Det hjælper ikke at pisse på bålet... Girl on fire!

Jeg pynter til jul, og så skal man jo kende historien…

imageJeg er i fuld gang med at pynte til jul og i den forbindelse kom jeg til at tænke på dette indlæg fra tidligere i år, hvor jeg var i Bazareth og Bethlehem – jeg synes I skal læse det. Jeg lover det ikke er kedeligt, det er et af årets mest populære indlæg! 😉

Repost:

Jeg gir en guidet tur om Jesus, kom med…

Ja, det er simpelthen det Nye Testamente jeg står med på billedet, som iøvrigt er taget i smug.

Jeg har været i Nazareth for at se hvor Jesus blev undfanget, med Det nye testamente i hånden. Hold op jeg har stillet så irriterende mange spørgsmål de sidste par dage. Nå, men Nazareth, hvis nogen skulle være i tvivl, er der hvor selveste Jesus blev undfanget. Her boede Maria sammen med hendes forlovede Josef, da Gabriel kom forbi en sen nattetime, og vupti, så var Maria gravid med Jesus.

Lige dér begynder spørgsmålene at vælte ind hos mig…

Jeg tænker: Hvor var Josef egentlig, da Gabriel kom forbi? Er det kun Marias ord var har for, at Gabriel var en engel der pludselig dukkede op ud af det blå, og gjorde hende gravid? Altså, var det hendes forklaring til hendes forlovede, der måske har været ude at arbejde, og da han kommer hjem får forklaringen “Nu skal du høre noget vildt skat…”. Jeg mener, den godtager manden bare lige, eller?? Nåh jo jo, så er han nødt til at gå ud og fortælle folk at han også har mødt Gabriel, for ellers lyder det jo som om…. Arhhh, ej det tænker jeg ikke, hvordan kan I tro det?! Man kunne fristes til at tænke, at Maria tænkte “går den, så går den” (og det skal jeg da lige love for den gjorde!), men det tænker man ikke. Maria var jo jomfru, og fødte Jesus i en jomfrufødsel. Jeg tænker igen: Var der en gynækolog indeover det fact? Josefs rolle som stedfar hører man ikke så meget til efter Jesu fødsel, men sådan et lille barn fylder jo også meget i et lille nyt familieliv – sikkert især hvis man er Guds søn. Det må også ha’ været svært for en beskeden tømrer som Josef, at kæresten får barn med Gud. Altså Gud, hvem kan lige måle sig med ham?

Det er jo bare den slags hurtige tanker og spørgsmål der (konstant) dukker op hos mig. Historien er jo god nok, det er slet ikke det, og spændende bevares. Mest imponeret er jeg næsten over, at hele jorden den dag i dag, på en eller anden måde, er påvirket af en ung piges bortforkl… Undskyld, forklaring om en engel der dukker op og gør hende gravid, imens manden ikke er hjemme. Jeg siger ikke det ikke passer, jeg siger bare, at historien er lidt hullet i det.

image

Her er så stedet, hvor Jesus blev undfanget. Det er bare en dukke der ligger der, og lagenet er (forhåbentlig) blevet skiftet.

Stedet er naturligvis meget helligt, og jeg prøvede, i al respekt, at leve mig ind i hvor stort det må være som religiøs at besøge dette sted. Jeg troede helt ærligt at jeg ville føle det, eller noget, når jeg stod der. Det skete desværre ikke rigtig, men jeg observerede at andre var mere dedikerede end jeg nok har været. Men nu dukkede der jo også pludselig alle de spørgsmål op, da jeg stod der.

Utroligt så gammel bygningerne er her. Der er efter hans fødsel blevet bygget op til flere kirker over Marias og Josefs hus, hvor undfangelsen fandt sted. Den kirke der er der nu, som selvsagt er den nyeste, er enormt smuk.

image

image

image

image

Så springer vi videre til Jesus fødsel, som sker i en krybbe i Bethlehem, d. 24. December år 0. Det var trange kår for tømreren Josef, men de havde hinanden, og det var jo det vigtigste. Hov, nu kommer de igen spørgsmålene: Så, Gud har tilladt sig at gøre en pige gravid, men han bidrager ikke med noget? Jeg mener, han er GUD, han kunne da lige ha’ givet hende en madras eller noget. Nå ikke? Nej, nej, men jeg siger det bare, den var ikke gået i dag, så havde han ikke været i kridthuset!

Noget andet jeg undrer mig over er, at de hellige tre konger fulgte en ledestjerne. Har I prøvet at følge en stjerne? Det er altså ikke bare sådan liiiige. Uanset hvor jeg er i verden, ser stjernerne ens ud. Ret svært lige at finde en krybbe ud fra den navigation, tænker jeg.

image

Her, lige her, på billedet nedenunder er Jesus født. I en krybbe, lavet af marmor. Nej nej nej, der er blevet bygget en stor kirke over krybben sidenhen, og den er derfor blevet fornyet lidt. Kristendommen kom pludselig til penge, efter Bibelen røg ind som nr. 1 på salgslisterne, og stadig er den mest solgte bog i verden. Lige der kommer mit Mofibo abonnement mig tilgode, for jeg er skam igang med Det nye testamente (og sideløbende portrættet “Inger”).

