47 I Daglig Blog

Børn i byen: En lille bøn…

Billedet er et tilfældig valgt billede

Der er noget der undrer mig og som jeg har tænkt meget over. Det er på ingen måder møntet på noget specielt sted og det er naturligvis ikke alle steder jeg mener, men det følgende er alligevel noget jeg oplever ofte, også på spisesteder der er velbesøgt af familier. Her kommer det…

Det handler om at spise ude med et barn. Uanset om Hollie Nolia har været 3 eller 5 år og jeg bestiller noget til hende at drikke, så kommer de ofte med et kæmpe højt glas på fod med en halv liter i, som nærmest er på størrelse med hende. Hun ville skulle stå på stolen og drikke med det medfølgende sugerør, før det ville kunne lykkes at nå derop. Jeg undrer mig hver eneste gang at de først kan se problemet, når jeg venligt påpeger at det ender i en katastrofe. Udover kolde drikke på denne måde, så serveres brandvarm kakao nemlig også sådan og dét kunne virkelig ende skidt. Alt andet end afslappende at sidde ved siden af, selvom jeg naturligvis er meget opmærksom på mit barn.

Efter jeg er blevet mor har det undret mig de fleste gange vi har været ude, at personalet slet ikke kigger på barnet og tænker “det kan da være jeg skal gøre det bare en anelse børnevenligt”. Det sker da, men det er sjældent det sker uden jeg selv har gjort opmærksom på deres servering et total umulig for et barn at håndtere, og det er egentlig underordnet om det er en fancy dyr restaurant eller en lille café. Nu er jeg selv uddannet i servicebranchen, i butik, og her lærte jeg da lige at kigge på kunden jeg betjente. Man giver f.eks. ikke rulleskøjter til en uden ben, vel. Jeg sætter som gæst og kunde stor pris på man lige tager højde for om mit barn kan håndtere serveringen, uden der skal gøre noget særligt ud af det, men bare med et venligt lille hensyn.

Jeg tænker at alle de steder vi kommer, der er mit barn ikke det eneste barn. Kunne man forestille sig at en restaurant havde lidt børnebestik og børnevenlige glas, der måske ikke var rigtige glas på stilk, men et der kunne tåle at blive brugt af et barn og et hvor forældrene ikke skal frygte det splintres ud over hele gulvet hvis uheldet skulle være ude? Det er de nemlig rigtig gode til i udlandet. Hvor meget ville det kræve at gøre det lidt mere behageligt for deres gæster ved lige at have den slags i skuffen? Siger jo ikke det skal være noget grimt i plastik eller man skal lave det om til en børnerestaurant, men børnene er jo også spisende og betalende gæster, sammen med forældrene og det kunne sagtens anvendes på en pæn og diskret måde uden det ligner IKEA er rykket ind.

Det ville jeg som forælder sætte stor pris på.

Noget andet, når nu jeg er ved det, der også undrer mig (jeg har virkelig tid til at tænke nu, fornemmer I det? 😉 ) er, at der ikke er en skammel på ETHVERT toilet. Om det er på en restaurant, i en forlystelsespark eller i et indkøbscenter, hvorfor gør man det så ikke muligt for børnene at vaske hænder? Der er rimelig mange børn i både Tivoli og Fields, de går på toilettet som alle de voksne, men det er ret besværligt at stå der med et lille barn som skal løftes op til sæben, så skal sætte barnet ned igen, tænde vandet, løfte barnet ind over vasken og alt det bøvl der følger med. Kunne man ikke lave en børnevask når man byggede toiletterne i sådan et center – hvordan kan man næsten lade være? Når det så ikke er sket, så kunne man da lige stille en skammel i stedet. Der findes både grimme og pæne skamler, og selv på en pæn restaurant vil man vel gerne at gæsterne har rene hænder efter et toiletbesøg?

Er jeg den eneste mor der har det sådan?

 

Jeg er nødt til lige at gentage mig selv, det er naturligvis ikke alle steder vi har besøgt jeg her mener og det er ej heller ment om et specielt sted overhovedet. Det er en generel undren som forælder, når man kommer rundt i byen så ofte som vi gør.

