29 I Daglig Blog/ Ikke kategoriseret

Vores sengetider og natrutiner

Der er for hver familie sikkert helt forskellige måder hvorpå man siger godnat, og putter end børn. Rutiner, sengetider osv. varierer meget har jeg erfaret, men der er jo også stor forskel på hvordan folks arbejdstider er, og om man er familie eller enlig. Indtil videre bor Hollie Nolia og jeg jo alene, og jeg har skabt vores rutiner ud fra hvad der passer til os. Jeg har aldrig været streng omkring sengetider, men er blevet det efterhånden. Vi gør hvad der passer bedst til situationen, og heldigvis kan jeg jo selv bestemme min arbejdstider. Vi vågner 7:15-7:30 hver morgen, og hun er afleveret ca. 8:45-9:00 i børnehaven. I går sendte hendes far mig en plan over hvornår børn bør komme i seng, ud fra hvornår de vågner, og selvom der er ret stor forskel på tiderne, fra om hun er hos ham i weekenden, og mig i hverdage (+ weekend), så passer de helt ud fra hvad vi i forvejen gør.

Jeg fandt billedet her.

skaermbillede-2017-01-10-kl-13-47-38

Vi begynder at børste tænder og tage nattøj på kl. 19:30, og kl. ca. 20 får hun en lille godnathistorie og natsang. Den eneste jeg kan, og som min mor altid sang for mig, er Se min kjole, så den går igen hver eneste aften. Da Hollie Nolia har fjernsyn for enden af sengen, kommer hun nogle gange ind i sengen lidt før og ser et afsnit af Pippi eller noget andet – det kan sgu godt trække lidt ud nogle gange hvis hun er lidt for stille 🙂 Så sidder hun lige og får en natsnack og hygger sig, inden hun skal puttes med sang, kys og kram – og så starter der ellers en evig række af gode idéer for ikke at sove. Så skal hun tisse, have noget at drikke, pudse næse, er sulten… Whatever hun kan finde på. Når hun vågner om natten henter jeg hende ind til mig, og det er det bedste i verden, så sover vi tæt, og det vil ingen af os undvære. Rasmus sover her ikke til daglig, men når han gør, er det oftest hans forslag om ikke vi skal vente med at gå i seng til hun kan komme med ind og putte mellem os.

Det er ikke lange godnathistorier jeg læser op, det fungerer ikke rigtig. Vi kigger billeder og taler om hvad der sker på billederne, og så finder jeg på noget i børnevenligt sprog. Yndlingsbogen der sikkert meget politisk ukorrekt, er Lille sorte Sambo. Jeg fortæller den bare uden at bruge ordet “sort”, da der ikke er nogen grund til det fokus. Om han så var grøn, havde historien jo været lige god – og den historie elsker hun! Den er nok heller ikke blevet mindre populær efter jeg jo “mødte” Sambo i Afrika. Eller det troede Hollie hvert fald, for hun så jo løbende billeder på bloggen fra turen, og her på den sidste tur lagde jeg et billede op af en dreng der i børneøjne ligner ret meget. Det var lige før hun blev helt starstruck på mine vegne over mødet med ham 🙂 Hun elsker mine historier fra Afrika, og så sent som i går da jeg spurgte hende hvor hendes sparebøsse var og om jeg kunne låne penge til benzin, fordi jeg venter på nyt kort (det blev spærret efter jeg mistede det i Israel), så kiggede hun spørgende på mig og sagde “Jeg ved ikke om jeg har flere, eller om børnene i Afrika har fået dem allesammen, for mor de har jo ikke nogen selv. Hvis du selv skal låne, så skal du huske at ligge dem tilbage igen, kan du det?”. Jeg kom da allernådigst ud til mine møder på benzindampene vi kunne skrabe sammen til, haha 🙂

Hvordan gør I hjemme hos jer?