Jeg måtte selvfølgelig også lige hen til hullet i stjernen, så jeg har rørt det hellige fødselssted. Jeg er oprigtig glad for at jeg har besøgt stedet, for jeg ved der vil være mange historier i det når jeg ved juletid skal fortælle Hollie Nolia om hvorfor vi fejrer julen, og synger Et barn er født i Bethlehem. Jeg er jo kristen til husbehov.

image

Hvis vi springer lidt i historien og tager til Jerusalem, til tiden hvor Jesus var først i trediverne. Her var han blevet upopulær hos de ypperste jødiske præster, fordi de ikke mente han var jødernes konge, og sendt af Gud som han påstod. Lige så alle er med: Jøderne venter jo stadig på deres frelser (!!). Ups… Tanker: Med alt det jøderne har været igennem, burde deres frelser så ikke være dukket op for længst? Tør han overhovedet at komme nu, efter han har sovet i timen? “Han”, i øvrigt. Måske er det en “hun” (“hen” hvis vedkomne venter længe nok), der bare venter på ligestilling?

Pontius Pilatus var, lad os kalde ham guvernør, i Israel. Han lod folket (kraftigt påvirket af de jødiske præster) beslutte hvem han skulle benådes. En værre landevejsrøver, eller Jesus, der var røget ind fordi han jo rendte rundt og sagde han var Guds søn. Det skulle man altså ikke dengang, det var før man fyldte folk med medicin, men piskede dem i stedet, når de sagde den slags. De valgte at benåde landevejsrøveren, til stor ærgrelse for Pontius Pilatus. Okay, stor og stor, tænker jeg. Han kunne måske ha’ gjort lidt mere for Jesus, det var trods alt ham der bestemte, men han var bange for at blive vippet af pinden af folket/præsterne, hvis han ikke fulgte deres ønske om at korsfæste Jesus.

På billedet nedenunder, ser I stedet hvor Jesus blev pisket og fik tornekransen om hovedet. Herefter skulle han bære det tunge kors gennem byen, på strækningen Via Dolorosa, som jeg også har gået. Dog på en noget fredeligere tur, der bød på både latte og pita med kylling.

image

image

image

Nogle af stenene på ruten er stadig fra Jesus’ tid. Ret imponerende! Bemærk det fornuftige fodtøj

image

Der er mange mindesmærker på ruten, hvor han enten faldt eller blev tørret i ansigtet. Den springer vi lige over, det er trods alt ikke bibeltime det her.

På billedet nedenunder blev Jesus naglet fast til korset. Dvs. at det er et utroligt smukt loft i kirken der nu er bygget der I ser. Men LIGE hvor jeg stod da jeg tog billedet, havde han ligget.

image

Da han var naglet fast blev korset rejst, lige mellem de sten nedenfor. Jeg har set en del klip på Youtube fra filmen Passion of the Christ, for at kende historien godt inden jeg skulle se stederne. Med andre ord, jeg er blevet tvunget.

image

image

image

Stenen jeg rører her, er stenen hvor Jesus blev vasket af Maria efter hans død. Som mor må det være det mest forfærdelige i verden, uanset hvem ens barn er. Stenen er meget hellig og berøres af mange pilgrimsrejsende, som også har personlige genstange med som de gnider mod stenen. Jeg ved ikke helt hvorfor, men jeg tog mit helligste, min telefon, og gned den for en sikkerhedsskyld.

image

Meget smuk og spændende kirke, gravkirken. Absolut et besøg værd. Det er Jerusalem i det hele taget, det må man ikke gå glip af hvis man er i Israel. Skal nok vise mere derfra, lige nu er det Jesus der er i fokus.

Der var for lang kø til selve gravstedet, og da jeg endnu ikke havde fået min hvidvin til frokost, var det knap så attraktivt at vente. Men for lige at slutte historien af, så blev han begravet og genopstod. Det er derfor vi holder påske.

image

Som man måske fornemmer, så er jeg kristen til husbehov. Jeg elsker traditioner og synes vores historie er spændende. Jeg er døbt, konfirmeret, min datter er døbt, og jeg ønsker også at blive viet og begravet engang. Jeg tror dog ikke på alt jeg hører, og stiller mange spørgsmål (også lidt for mange måske). Åhhh hvor ville jeg gerne stille nogle spørgsmål om Muhammed og hans 9  årige barnebrud, som alle muslimer tilbeder, men det tør jeg altså ikke. Islam virker umiddelbart knap så tolerant som jødedommen og kristendommen, som jeg skriver om her. For mig har religion enormt meget med tolerance og næstekærlighed at gøre, og ikke frygt eller begrænsninger. Jeg er ikke ude i en debat om religion med dette indlæg, men tager jer bare med på mit lille tanke-sightseeing her i Israel og Palestina.