Læs flere indlæg

47 Kommentarer

 • Besvar
  Michelle
  13. november 2017 kl. 13:15

  Et har ret. Jeg har skulle spise frokost i et storCenter hvor jeg på den cafe ikke havde mulighed for at skifte mit barn. Så måtte forlade stedet og gå i den anden ende af centeret for at skifte og kunne derefter gå tilbage og få min frokost færdig. Det kan godt få mig til at fravælge dette sted igen. Hvad kræver det at have et væghængt puslebord? Vi har sågar et selv på vores gæstetoilet som er ca 1.5 km2 som hænger over toilettet så det behøver ikke fylde meget.

 • Besvar
  Gitte Maria
  13. november 2017 kl. 14:24

  Præcis disse ting har også undret mig. Selv da hun var omkring 1 år, fik hun store 0,5 L glas på fod… med et sugerør der ikke har knæk😂😂 På det sidste har det netop været skamlen. Jeg er kronisk syg og kan ikke løfte min datter op hele tiden. Hun er dog også en selvstændig pige, som kan selv/vil selv😉 Jeg var for nylig i en ret ny Toys’R us, hvor jeg blev positivt overrasket😊 De havde nemlig, ved siden af det alm. toilet, et børnetoilet. Der var både toiletrulleholder, som børnene kunne nå, når de sad på toilettet, en vask med sæbepumpe samt en håndtørrer som også var i børnehøjde👍🏽 Det var så fint😀

  • Besvar
   Pernille
   15. november 2017 kl. 14:27

   Forstår jeg dig rigtigt, Gitte Maria?? Din datter fik cola, da hun var et år gammel??

   • Besvar
    Dorthe
    15. november 2017 kl. 18:44

    Der står da intet om cola!

 • Besvar
  Marianne
  13. november 2017 kl. 15:22

  hej Mascha

  det er så fint og rigtigt det du har skrevet, hvor der du bare dygtig til at formulere dig.
  jeg er helt enig med dig. Tror også oplevelsen for børnene ville være endnu bedre hvis bestik m.m. ligesom passede til dem.
  Dejligt i hygger jer så godt sammen.

 • Besvar
  Trine-mortil3
  13. november 2017 kl. 16:02

  Det er fuldstændig rigtigt alle de ting du påpeger!!!! Det er som om børn bare er et vedhæng på de voksne når man er nogen steder og der er absolut ikke tager hensyn til bestik og glas nogle af de stedet vi besøger. Værst er det dog at, temmelig mange restauranter ikke har et puslebord og så ender jeg på gulvet ude i garderoben fordi jeg nægter at lægge barnet på et ulækkert toiletgulv.
  Kan I så oppe jer derude☝️
  Hilsen mor-til-3

 • Besvar
  Mette
  13. november 2017 kl. 16:51

  Jeg er helt enig! Selv for mine rimelig store børn, det det være en udfordring. Noget jeg også undrer mig over er hvorfor børnemenuer udelukkende er nuggets, fiskefilet, pommes osv. Hvorfor kan de ikke bare få feks halv størrelse af en voksen ret?? Bevares mine børn spiser da og nuggets osv, men de kan ligeså vel lide det vi andre spiser. Men det bliver sgu for peberet at skulle købe voksenretter til dem og så smide halvdelen ud. Det er virkelig tosset. Få stedet har jeg oplevet at de med glæde lavet halve portioner til børnene hvis jeg spørger, men bestemt ikke alle.

 • Besvar
  Mia
  13. november 2017 kl. 17:01

  Hold da op hvor er det hårdt arbejde at være mor.
  Alle de tilbagevendende bekymringer og store dilemmaer man næsten dagligt mødes af.
  Mon det også fortsætter til næste generation, eller er der nogen der stopper op, og siger, at nu må det altså være nok?