Jeg havde ikke selv tænkt over ligheden, før Hollie Nolia blev ved med at tale om jeg havde mødt Sambo, så måtte jeg jo kigge billederne igennem, og jeg kan da godt se ligheden. Så fortæller jeg også om at han fik hendes smarte bil, og så bliver historien bare endnu bedre for hende.

image

Læs flere indlæg

29 Kommentarer

 • Besvar
  julie
  10. januar 2017 kl. 14:44

  herhjemme er aftenrutinen følgende:
  hvis hun skal i bad kommer hun det kl ca 19. kl 19:30 nattøj på og børste tænder. så en bog hun selv vælger. så bliver lyset slukket, meeeeen måske hun jo lige skulle tisse, eller det kunne være det var det forkerte sovedyr hun fik med ind, åhh nej hun skal os lige ha noget vand (men VIIIIL ha kakao og lige blive meget sur over man ikke må det) arg endeligt ligger hun ned, nu det tid til godnat sang der hver aften er under stjernerne på himlen. Hun bliver puttet i min seng og så ligger jeg der til hun falder i søvn. Den når ofte og blive 20:30 – os selvom jeg starter med at putte tidligere ender den med at blive det. Jeg har som dig os selv kunne styre min dag da jeg har været online studerende. så hun har sovet til ved en 8 tiden. Nu er det slut med online studie fra den 25 så nu skal vi snart op kl 05:30 eller mor her skal, og hun skal op ved en 06:15 tiden.

 • Besvar
  Dorte //familiefletninger.dk
  10. januar 2017 kl. 14:50

  Jeg var også inde og læse op på tabellen og se om det passede på mine :-). Jeg har 3 børn på 4, 4 og 6 år. Da alle gik i børnehave var vores sengetider også lidt mindre faste. Det betød jo ikke så meget om det var et kvarter før eller senere, at ungerne kom op og jeg har elsket, at de har haft den luksus at de har kunnet vågne af dem selv, sådan indenfor rimelighedens grænse naturligvis. Nu, hvor min ældste er startet i skole er det helt faste med rutinerne, så hun kan være frisk til skolestart kl. 8.00, så ikke senere end 19.15 er alle puttet efter sang og/eller historie og det fungerer faktisk også rigtig fint. Har stort set altid minimum en samsovende i løbet af natten. Man skal nyde det mens de gider :-).

 • Besvar
  Hanne S
  10. januar 2017 kl. 16:05

  Den yngste på 6 år kommer i seng ca 19.45-20.15. Så ser hun lidt fjernsyn til 20.30-2045 og sover så færst omkring kl 21-21.30. Hun sover i egen seng ved siden af os da hun stadig har brug for trygheden. Vi står op 6.15

 • Besvar
  Nete
  10. januar 2017 kl. 18:26

  Her er det sengetid kl. 19 alle dage – også i ferierne. Det dur ikke at ændre det. Hun vågner altid mellem 5.30-06.00 ligegyldigt hvor sent hun er kommet i seng. Og hun bliver træt og sur, når hun ikke har fået nok søvn. Hun er 4,5 år.

  Vi begynder at putte omkring kl. 18.30 med tandbørstning og siden godnatlæsning. Jeg læser pt. eventyr Hans og Grethe, Rødhætte m.fl. (Brødrene Grimm) højt for hende. Der går 5-10 min før hun er faldet i søvn, og imens sidder jeg og holder hende i hånden.

 • Besvar
  Tina
  10. januar 2017 kl. 18:38

  Hmmm… Mine drenge har brug for en del søvn.
  De er 9 og 10, står op kl. 6.45 – men kommer i seng ml. 19.30-20. Læser Anders And indtil kl. 20 og så falder de i søvn. (Og nogle gange komme de faktisk tidligere i søvn, så sover de måske 19.15)!

 • Besvar
  Mille A
  10. januar 2017 kl. 19:22

  Min yngste datter på 7 år bliver puttet ca kl 19. Det varierer hvordan hun synes det skal foregå, nogen gange læser vi en bog eller synger en sang, andre gange er det bare kys, kram og godnat. Hun sover ved 19:15-19:30 tiden, og står op 5:30. Min ældste datter på 17 år styre selv sin sengetid. Hun vil, selv om hun næsten er voksen stadigvæk gerne “puttes” , kys, kram og godnat bliver man åbenbart ikke for stor til 😄 og jeg synes jo det er dejligt.