Maria og jeg…

image

 

   

91 kommentarer

 • Jona

  Hvor er du god til at fortælle, og så huske alle detaljerne fra hvert enkelt sted 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pernille

  ?Det var godt nok i en tidlig alder HN er blevet konfirmeret…

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Ha ha?? TAK Mascha, for endnu en fantastisk levende beskrivelse ? Håber i nyder hinandens selskab ❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kristina

  Hold nu kæft, det her er det sjoveste, jeg i længe har læst! Stor respekt for skrivestilen, spørgsmålene og ærligheden 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Emilie

  Søde Mascha, jeg tænker du mener, din datter er døbt og ikke konfirmeret, i hvert fald ikke endnu ☺
  Spændende læsning om jeres tur

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Angela s

   Mascha skriver at hun selv er døbt og konfirmeret, hvorimod hendes datter – indtil videre – blot er døbt.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Astrid

  Tak for en fantastisk levende beskrivelse, som var hyldede morsom

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tanja

  Det er altså ekstra spændende at læse med i de her dage ? Fornemmer en form for oprør! AND i like it!!!! ?????

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Janni

  Fantastisk sjov læsning :D. Forstår slet ikke hvorfor folk gider at bruge så meget energi på at være sure/misundelige over de ting du skriver i din blog. De kan vel for fanden bare lade være at følge dig, Og i stedet rejse røven fra sofaen og gribe livet i stedet.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  ??? Det er seriøst det sjoveste jeg længe har læst. Du har jo helt ret. Der er SÅ mange spørgsmål.. det er spændende hvornår troende humørforladte halvkedelig mænd og kvinder begynder st kommentere.. Jeg synes du har humør og jeg er vild med det!

  Thumps up Mascha.. elsker din blog??

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sanne

  Spruttede af grin da jeg nåede til lagnet ? Åh ham Rasmus er sgu heldig med sådan en turguide som dig ??

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • mormormedstiletter.dk

  Dette her var den bedste bibels historie jeg nogensinde har læst:-) Fik helt lyst til selv at rejse derned:-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Karina

  ??fantastisk godt skrevet??❤??.. spændende og morsomt?.. jeg er fan?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Michele Wielsøe

  Jeg kan godt forstår at du synes at Isral og jerusalem falmer lidt i forhold til USA – Thailand mm.. Men du forstår sgu da og få det bedste ud af det.
  Jeg er ikke sikker på jeg havde ladet mig lokke med på tur til Isral for at besøg Jusus’ fødeby :D!
  Forresten overvejer at læse fortælling om Jesus for min datter på 5 år i stedet for den originale.. Jeg er ret sikker på hun synes din version er noget sjovere – det synes jeg i hvert fald! 😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christiane Møller

  Hvor er det skønt og befriende at du skriver om din tur som du oplever og føler det ??????

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sanne

  Tak for smukke billeder og for en skøn og tankevækkende beretning. Jeg ville stille de samme spørgsmål ?. Elsker din skrivestil – ironisk eller ej – bliv endelig ved med den ?.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Emilie

  Jeg tror du ville få svar på mange af dine spørgsmål om Islam ved at læse om det. Feks islamguide bogen. Tror det ville være en øjenåbner 🙂 og så tilbeder man ikke Mohammad, bare for god ordens skyld, han er en profet som Jesus, Adam osv. Man tilbeder ingen andre end Gud.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Signe

  Åh, Mascha, du ryger lige lukt i helvede for dine tvivl. Men så holder vi en fest, for det er præcis de samme ting, jeg argumenterer med, når jeg argumenterer mod kristendommen. Sådan en gang forvrøvlet nonsens, det er helt skævt. Sagde til mine dybt kristne studiekammerater for mange år siden, at det da fandme (!) var utroligt, at hele deres livsgrundlag bygger på en gang utroskab, og de ser det ikke engang. Så snakkede vi ikke rigtig mere om dét… man skal jo TRO, forståes. Og jeg er ikke engang kristen til husbehov – er faktisk hedning i ordets dybeste forstand, mine børn ligeså…

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina

  ?? Dét er seriøst humor!!
  Jeg har selv haft en del af samme spørgsmål, men jeg tænker, at det der er sket med biblen er, at der er gået liiiige rigelig mange år før nogen har skrevet noget op! Det de så har skrevet, er noget som de har hørt fra en som havde hørt det fra en anden, som havde fået det fortalt af en tredje, som muligvis har misforstået en lille smule af det og så blev det sgu lidt noget sjovt noget ??