  • Besvar
   Katja
   13. november 2017 kl. 17:59

   Det er da nogle gode observationer hun har gjort sig. Lad da være med at følge og læse hvis du sys det er irrelevant 😅
   Men det er også tilfældet for handikappede altså handikapforhold. Fx var jeg et sted hvor de havde rampe ind til butikken men så kunne man ikke komme længere i en kørestol og rent faktisk se på varerne 🤣 når nu man har en restaurant med børnemenuer, hvorfor har man så ikke børnebestik eller skammel på toilettet? Det er sgu da godt observeret og ret underligt man ikke følger sin ‘børneservice’ eller ‘handikapservice’ til førs og tænker det ind i alle forhold der er omkring at være på restaurant for et barn eller shoppe i en butik for en kørestolsbruger… jaja… skrev service designeren 👍😁 flere service designere tak 😁👍

   • Besvar
    Mille
    13. november 2017 kl. 22:05

    Nu er børn jo ikke handicappede! Argumentet omkring, at såfremt man ikke er enig med bloggeren jo bare kan lade være med at læse med, efterhånden er godt og grundigt kværuleret i bund. Og ja, jeg er mor. Og ja, jeg har også vores barn/børn med ude at spise. Men det løser sig jo nok det hele – også de store glas og skamlerne (eller mangel på samme).

    • Besvar
     Anette
     14. november 2017 kl. 11:08

     “Nu er børn jo ikke handicappede” undskyld mig…det er MIT barn faktisk. Så de ting Mascha skriver om er MEGET relevatnte for alle børn.

     • Lise Fise
      14. november 2017 kl. 12:46

      Der menes vist, at ikke alle børn, i udgangspunktet, er handicappede. Tror det var et svar på kommentaren, der blev skrevet længere oppe. Så hvorvidt dit eller andre børn er handicappede, falder måske en smule udenfor kontekst. Der efterspørges jo ikke på handicaptoiletter men skamler ligesom der sikkert også kan findes en løsning på “mælk i halv liters glas” til et barn (eller voksen) uden arme. Og hvis man spørger pænt 🙂 Men hvad ved jeg

  • Besvar
   Line
   13. november 2017 kl. 19:01

   Sarkasme klæder ingen – ej heller dig. Det er nok de færreste der oplever Mashas beskrivelse som “hårdt arbejde” eller “store dilemmaer” og jeg læser heller ikke af Mashas beskrivelse, at det er tilfældet for hende selv. Du følger åbenlyst bloggen – en blog der handler om stort og småt i tilværelsen, det må man formode du har fanget. Det her er så er eksempel på noget småt i tilværelsen, en lille ting som har undret og nu er genstand for er indlæg på bloggen og som du kan læse af kommentarsporet, så er Masha ikke den eneste der har undret sig. Og helt ærligt – Hvor er det da skønt, at bloggen også handler om de små hverdagsting. Livet er jo ikke én lang rød løber og det er Mashas liv da heldigvis heller ikke – Så fulgte jeg nok heller ikke med.
   Tak for et dejligt indlæg fra hverdagen, Masha!

   • Besvar
    Mia
    13. november 2017 kl. 19:05

    I har ret, Sorry…

 • Besvar
  Mette
  13. november 2017 kl. 17:08

  Enig!

 • Besvar
  Jean
  13. november 2017 kl. 17:11

  Du har fuldstændigt ret.. det ville få mig til at besøge et sted igen og det må de da også være interesseret i.. angående toiletter i et storcenter.. det er sgu da genialt😃😃!!!

 • Besvar
  Mette Halfer
  13. november 2017 kl. 18:01

  Helt enig.
  Jeg kan tilføje at det nybyggede Lego House i Billund faktisk har ikke mindre end tre håndvaske i børnehøjde 👍

 • Besvar
  Nanna
  13. november 2017 kl. 18:09

  Jeg undrer mig også, når restauranter giver min 2-årige en halv liter mælk i et glas. Det sker nærmest hver gang hun bestiller mælk. 😂 jeg tror måske det drejer sig om en misforstået generøsitet, at tjeneren synes, at man skal have det, man betaler for.
  Mht. børnevask i Fields. Så er der i deres babylounge en fin håndvask til børn. Det kan bare være lidt svært at få sit barn med igen, når det har adgang til ad litium sæbe og vand.