 • Besvar
  Malene
  10. januar 2017 kl. 19:35

  Den tabel passer også meget godt her.
  Vi skal tideligt op hver morgen, så her er sengetider kæreste 19.

  Jeg plejer at bruge børnemeditations bogen “i mit hjerte” til min datter. Jeg synes den er så fin til at tale om følelser og få min datter puttet med kærlighed. Den kan klart anbefales der er også noget om at sende kærlighed til f.eks. bedste forældre langt væk, eller hvis man savner nogen mens man er i børnehave.

 • Besvar
  mormormedstiletter.dk
  10. januar 2017 kl. 19:46

  Hold fast, hvor er du en forbilledlig mor for Hollie Nolia, Mascha!

 • Besvar
  Neomi
  10. januar 2017 kl. 20:14

  Lyder rigtig hyggeligt sådan i gør det og hvis det virker virker det jo. 🙂

  Lille sorte sambo handler da om en asiatisk dreng, hallo tigre.:-) synes ikke den er racistisk fordi ordet sort er brugt, mere fordi han bliver fremstillet sådan, af en europæisk udseende kvinde i det årstal hvor sorte hvor de så end var fra var langt nede af ranglisten og blev set sådan af folk, som mindre menneskelige tosser.

  Kær dreng.❤ synes dog lidt synd at putte det billede ved siden af ham han er jo skøn. Jeg var bare blevet kee af at blive sammenlugnet med sambo hvis det var mig.

  • Besvar
   maschavang2
   10. januar 2017 kl. 21:33

   Hvorfor? De er da begge søde 😍 Nu gør jeg det jo fordi der er en historie i det, og Hollie har gjort mig opmærksom på det – som hvis jeg satte en pige ved siden af et billede af Elsa.

   • Besvar
    Neomi
    13. januar 2017 kl. 15:18

    Mener heller ikke at det er noget meget slemt, men forskellen er jo at ærlig talt de fleste ser sorte sambo som en lille dum dreng, man køber ikke sorte sambo t-shirt og det er ikke ham børnene klæder sig ud som hvorimod at det er elsa.

    Vil heller ikke mave et kæmpe problem ud af en lille ting og sødt hun ser det sådan, du har en skøn datter.🙂

 • Besvar
  Gitte jespersen
  10. januar 2017 kl. 21:42

  Vi putter ham på 3 ca kl.19, men stille musik på hans radio og en lysende skildpadde, der laver stjerne på loftet/væggene.. nogle nætter kommer han ind og putter ved os, og andre nætter sover hele natten i egen seng.. og for os fungere det bedst, men har taget tid at finde den rigtige putteritual..

 • Besvar
  Mette
  10. januar 2017 kl. 21:45

  Her hjemme er sengetid i hverdagene kl. 19 og i weekenderne er den kl. 20, min søn Elliot på 4 er et præmaturt barn og selv om han ingen reelle senfølger har af sin tidlige ankomst, er han et stort rutine barn og har meget brug for at have de samme rutiner og rammer i hverdagen. Han bliver snart storebror (indenfor de næste 4-5 uger) og det kommer til at rive op i nogen af de rutiner, så jeg prøver for så vidt at holde hans rammer de samme med senge- og spisetider.
  Han lå faktisk på neonatal afd. i Kolding sammen med Hollie.

 • Besvar
  Lene Rasmussen
  10. januar 2017 kl. 21:47

  Det er så hyggeligt, når ungerne putter ved én. Vi havde også putte-ritualer med bog og Elefantens Vuggevise. Jeg har utallige gange forsøgt at læse Mads & Mikkel-bogen,men begyndte altid at tude 😃 det var så synd at en ræve unge og hundehvalp ikke måtte være venner. ..jeg opgav og bogen røg ud af huset 😂😂yeah,Silly me..nå men nu er mine purk blevet to store knægte på 17 og 19. Mor er færdig med at putte dem,og begyndte jeg på Elefantens Vuggevise ville de skrige af grin og holde sig for ørerne !! Så vil egentlig bare sige at I skal huske at nyde disse skønne stunder. Tre blink med øjnene og de er pludselig blevet store 😃