  PS. Hvor er jeg glad for at du nu har været der og viser billeder og sådan, så behøver jeg ikke. Er jo næsten som at være der selv ?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Wicki

  Det er vidst noget med at en jomfru på hebraisk betyder en kvinde der endnu ikke har født sit første barn. Lidt som forskellen på en kvie og en ko ? det kan måske forklare den jomfrufødsel der….?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Malene

  Super fedt indlæg? Virkelig god læsning????

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lene Rasmussen

  Skøn beretning fra en guide med masser af humor ?
  Hende Maria forstod at kringle den…luskepels ??
  Fortsat god tur til jer.?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lis

  Har altid tænkt Bibelen er den vildeste vandrehistorie, der er så mange passager der er totalt utroværdige. Kan godt lide du får nævnt en del af dem, uden samtidig at sige noget grimt om dem der tror på det, god evne?

  Samtidig er det jo som du sikkett også selv føler, et historisk sted, som alene i kraft af alle de mennesker der har opsøgt stederne, er interessant. Smukt land at besøge, men jeg var der altså også i den varme periode?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Astrid

  Jeg grinede så tårerne løb ? Så godt skrevet !

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Emma

  Wow et godt indlæg! Vildt spændende. Har selv en drøm om, at tage derned engang 🙂 Hilsen en kommende historie- og religionslærer.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne Steffensen

  Hvis I stadig er i Jerusalem så lov mig at gå ind til bageren, som ligger på den gade, hvor alle butikkerne er, gaden hedder vidst Manilla street. Det er de lækreste kager!! Min kæreste og jeg fik nogle kager, hvor der var en “sprøjte” med flydende chokolade indeni. Super lækkert!!

  Men pas på for de er vanedannende, du savner dem, når du kommer hjem.?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nih

  Det er sandt at Mohammed blev gift med en på 9 år. Hvis man ser på tiden i dag væmmes mange ved det og det er slet ikke acceptabelt hvilket er forståeligt. Kigger du på historien vil du læse dig frem til, at Oluf. 2 kongen af Danmark fik nogen børn og en af dem var en pige, som blev forlovet da hun var 6 år gammel hvilket var meget almindeligt dengang.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • maschavang2

   Tjah, men som jeg forstår det, og ret mig hvis jeg tager fejl, så er Mohammed et perfekt forbillede man bør efterleve. Jeg tør sagtens kalde Olaf for en klam pædofil nar, og BESTEMT ikke et forbillede. Tør du kalde Mohammed det? Jeg gør ikke!!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sara

   HØRT MASCHA, HØRT!!!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Leyla

   Du ka sige lige hvad du vil! Men ingen fra det tider vil sige det samme eller tænke det. Hvis du vil forstå historie så skal du forstå traditionerne, kulturen og normen men levede under. Det ikke et religiøst påbud at gifte sig med en 9 årig! Hvor gammel tror du Jomfru Maria var da hun fik Jesus, samtidigt du googler det kan du også finde frem til hvor gammel Josef var!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Susanne

   Først må jeg lige rette en misforståelse. Oluf d. 2. døde som 17-årig, var ikke gift og fik dermed heller ikke nogen børn. Margrethe d. 1., der var hans mor blev til gengæld forlovet som 6 årig, med den 12 år ældre konge af Norge.
   Dernæst, så synes jeg man skal passe på med at dømme fortiden ud fra et nutidig syn. Ægteskaber(i visse kredse) handlede før i tiden ikke om kærlighed eller begær, men om politiske alliancer. Det er så vidt jeg ved også tilfældet mellem Muhammad og Aishia. Børn var altså prikker i et politisk puslespil.
   Jeg vil hverken kalde Muhammad eller Håkon for pædofile, da pædofili for det første er et nutidig begreb, og da det som begreb dækker over et menneske der er seksuelt optaget af børn. Det synes ikke at være tilfældet i de to eksempler.
   Jeg synes helt klart at man skal diskutere religioner og vores historie, men som studerende der læser religion og historie på universitetet, så har jeg lært, at en diskussion er nyttesløs hvis man kun diskuterer det ud fra et nutidig perspektiv.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • maschavang2

   Tak for info ? Har jeg også misforstået at islam i dag går ind for barnebrude?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Leyla

   Det ikke en religiøs pligt at blive gift med et barn. Det ikke en del af skrifterne. Det var et kulturelt fænomen i tidens tider( pigen SKA har fået sin cyklus). Dagens kultur i dag er det noget men har bevæget sig langt fra i det muslimske lande. Mænd i den tid plejer at ha kohl streg i øjnene( makeup) du vil ikke finde det blandt dagens muslimske mænd.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • S

