skal have i mente, når man i så høj grad kontinuerligt har sit barn på sociale medier. Barnet er ‘stort’ nok til at Sunes det er sjovt, men ikke stort nok til at gennemskue. De konsekvenser der måske kommer

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Nu skriver vi 2018 i kalenderen, og vi må bare erkende at tiden er meget social media og elektronisk…!!! Jeg er selv mega forbruger af de sociale medier og viser gerne min søn frem dagligt, men alt hvad han gør og kan…!!! 100% blær <3 Hvis han engang kommer og siger til mig at han ikke ønsker at andre kan se ham som lille eller whatever, så bliver de fjernet… men indtil da skal mine venner og familie have lov til at nyde synet…!!!

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Nytårsaften 2017/2018