 • Besvar
  Aviaaja
  10. januar 2017 kl. 21:50

  Ja, det er så forskelligt fra familie til familie og faktisk også fra barn til barn. Min datter på 3,5 år kan godt lidt at vi bare er her – hun siger selv , når vi sidder i stuen alle sammen og leger/snakker, at nu er hun træt og gerne vil i seng. Som regel hopper vi alle (storesøster, lillebror) i mors og fars seng og leger kildeleg, så børstes der tænder og så videre. Nogle gange bliver der læst en bog, andre gange ikke. For vores børn er det vigtigste nok hyggetiden med hoppen og kilden i vores seng eller sofaen, og så kan de godt lide lige at være dem selv i sengen, mens de kan høre os forældre lave madpakker mm før de sover. Lillebror kommer oftes ind til os, hvis han en sjælden gang vågner om natten, mens storesøster tænder sit lys og læser en bog, hvis hun vågner, før hun ligger sig til at sove igen. Hun er en rigtig sovetryne og elsker sin seng 🙂 god aften

 • Besvar
  Michelle
  10. januar 2017 kl. 22:19

  Her har vi en far, men jeg er ofte alene med vores børn i putte seancen og altid alene om morgenen. C er snart 5 og S er 6. De bliver vækket Ca 6.30-45 og hvis ikke de er i puttekassen senest kl 19.15, så er det helt sikkert at S har en dårlig morgen. En morgen med konflikter om alt fra om det virkelig er nødvendigt at strømperne matcher ( og det er det i mit hovedet, også derfor de ligger foldet sammen matchende i strømpe kassen 🙈) om han skal spise morgenmad, børste tænder, tage støvler og ikke kun sko på, om jakken skal lynes, om han VIRKELIG selv skal bære sin skoletaske.. ALT skal diskuteres og det jeg magter simpelthen bare ikke.. Derfor er jeg lidt bestemt med sengetider.. Fredag og lørdag slækker vi på dem – men der kan de jo også sove til de vågner..

 • Besvar
  Sabine
  10. januar 2017 kl. 22:20

  Den passer også nogenlunde på vores 4 årig.
  Kl. 18.15 sætter vi en tegnefilm på eller IPaden, så sætter vi et ur på ca 15 min, når det ringer går far og Oskar ud og børster tænder og tisser af, så tager han nattøj på og vil læser en bog, synger 1-4 sange, så får han en tår vand og siger godnat og ca kl 19 sover han.
  Oskar sover enormt uroligt og drømmer ret voldsomt så et sted imellem kl 23 og 03 kalder han og så henter jeg ham ind i smørhullet. Hvis han allerede er urolig når vi går i seng så tager jeg ham ind med det samme, da vi bare sover bedre sammen og giver meget mere nattero hos Oskar

 • Besvar
  Louise
  10. januar 2017 kl. 22:27

  Vores aften ligner stort set jeres.. Jeg så også det skema og blev sq helt lettet 😄 Jeg føler mig så ofte bedømt og utilstrækkelig som mor, så det var virkelig rart at vi på det punkt følger “skemaet” ☺ Min søn er 5 (1/2) og kommer i seng ved otte tiden – ofte trækker det også ud, især hvis han får sin IPad med ind til lidt Netflix. For som du skriver, når der er helt stille kan tiden hurtigt gå 😳 Nogen aftener som han hurtigt, nogen gang skal jeg sidde i køkkenet lidt, hvor han kan se mig, og andre gange er det “et lille kram”, “bare en sidste møs mor” “lidt vand – tak” i en times tid… der kan jeg godt afslører at jeg bliver liiidt skarp i tonen til sidst! Vi starter pustningen med at tale om vores dag og hvad vi har oplevet – han synes det er SÅ kedeligt på mors arbejde og mener jeg burde og i børnehave med ham 😂 Så kan han få de tanker ud som fylder, eller hvis der har været konflikter el.lign. Vores ritual derefter er at jeg fører ham igennem en lille meditationsøvelse inspireret af mine yogatimer, hvor han ligger og slapper af mens jeg fortæller om hvordan hans krop, kropsdel for kropsdel, bliver varm og afslappet… Det nyder vi begge ❤
  MEN om natten er en anden sag… Jeg har aldrig været til at sove sammen, jeg sover simpelthen så ringe… Jeg har efterhånden vendt ham af med at komme ind om natten, men han vågner stadig og kalder på mig – og dee gør han hver nat 5-6 gange!!! 😳 Så gode råd søges ☺