   Ja mascha, det vil jeg sige du har misforstået 🙂 nogle mennesker gør det i islams navn, men det er bestemt ikke accepteret i den mere sekulariserede befolkningen som praktiserer den tro.
   Og Angående tolerance, vil jeg netop sige at islam fører langt over jødedommen (som en anden har skrevet er der en del mere forbud i torahen), hvilket jeg har oplevet via rejser til Mellemøsten -bl.a. I Palæstina, hvor jeg betragter Betlehem som mit andet hjem. Har aldrig oplevet så gæstfrit, åbent og interesseret befolkning som der – og de er altså muslimer, og oplever en del undertrykkelse fra folk som gør det i jødedommens navn – noget ligeså forkert, som de der gør grimme ring i islams navn.
   Angående åbenhed fortæller disse mennesker mig netop om den næstekærlighed der er beskrevet i koranen “du har ansvar for din 7. nabo” hvilket tages MEGET alvorligt, ligesom velgørenhed fylder meget noget jeg har lært rigtig meget af!
   Fortsat god rejse, er DØD-misundelig 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Malene

   ….fatter jeg simpelthen ikke, at du gider rette på????

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maui

  Mascha, dit indlæg er by far det bedste jeg har læst længe!!!! Sjældnt har jeg grint så meget, hvor er det altså godt skrevet.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nih

  Lige noget mere. Toranen har flere forbud end påbud end nogen af de andre religiøse bøger.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina

  Hej Mascha
  Jeg synes det er nogle spændende tanker du gør dig! Selvfølgelig skal man stille spørgsmål, ellers for man jo intet at vide.
  Jeg er en af dem der tror at biblen er sand og Guds måde at fortælle os mennesker om livet og hvad meningen er med det, hvorfor han har valgt at skabe os og hvad der skal ske i fremtiden.
  Hvis vi antager at biblen er Guds ord så er Jesus helt sikkert også hans søn. Der er mange kvinder igennem tiden der har fået børn uden at være gift, hvorfor skulle Gud lige vælge at skrive om Maria og Jesus hvis det ikke er hans søn? En anden ting er at det var forudsagt flere hundrede år forinden at Jesus skulle fødes af en jomfru i Betlehem. Så ja, jøderne var i forventning, men blev temmelig skuffet over at det var en fattig tømrer, som ovenikøbet skældte dem ud og ophævede moseloven. Jeg kunne blive ved, men skal nok stoppe nu.. ?
  Biblen er en fantastisk bog!
  Fortsat god ferie ?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • christinna

   Hvordan får du dinosaurerne og at vi stammer fra aber Christina
   Hilsen en Christinna der ikke tror på Gud, men at der findes mere mellem himmel og jord 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Alex

   Dinosauerne udelukker vel ikke, at biblen er sand (Hvis man tror på det). Der står at Gud skabte jorden på 7 dage. (solen stod op og gik ned). Jeg tænker, at måden dette er skrevet på, er for at det er nemmere for de fleste at kunne forholde sig til. Jeg ved intet om tidsforståelsen for så mange år siden, så det kan jo være at der i virkeligheden er tale om 7 mio. år, og at dinosauerne har levet i løbet af denne tid, er vel muligt.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina

  Nå ja og det der med at Jesus er født i december er vidst for længe siden slået fast at det er han ikke, men I efteråret. Men det passede med noget solhvervsfest som lige kunne laves om..

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Catharina

   Det er nemlig rigtigt. Vi har fejret tiden omkring jul helt fra før Jesus og kristendommen kom på tale i Norden. I vikingetiden fejrede man nemlig vintersolhverv, hvor det at ‘drikke jul’ var en skik, hvor man skålede til ære for de nordiske guder og ønskede for et godt og frodigt nyt år. Det er også deraf navnet “jul” kommer.
   Så at julen skulle bunde i en kristen tradition må være en sandhed med modifikationer. 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Christine

   Det er helt rigtigt, Catharina. Vikingerne havde faktisk LIDT svært ved at klare det meget uhyggelige i kirkerne for ca. 1000 år siden. Det dér med, at der hang en brunøjet, mørkhåret jødisk mand på et kors. Endda en der var spiddet mange steder: kronen, hænder, fødder, i maven osv. De var også skeptiske overfor præsternes ord om Jesus. Rosen og Lammet er symbol på Jesus, ligsom Korset er for kristendommen. For de vikinger der holdt igen mht at blive kristne – og stadig havde den gamle asetro – der var den bløde mand, himmelkongen, lidt for svagpisser-agtigt til den tid.

   Derfor var munkene og præsterne nødt til at gøre Jesus lidt mere genkendelig for datiden, Ofte fik han lyst hår og hud og blå, blide øjne, lidt seje vikingemuskler o.l. Lændeklædet var obligatorisk (efter det slemme der skete med æblet , kvinden og slangen i Edens have). Vikingerne var ellers kendt for deres meget sjofle kvad om potens (Dulsen).