 • Besvar
  Anette
  13. november 2017 kl. 18:12

  Du har delvist ret i dine observationer. En fodskammel eller flere på et offentligt toilet ville ikke være sikkert for andre, da det ville kunne give fald ulykker. ( Hvem har ikke oplevet at fodskammelen ikke var skubbet på plads på eget toilet, hvordan ville det så ikke være på et offentligt toilet.) Til gengæld ville det give god mening med et toilet og håndvask i børnehøjde. Du har også ret i at de store glas er besværlige for e små poser, og det har også ofte undret mig. Mor til 3 voksne og nu mormor til 2 🙂

 • Besvar
  Karina
  13. november 2017 kl. 18:14

  Præcis samme tanke havde jeg sidst min søn (på dengang 3) hældte en halv liter iskold æblejuice ud over sig selv, og var bund ulykkelig over det. Det er ikke sjovt, når man ellers normalt er både stor og dygtig og nu pludselig bliver tvunget til at spilde og komme uheldigt afsted 😕

 • Besvar
  Anne
  13. november 2017 kl. 18:27

  Enig!! Og det der er noget jeg IKKE savner ved DK. Bor det meste af året i Spanien og her er der i storcentre, forlystelsesparker for det meste deciderede børnetoiletter altså med wc og håndvask i børnehøjde. Og nej det kan sgu godt være det ikke er first world probs men hold kæft hvor er det bare rart!

  • Besvar
   maschavang2
   13. november 2017 kl. 22:02

   Ja de er nemlig vildt gode til det i udlandet, så underligt man ikke gør det herhjemme 🙁

 • Besvar
  Anne Sinding
  13. november 2017 kl. 18:45

  Astrid Lindgrens verden i Sverige, er det mest børnevenlige sted jeg har været. Når du går på wc, er der et stort og et lille wc i samme bås, så mor el. far kan tisse samtidig med deres barn. Håndvaskene er udformet på samme måde. Alt mad, som i øvrigt er super lækkert og lavet af lokale råvare, serveres enten som voksen el. børnepotion. Familien kan altså spise det samme mad, men ikke betale for mere end de egentlig har behov for.
  Det er ud over det, et fantastisk eventyrligt sted, som jeg er sikker på din “Pippi” pige ville elske.

 • Besvar
  Kristina
  13. november 2017 kl. 19:12

  Hørt, hørt. De ville være så smart

 • Besvar
  Annette
  13. november 2017 kl. 19:52

  Ja, jeg undrer mig over at mine to unger er kommet igennem barndommen uden knæksugerør og skamler på offentlige toiletter…men det gik alligevel😎

  • Besvar
   maschavang2
   13. november 2017 kl. 22:00

   Underlig kommentar. Det har jo ikke noget at gøre med at overleve, det har noget med serviceniveau at gøre. Mange fysiske butikker overlever ikke hvis ikke de kan sætte sig i forbrugerens sted, og det undrer mig de er så ligeglade. Jeg ville personligt selv ønske at glæde mine kunder, men nu er jeg også en lille købmand og interesseret i forretning, vækst og servicefag.

   • Besvar
    Kristine
    14. november 2017 kl. 9:02

    Enig Mascha!

    Og generelt er serviceniveauet i mange butikker og restauranter dalende i Danmark. Dog kan jeg anbefale pusleområdet i fields, hvor de har børnevenlige toilettet og håndvaske. Det er så dejligt og virkelig pænt og rent 😉 Tak for en god blog, fed måde at skrive på og ikke mindst gode indlæg om alt fra mode, hverdagen med små børn og ikke mindst dine sidste mange indlæg om reflektion over tiden, prioriteringer og hvad livet egentlig handler om!

  • Besvar
   Pernille
   15. november 2017 kl. 14:40

   Heldigt for dig (Y) Hvor mange gange gik du så på pæn restaurant eller cafe med poderne??
   Og hvor ofte fik de så serveret cola på kæmpe glas (Som selv vi voksne, kan ha’ svært ved at styre, hvis vi ikke bruger begge hænder??