 • Besvar
  Heidi
  10. januar 2017 kl. 22:56

  Min søn er 2 år, og kommer i seng mellem 19 og 20 alt efter hvor træt han er.
  Vores putterutine er meget ensformig – han får en tør ble og får børstet tænder og hjælper med at fodre kaninen.
  Han tænder selv for puttemusikken og hans stjernehimmel, kommer op til både mor og far og får et kram og et kys. Og så er det godnat 🙂
  Så ligger han og snakker og lytter til musikken mens han falder i søvn 🙂
  Og der sover han til mellem 6 og 6.30 næste morgen hvor han vågner af sig selv 🙂

 • Besvar
  Louise Riise
  11. januar 2017 kl. 6:14

  Vi har samme aften rutine. Kl 19:15 bliver der børstet tænder. Så kl 19:30 er der sunget lille blob og under stjerne på himlen. Hver dag. Har en pige på 5 og en dreng på 7. De bliver vækket kl 6:15 hverdag. Så de er gryde klar kl 19:30. Lige nu har vi så oppe at vende, hvornår min søn må være længere oppe end sin søster😁😁😁 hmmmmm…….. Han er jo træt, og falder i søvn i løbet af 5-10 min om aftenen. Så han har jo brug for søvnen.

 • Besvar
  Louise Th
  11. januar 2017 kl. 6:29

  Min datter på 8 kommer i seng kl 19.30, eller der er det i hvert fald tid til, at få børstet tænder mv. Vi læser ikke så meget lige pt., men snakker lidt sammen inden det er puttetid. Når vi læser, er det hende der læser højt for os.
  Min søn på 2 gøres sengeklar kl 19. Han får læst en lille godnathistorie (her er Totte og Lotte bøgerne et hit) ellers synger vi sange fra div. børnesangbøger. Begge unger sover heldigvis godt igennem om natten, men er begge Early birds – sønnike er oppe mellem 5-6 og datteren 6-7.30, uanset om vi taler weekend eller hverdag.

 • Besvar
  Anette
  11. januar 2017 kl. 6:30

  Vores aften rutine;
  Efter aftensmad kommer begge piger (Alberte 6 år & Kamille 3 år) i bad. Efter bad er det hygge/puttetid i sofaen. Der ser vi enten tv, læser bog eller bar snakker, alt efter hvad lige passer ind. Kl.19.45, går vi ud og børster tænder, så kysses og krammmes der i stor stil. Den “lille” bliver puttet, altså hun ligger sig i sin seng, tager dynen på, mor kysser og krammer endnu engang, og så siger vi godnat. Den store ligger allerede og venter på mor, her blivernogså kysset og krammer, og sagt godnat. Efter 5 minutter er begge piger langt væk i drømmeland ❤

 • Besvar
  Rikke graversen
  11. januar 2017 kl. 6:55

  Her hjemme har vi ikk et fast tidspunkt.. Ikke lige i tiden. Lille bror skal helst i seng 19.30-20.00. Frida på 4 kommer i seng 20.00-20.30 alt afhængig af om tiden har løbet fra os. I dag feks har jeg fri og de må sove til de vågner og selvom hun sov 20.30, vågner hun 6.30 🙈 Hun har aldrig haft det store behov for søvn, eller været sur og tvær. Men kan selvfølgelig være træt nogle dage efter bh. Men vi prøver at putte begge ved 19.30-20.00 tiden. Da vi som regel stå op kl.6.00-6.30. Putning sker med at vi børster tænder og så vil hun så gerne falde i søvn inde hos mig. Når hun sover bærer vi hende ind i hendes seng. For det meste sover hun så hele natten derinde, nogle gange kommer hun ind i løbet af natten. Men hun skriger som en gal hvis hun ikk må falde i søvn hos mig, som har stået på siden jul. 🤔 Og jeg magter ikk lige tag kampen op lige pt. Den tager vi snart 😂