   Vikingerne holdt nemlig en stor lysfest ved vintersolhverv. Hvor man fik god mad og mjød, ofrede heste og deslige. De var en årets fest, så lige der skulle Julen/Yulen fortsat ligge. Vel fordi, at der var lys i mørket, regner jeg med. Den sure tid. Det var i hvert fald bedre end sommersolhverv, hvor man ellers regner med at Jesus blev født for ca. 2017 år siden, 2018 er det vel til sommer.
   Dvs. at vores tidsregning burde have startet ca. omkring den uge, hvor Roskilde Festival altid ligger, for snart 2017/2018 år siden til sommer. (Hvilket var at foretrække, så jeg kunne have MIN fødselsdag i fred for julefrokoster. LIDT federe med en lysfest, end med forædte, trætte mennesker, nissehuer og pakkeleg 2. juledag, ikke ?)

   PS. vidste du at den kirke der er bygget i Bethlehem, der hvor stalden ligger i kælderniveau, den er skænket af en meget rig og troende kvinde, der bar dit navn. Det lagde jeg mærke til, fordi jeg jo har et lignede navn. Jeg bliver ofte kaldt alle kristne pigenavne med C 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lene

  Total griner til frokost ??????Tak for det. Måske du skulle til at skrive lidt taler for Rasmus ?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sara

  Hvis du nu var kristendomlære er jeg sikker på, at vores folkeskoler ville bestå faget til UG, for du formår da virkelig at fortælle (tror jeg) alt det vigtige, på en måde der gør det sætter sig fast:) Er sikker på HN vil blive fanget af fortællingen når tiden er:) Tak for en god blog, og din humoristiske vinkel, og tak for du stiller alle de relevante spørgsmål;), for du har jo ret og spørger om det vi andre tænker;);):p

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie H

  Hvordan var shoppingen så dernede efter i fandt et shopping center? Har nemlig også hørt det skulle være et fedt sted, men efter dine indlæg lyder det ikke som et sted jeg måske bare absolut skal besøge 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cilla

  Du giver “Turen går til Israel” kamp til stregen.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina

  Hej
  Har jeg skrevet noget forkert siden min kommentar er blevet slettet? ?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Bente Winkelmann

  Kære Mascha! Hvor er det dejligt at læse din blok. Jeg følger dig hver dag, og morer mig over alle dine gode fortællinger. Din måde at beskrive dine oplevelser på, gør mig glad i låget, så fortsæt endelig i mange år endnu. Håber du nyder din velfortjente ferie med Rasmus. Ha! Det godt.
  Kærlig hilsen Bente

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette Marie Lei Lange

  Genialt indlæg, Mascha! ? Jeg er vild med dine spørgsmål og ville nyde at se dig til en omgang Q-TV med Pernille Aalund som vært i en sofa sammen med Muhammed, Jesus, Buddha og hvem der nu ellers kunne have tid den dag. ?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina

  Spændene blog indlæg ? spændende at se rigtige billeder fra de ting man har hørt så meget om. Og Mascha; hold nu op hvor jeg elsker dig, dit syn på tingene og din fantastiske humor. Det er altid så dejligt at læse og følge din blog.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Oluf

  Dejlig fortælling!
  Og pludselig går det op for mig, hvorfra følgende sætningen stammer: “Oh my God, ooh my Gooodd”. 😉 ..tak Maria!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tanja

  Det skal ikke hedde sig at religion er kedeligt ?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Henrik V Blunck

  Du har så ganske ret. Nogle mennesker er ret tyndhudede når det gælder religion. 🙂
  Sjovt nok er det faktisk vores (sunde) skepsis, der adskiller os fra dyrene. Det giver os muligheden for at forholde os kritisk til de religiøse tekster, og jeg må give dig fuldkommen ret i forhold til den tynde historie i det såkaldte Nye Testamente. Det var så også en af grundene til jeg meldte mig ud af folkekirken i 2006, og begyndte at skrive bloggen Kristendommens Mangler.
  Fortsat god tur dernede. Temperaturerne fejler vist ikke noget, har jeg hørt fra gode venner, som p.t. bor i Tel Aviv. 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Karin

  Man får lyst til at besøge disse steder…. er selv opvokset katholsk og kender ok meget til alt det om Jesus’ fødsel, tager dog ellers selve religionen ikke så tungt, og griner lidt når jeg læser din blog, der er mange ting som jeg selv også ser lidt mere kritisk end biblen gør ? Tak for en spændende og sjov fortælling ?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Mascha jeg håber du er hjemme igen eller har nogle ude ved dit hus.
  Se lige denne

  http://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/politiet-om-voldsomt-vejr-vi-er-i-hoejeste-alarmberedskab/6476631

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lykke

  ^ Hvorfor du er nordens bedste blogger! Genialt Mascha

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mille

  Du har godt hørt om korsridderne, ikk’? Blot inden du begynder at proklamere, at kristendommen ikke har slået lige så mange ihjel som andre religioner, du henviser til.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • maschavang2

   Ohhh yes, de sataner! Det er ved at være mange år siden, men de gør det ikke endnu, vel. Altså… Come on.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Um mariam

   Lad mig fortælle dig at islamisk stat ikke er muslimer men blot dræber i islams navn for at omverdnen kan grine ad os. Når de så har travlt med st dræbe hinanden så finder verdens store magter måder at gå ind i landene på. Ja de lande som har rigdom !