 • Besvar
  Sara
  13. november 2017 kl. 20:16

  Du har helt ret.
  Jeg har flere gange spurgt i restauranter om de kan lave en lille portion. Jo, jo siger de og alligevel sidder min søn med en halv alm spisetallerken pomfritter eller lignende.
  Det er bare madspild gange max

 • Besvar
  Conni
  13. november 2017 kl. 21:01

  Jeg er helt enig, og her hjemme har vi ofte undret os ovre det samme.
  Ofte har min dreng på 5 svært nok med at nå bordet i forvejen. Han sidder oftest på sine knæ, og så et kæmpe glas + sugerør.
  Jeg får nervøse trækninger…
  Godt brølet!!

  • Besvar
   maschavang2
   13. november 2017 kl. 22:00

   LIGE nøjagtig 🙂

 • Besvar
  Katja
  13. november 2017 kl. 21:09

  Jeg undrer mig over at man stort set altid får serveret brandvarm mad til børn, som i mad der lige er varmet gevaldigt i mikroovnen…

  Eller at børne is ofte er på størrelse med en voksen is.. Umuligt at få spist jo..

 • Besvar
  Pernille
  13. november 2017 kl. 21:30

  Det er nærmest alle arkitekter i dag, der ikke kan tænke.
  Dette er et helt andet område….. Aabenraa sygehus er blevet moderniseret. Og de er stadig igang.
  Der er bygget en helt ny psykiatriskafdeling. Fint og flot, og afdelingen har vundet flere internationale priser, for sin arkitektur, men ingen har tænkt på brugerne….. kæmpe vinduer og INTET privatliv. Brugerne kan kigge til de andre afdelinger. Folk der passerer udenfor kan kigge lige ind.
  Og på grund af priserne kan forbipasserende finde på og at gå helt hen og trykke næserne flade mod vinduet, for at kigge ind.
  Og i solskind bliver der alt alt for varmt.
  Så nej, der tænkes ingen steder på brugerne af det færdige produkt.

  • Besvar
   maschavang2
   13. november 2017 kl. 22:01

   Ej hvor tåbeligt!

 • Besvar
  Rikke
  13. november 2017 kl. 23:44

  Uhhhh, krummer tæer over DK og den manglende børnevenlighed. Som udenlandsdansker ser man det tydeligt og nok også fordi jeg bor et sted der er ekstremt børnevenligt og det er overalt (Dubai 😉). Det må kunne gøres bedre 🙏🏻

 • Besvar
  Sarah
  14. november 2017 kl. 6:39

  Du har SÅ ret! Især med drikkevarer. Vores store datter på 7, må sidde på knæ for at kunne tage en tår at drikke. Og i indimellem har jeg følt, at de omkringsiddende har tænkt: “hvorfor sidder barnet ikke ordentligt på stolen!”

  Så tak for dit indspark – håber det virker ♡

 • Besvar
  Anette Skouv-Jensen
  14. november 2017 kl. 6:39

  ENIG!
  Jeg har tit tænkt det på toilettet i Knuthenborg . Min datter ender altid med at være mere våd på tøjet end hænderne, efter et toilet besøg der. Hele bord bordpladen(lang plade med 8-10 indbygget vaske) sejler altid i vand.

  En anden ting jeg også har tænkt. Når man bestiller på en restaurant, så kig på børnene og spørg hvad de ønsker at bestille. Alt efter alder selvfølgelig.

  Godt skrevet!

 • Besvar
  Kristina
  14. november 2017 kl. 7:33

  Hørt!
  Min mand og jeg snakker ofte om, hvor er de børne venlige spisesteder, som ikke er Jensens, bones og lignende??
  Når vi er på ferie vælter vi i dem, de mest fantastiske steder. Hvilket ofte ender vi med desert, snacks eller ekstra drikkevarer.. Hvilket nærmest ikke sker her hjemme, selvom vores søn pakker en taske med hjemmefra, med legetøj, farver osv.

