Vind din egen fest - frit valg!

Fordi det er så vigtigt for pigerne – lige i dag!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAI dag er en meget vigtig dag, det er FN’s Internationale Pigedag. Selvom man tænker der i 2017 for længst burde være lighed mellem kønnene, er det desværre langt fra virkeligheden i mange dele af verden.

Og hvad kan vi gøre ved det her i Danmark? Det handler ikke om du skal give penge til nogen, der her handler om noget der er meget vigtigere, det handler om liv og rettigheder til piger – rettigheder der burde være helt grundlæggende og basale, i en verden med menneskerettigheder. Men der er stadig lande der ikke beskytter deres piger mod at blive barnebrude, lande der krænker de helt basale menneskerettigheder og dét er værd at gøre opmærksom på i dag. Vi kan sætte fokus på hvor vigtigt det er og vi kan hjælpe med at råbe op om hvordan det bør være, og er her hos os. Der er så langt fra min virkelighed at piger ikke er ligeværdige med mændene ude i verden, det er så absurd! Hver dag bliver 20.000 piger giftet bort mod deres vilje, og frarøvet deres muligheder for et værdigt liv. Det er børn der bliver frarøvet deres bandom.

Jeg har selv mødt meget unge piger i Afrika, som er et af de steder ude i verden der er hårdt ramt af børneægteskaber. Jeg har talt med piger der er blevet misbrugt, voldtaget, givet bort eller selv blevet mødre i alt for tidlig en alder. Hvorfor? Fordi de ikke er ligeværdige med mændene og fordi mange af dem simpelthen ikke ved, at retten til deres krop er deres egen. Det skal de vide, men hvem fortæller dem det? Hvert fald ikke de mænd der misbruger dem og tager dem som barnebrude, dem skal vi nok ikke regne med. Pigerne har gennem generationer oplevet kvinder omkring dem blevet behandlet på grusomme måder, hvordan kan de tro det ikke er sådan verden hænger sammen, at det er hvad der er rigtigt? Det er så vigtigt at råbe op om, ligge pres på og sætte fokus på. Uddannelse og viden betyder alt for ligestillingen, for de piger der ikke er lige så heldige som os. Her handler det ikke om rettigheder og ligeløn på arbejdsmarkedet, for de har ikke noget arbejde. Det handler om liv og død, det handler om et værdigt liv og en værdig verden.

FN har et 5. Verdensmål som lyder, at børneægteskaber skal være udryddet i 2030, og det må da også være på tide, at alle dele af verden er enige om hvor krænkende og stort brud på menneskerettighederne det er, at den slags modbydeligheder overhovedet er tilladt.

De steder er det mændenes verden og netop derfor er det så uhyre vigtigt at pigerne bliver bevidste om deres værd, bliver uddannet og får grundlæggende viden så de kan stå imod og stå op for deres rettigheder. Når man besøger de steder går det ret hurtigt op for en, hvor vigtigt det er at netop kvinderne kommer på banen, for det er dem der har forsørgergenet, dem der tager ansvar for familien og ikke bare driver den af og drikker familiens indkomst op. Når man investerer i pigerne, investerer man i samfundet, fremtiden og vores fælles verden.

Derfor er jeg personligt glad for, og engageret i, Plan Danmark som jeg selv har planbørn igennem. De gør så meget for pigerne ude i verden og for mig er det så livsbekræftende at opleve hvor meget de kæmper pigernes sag. Helt særligt beundrer jeg Signe Holme fra Plan Danmark som gør så utrolig meget og går gennem ild og vand for disse piger overalt i verden. Sjældent har jeg mødt så dedikeret, sej og modig en kvinde og mor der har udrettet så meget. Jeg glæder mig til de fremtidige ting vi har i støbeskeen sammen, da det for mig er så stor en personlig ære, at få lov til at give noget videre i form af det jeg kan, som feks. iværksætteri – mere om det en anden gang.

I dag er jeg sammen med andre af Plan Danmarks ambassadører ude for at sætte fokus på FN’s Internationale Pigedag. Sammen med bla. Peter Mygind og Pelle Hvenegaard står vi ude på udvalgte steder i København som Tivoli, Industriens hus, børstårnet, Udenrigsministeriet m.f. der bliver oplyst med flot lyserødt lys, for at gøre opmærksom på hvor VIGTIGT denne kamp er. Skulle I være ude at gå aftenstur, så er jeg ved Den lille havfrue 19:45 og I er hjerteligt velkomne ♥

Jeg kan KUN anbefale at få et Planbarn hos Plan Danmark. I går fik jeg breve fra begge mine piger fra henholdsvis Burkina Faso og Sierra Leone. Det er så utrolig givende og koster simpelthen så lidt, sammenlignet med hvor meget jeg den vej kan lære min datter om hvordan verden også kan se ud, hvor priviligeret hun og jeg er, samt respekten for andre og en mere ydmyg tilgang til livet ♥

 

 

Næste indlæg

Vind din egen fest - frit valg!