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cathrine

   Nå nej, det er præcis lige det, de ikke gør! Kunne det tænkes man blot kalder det noget andet i dag?… Bekæmpelse af terror, kampen om at indføre demokrati (som jo sagtens kan indføres på 2 år eller langt mindre, selv om vi alle ved, at det tager langt flere år.) Come on, Masha! Jeg er vild med, at du pludselig engagerer dig i politik og historie! Ved ikke om det skyldes din kæreste, for vi har jo set er lige så stort engagement i hhv komik og hurtige biler ?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • maschavang2

   Hvis du går tilbage på min blog vil du se at jeg har interesseret mig for politik langt før jeg fandt min kæreste ?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • R

  Vi tæller årene efter Jesus fødsel, enig?
  Men kan nogle så fortælle mig hvorfor nytårsaften er den 31. Og ikke den 24

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • maschavang2

   Nej ?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Um mariam

   Det kan jeg heller ikke fortælle dig, men hvis du er interasseret så vil jeg råde dig til at læse om Islam. Islam har svaret på alt og kan give dig svar på hvornår Jesus blev født. Islam fortæller også at det ikke er Jesus som blev korsfæstet, men blot en som lignede ham. Ja det lyder spændende, ikke sandt? Men hvis du blot læser om Islam Mascha, så vil du får svar på dine spøegsmål. Og selvfølgelig skal du bare spørge løs. Mange af os muslimer har tolerance og er åbne for spørgsmål. Ingen spørgsmål er dumme! Og de muslimer som ikke kan svare pænt, det har ihvertfald ikke noget med islam at gøre, for som du selv siger Mascha, så er kun deltids muslimer 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • maschavang2

   Tak, men jeg tror simpelthen ikke på Allah og Gud eller nogen anden. Jeg synes slet ikke religion er spændende og har svært ved at omtale religion i pæne vendinger, derfor holder jeg mig udelukkende til denne lille personlige og forhåbentlige underholdende udgave, istedet for at gå mere ind i den sag 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sille

  Genialt indlæg! Du burde jo næsten blive komiker 😀 Ville i hvert fald ikke have noget imod at have dig som lærer i historie timerne, haha.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Søs

  Hahahahaha!!! Jeg er kæmpe fan af det her indlæg!! Føler mig en smule sølle over at sidde og tude af grin i min sofa.. Alene.. Igen ??

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stina

  Love you Big time mascha ?? Elsker at læse din blog inden sengetid ?❤ altid et godt grin

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Laura

  Som præste-studerende, vil jeg lige sige, at jeg synes det er helt fantastisk du stiller så mange spørgsmål, og så endda gør det sjovt, og ikke stødende. Det kan være så trættene i længden, at skulle stå til regnskab for den jomfru fødsel, og hvad der ellers står i bibelen, af fuckt up ting – men når du stiller det op på den måde, og ovenikøbet, har gidet at læse Det Nye Testamente, så er det sgu bare sjovt! 🙂

  og så lige en side bemærkning, som mange ikke ved eller forstår – De fleste præster tror ikke på hvad der står i bibelen faktisk er sket – Det er bare gode historier, der understreger vores pointer i kirken 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Berith

  Nu du har læst en det nye teatermenu, så skulle du prøve at læse biblen? Det er en lige så godt røver historie: vi kan starte med at Gud skabte første Adam og så Eva det eg ok det boede edenshave og fik 2 sønner, den ene slår den anen ihjel og rejser til et andet land ? Hvad for et land for der var jo kun edenshave den gang ?? Jo der er mange spørgsmål så forstår godt din frustration når man læser omkring vores Kristendom.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Um mariam

  Hej mascha. Jeg kan forstå at du har taget mediernes hetz om islam til dig. Det er ligesom at tage alt gossip til sig (fx. Om dig) og tro på alt hvad medierne siger. Dog skal man ikke tro men vide og derfor følger jeg også med i din blog, og herved hører jeg fra den orginale kilde. Jeg vil også fortælle dig kort at man i islam IKKE tilbeder profeten Muhammed fra være med ham, men Allah som også er de kristens og jødernes Gud. Vi anser ikke Jesus fred være med ham som Guds søn, ej heller blev han kortfæstet. Du er altid velkommen til at spørge og ellers findes der tusindvis af bøger du kan læse, eller e-bøger som du mere er til. Kærligst en muslim som nøje følger med i din blog. 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • maschavang2