 • Besvar
  Elno
  14. november 2017 kl. 8:50

  Enig enig enig. Har dog fundet min lille perle i Aalborg. La Bottega er så dejligt et sted. Drikkevarer bliver serveret i små glas, og jeg har flere gange fået lavet special mad til min pige, da der ikke var noget på kortet hun kun lide. Servicen er fantastisk og stedet er ikke større end man kan se fra den ene ende til den anden. Det er kun gaflerne der godt kunne komme i mindre udgaver 😂😅
  Men enig i at der skal så lidt til.

 • Besvar
  Sanne
  14. november 2017 kl. 12:36

  Helt enig

  En anden ting vi ligeledes oplever med vores piger når vi er ude og spise, er at maden til os forældre er lækker og af gode råvarer og børnenes er røde pølser, pommes, frosne fiskefileter mmm… Vores piger har tit fået voksen forretter fremfor børne menuer.

 • Besvar
  Sandra
  14. november 2017 kl. 12:59

  Helt enig – det er jo også madspil (drikkevarespild), når min datter på 6 kun drikker en my af det store glas – jeg har pænt flere steder spurgt om at få et mindre glas – det kunne ikke lade sig gøre, men jeg et sted kunne jeg få resten med hjem… i hvad, tænker jeg……. 🙂

 • Besvar
  Natalie
  14. november 2017 kl. 13:58

  Præcis derfor medbringer jeg altid små kopper, bestik og sugerør til mine to børn når vi er ude. Det gør bare oplevelsen så meget mere afslappende for alle parter, ved at man ikke stresser over 30 cm høje glas, skarpe steak knive osv.

 • Besvar
  Kristina
  14. november 2017 kl. 18:54

  Jeg giver dig helt ret. Det er sku ikke så sjovt at sidde med børnene og så skulle være iver dem om de kan få fat i glas og hvis de så vælter det på gulvet. Og toiletter med skamler ville være rart så man ikke skal løfte dem eller lade dem stå på ens knæ.
  Jeg vil så som en lille kommentar til fields sige at hvis man går ned ved pusle hjørnet har de små toiletter og lave vaske. Blev jeg selv meget glad for at finde ud af.

 • Besvar
  Guri
  14. november 2017 kl. 21:31

  Haha; endelig endelig. Her troede jeg at det bare er mig, der er helt gal på den. For jeg har nu siddet med de samme spørgsmål i flere år – hver gang jeg har haft min datter med på et spisested. Jeg går ikke ind på et spisested, uden et børnevenligt glas og bestik i tasken.

 • Besvar
  Pernille
  14. november 2017 kl. 21:36

  I tivoli, på toilettet ved Rasmus klumps pandekagehus, er der mor/barn toilet og vask … lille og stort i samme “bås” 🙂

 • Besvar
  Anonym
  16. november 2017 kl. 0:15

  Jeg er enig i alt ved dette indlæg! Jeg er også enige med en af de andre læsere som undrer sig over børnemenuerne stort set sætidner friturestegt fast food eller spaghetti med kødsovs. Jeg tog sagen i egen hånd for flere år siden og spørger altid om det er muligt at bestille en halv voksenret til halv pris da min datter ikke spiser junk food. Det er det som regel ikke og så beder jeg i stedet om en ret til
  mig selv og så en ekstra tom tallerken og bestil da min datter og jeg så kan dele. Vil ikke ruineres ved at betale 180 kroner for en ret mine børn tager 4 bidder af. Jeg stemmer klart for højere service til børnene og også for muligheden for at børnene kan få rigtig mad når de er ude at spise! Du har nogle super pointer. Overvejer at sende linket til dit opslag rundt til forskellige restauranter vi besøger 🙂

 • Besvar
  Anja
  17. november 2017 kl. 18:44

  i udlandet er de ofte mere børnevenlige, både med god børnemad og generel service. Vi elsker både Italien, Grækenland og Portugal. Det er en fornøjelse at spise ude med børn der, virkelig god mad og underholdning uden at det behøver at ligne en legetøjsbutik. Lyngby storcenter har dog et godt puslerum hvor der også er børnetoilet og håndvask

 • Skriv en kommentar