 • Besvar
  Mille
  11. januar 2017 kl. 14:52

  Vores søn på lige knap 4 år kommer i seng kl 19. Han vælger selv en bog, og bagefter synger vi en sang. Han sover kl 19:30 indtil 07-7:30 næste morgen.

 • Besvar
  Millesmor
  11. januar 2017 kl. 20:05

  Her kommer vores på 4,5 i seng kl 20. Hun ser lidt film på computeren og så læser vi et kapitel af den bog vi nu er igang med. Jeg putter hende med et kys og så sover hun 5 min efter. Lillesøster på 1 år bliver puttet af Farmand kl 19 og det kan godt tage en times tid før hun overgiver sig til søvnen – det bliver forhåbentlig lettere med tiden 🙈😅

 • Besvar
  Guri
  11. januar 2017 kl. 20:50

  Her står den på tandbørstning og nattøj ved kl 19:30. Derefter leger vi lidt eller læser en bog. Kl 20 er det så i seng. Nogle gange snakker vi. Nogle gange skal jeg fortælle en historie fra vores oplevelser . Fx fra gymnastik, spejderne eller fra i sommers. Hvis hun ikke er træt, så finder hun på alt mulig. Tisse, sulten, tørstig…..hmmm . Så her har jeg altid både potten og vand med. Hvis hun vil spise får hun et nej. Jaja; den onde mor her. …I know. I øjeblikket falder hun hurtigt i søvn. Hun er lige blevet 3 og har skippet middagsluren. Det er dejligt at hun sover hurtigt, men hold kæft, hvor jeg savner vores snakke, når hun er lagt i seng. Dem har jeg virkelig nydt og elsket. Freia sover igennem og skal kildes ud af sengen omkring kl 8 om morgenen. Kl. 9:15 er hun afleveret i børnehaven. Jeg er på barsel, så dee er ro på om morgenen.

 • Besvar
  Grethe
  12. januar 2017 kl. 23:01

  Kære Naomi.
  Kan du ikke se at billederne er sat sammen i stor kærlighed til dem begge?
  Ellers er det synd…
  Kh Grethe.

 • Besvar
  Trine
  13. januar 2017 kl. 11:08

  Den store på 4,5 har nogenlunde samme ritualer som hos Jer – vi synger blot Solen er så rød mor og Elefantens Vuggevise. Dem kan jeg huske fra da jeg var lille 🙂 På hektiske dage, hvor hun trænger til meget ro, droppes sangen og så afspiller vi delfin musik fra YouTube. Det har en en sååååå afslappende effekt på hende og hun falder i dyb søvn.

  Og her er erfaringen at vi helst 1 time før sengetid skal slukke TV og iPad.

  Den lille på 2,5 mdr. har ingen faste rutiner endnu.

 • Besvar
  Stinne
  14. januar 2017 kl. 17:09

  Jeg er mor til 4. På henholdsvis 22, 14, 8, og 5, her hjemme har vi en far som er meget væk, og derfor træder han i karakter ved putning og har kvali tid der. Efter aftensmaden rydde de store af, og de små bliver badet og får nat tøj på, og vælger selv hvad de vil… se netflix, læse el spille spil eller tegne. Ti min. I otte går far ud og børster, tisser og putter og mor, går ned og siger godnat, med kys og kram.
  En anden regl er at de voksne skal have mulighed for at snakke privat og være voksne sammen. Så derfor er der ikke børn i stuen efter kl.20 mm. De er syge el vi har aftalt noget vi skal se sammen. El hjælp til lektier….

 • Skriv en kommentar