   Jeg vil faktisk rigtig gerne læse koranen, det må blive mit projekt efter Det nye testamente ? Beklager jeg ikke er stærk i fakta omkring Islam, men det kan være jeg bliver det ?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • randi

  Kære Mascha
  Jeg syntes du skal (ikke omskære) men omskrive det ny testamente og biblen om, så tror jeg der bliver fuldt hus i kirkerne om søndagen. Griner

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Janie

  Hej Mascha

  Helt enig, den historie hænger ikke sammen og vi ved jo også at den først er nedfældet 300-400 år efter hændelserne. Så mon ikke der er lidt H.C Andersen historie om én fjer kan blive til en hel hønsegård over denne historie? Det tror jeg.

  Til gengæld så undrer det mig at vi mennesker kan være så uenige om religion, når nu jøder, kristne, katolikker og Muslimer i bund og grund bygger vores religion på samme historie.

  Kunne det ikke være sjov at analyserer de tre forskellige historier og finde de lighedpunkter der er og på den måde måske finde lidt mere fakta om hvad der rent faktisk skete. Under alle omstændigheder udspringer civilisationen vist her fra ?

  Tak for en herlig vinkel på denne røver historie.

  ILYG
  http://www.angelqueen.dk

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christine Siefert

  Ha ha ha næsten mine tanker om igen. Grinede genkendende. ( Fnis.. din mobil på ligstenen. Det er næsten sjovere end det nylon indkøbsnet som vi så, at limstenen blev poleret blank med. Der kunne vi IKKE have øjenkontakt i et stykke tid. af frygt for at fnise, to veninder på pilgrimsfærd )

  Tænker kærligt på Via Dolorosa, hvor jeg fik en mindre knæskade. Det glæder mig at I fik en på opleveren.
  (Husk at se ‘The Body’, hvor Antonio er katolsk præst. Det er den eneste film med ham, hvor jeg synes at han er ret sexet. Sommetider ligger den på YouTube). Det sjove med Israel er, at ting tager tid, før det lagrer sig i bevidstheden. Jeg er sikker på at turen vil du huske resten af livet. Både for det irriterende og for det magiske. Vh. Christine

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Karin

  Tak for en god omgang læsning, hvor du formår at sætte spørgsmål med humor i stedet for i en negativ tone 🙂
  Dejligt lige at få opfrisket Bibelhistorien 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • ulla

  Tak for en fortryllende rejse – kors, hvor jeg morede mig!
  Israel har virkelig fået talenterne frem hos dig. – Eller måske var det selve Helligånden?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • ulla

  PS.
  Pas på Mascha, husk hvad der skete med Jomfru Maria!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • maria

  Med de suveræne ‘fortæller-skills’ ville du kunne fylde kirkerne hver evig eneste søndag ???

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ella

  Mega sjovt indlæg 😀 Det må jeg besøge en dag !!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tine

  ????? hold nu kæft det er sjovt! den sidste uge her i dit univers har været GODT GODT GODT! Jeg var ellers på vej ‘væk’ da jeg druknede i forretningsaftaler og sponsorerede indlæg. Det her er DIG og derfor jeg stadig læser med. Name of the business game, jeg ved det. TAK fordi du tager dig tid til storytelling på absolut højeste plan ???

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tonie

  Jeg kan virkelig godt lide din måde at skrive på. Ud over den dejlige humoristiske selvironi er jeg specielt vild med din boblende interesse for logikken i historierne du oplever på tæt hold. Vi kan nemlig ikke forklare det for vores børn hvis ikke det er logisk. – og så er det lige meget hvilken religion eller by der er centrum.
  Sådan en tur med et par humørdræbere har helt klart gjort noget for din kreative skrivemåde. 😉
  Tak

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Alice Hove

  Hvor har du dog en dejlig måde at skrive på , jeg elsker stort læse dine små beretninger om dine oplevelser og done små kommentarer om din indstillinger og meninger om tingene ,,.. tak tak … ?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeannette W

  Super fortælling på den sjove måde, så det ikke blev kedeligt. 🙂
  Det må have været en fantastisk tur… hvis du ikke har været i Egypten, så skulle du lade Rasmus tage dig med på en tur derned, for der er lige så fede oplevelser i vente 🙂
  Fortsat god ferie.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Dorthe Riskjær

  Du har gjort det igen, Mascha SMUKT og ja underholdende???
  Er der chance for, at du også vil reposte dit indlæg, mener det var sidste år, omkring delebørn/familier og højtider. Det var FANTASTISK, og syntes det er så oplagt, i den tid vi snart nærmer os og ellers ja generelt. (dog i tvivl, om det var Påske eller jul)
  TAK fordi du er dig, dit væsen og dine skønne blog mm. ???

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Det hjælper ikke at pisse på bålet... Girl on fire!