Se hvad jeg har fundet i Tel Aviv...

En lille miniguide til Israel

imageNu har jeg været lidt rundt i Israel, men dog ikke i Eilat. Tel Aviv er jeg altså ikke største fan af – sorry. Men Jerusalem synes jeg er fantastisk! Det er både spændende og magisk med de mange historier, bygningerne og bazaren med alle de små boder og sælgende. Det er virkelig et besøg værd. Vi stod dog i kø i over en time til Tempelbjerget, inden de lukkede lågen for næsen af os, så kom i GOD tid til det. Det var endda udenfor sæsonen. Der er så mange steder i Jerusalem der har stor betydning i historien, så at have Bibelen/Det nye testamente med, vil jeg klart anbefale. Det er lidt sjovt at stå et sted med mulighed for at slå op og læse nøjagtig hvad der skete og blev sagt (altså… Når nu man er der må man leve sig ind i det, ik).

image

Grædemuren er meget mindre end jeg havde regnet med. Der var stille og roligt, og egentlig smukt som muslimer, kristne og jøder blender sammen. Jeg bad faktisk selv en bøn op ad muren for min families helbred, lykke og sikkerhed (jeg er sgu så bange for ham Putin). Der er små papirlapper i hver en sprække, fordi folk skriver deres bønner ned og kiler dem ind i muren. Der er sat et hegn op gennem pladsen, som adskiller mænd og kvinder. Jeg havde troet det ville være mere rabiat, men det var det nu ikke. Det ville jeg ellers gerne ha’ set  🙂

image

image

image

Med overalt…

image

Der er hyggeligt i bazaren og sikkert utrolig varmt om sommeren, nu er der egentlig koldt. Det eneste jeg gerne ville ha’ haft med hjem herfra, var flotte figurer af de tre vise mænd, men det fandt jeg ikke. Der var kun nogle i noget grimt træ alle steder, desværre. En lille flig af korset havde også været fint 😉

image

Flotte farver og sukker på alverdens måder. Det er som alle andre steder, det samme de har overalt, men jeg kan sagtens gå i timevis og kigge på den slags skrammel. Jeg fik desværre ikke billeder af det nye område, Marmilla, hvilket ærgrer mig for det var virkelig pænt! Altså en ny flot gade uden for bymuren med gode butikker (de havde endda Gucci) og restauranter. Det var ikke Rodeo Drive, men det var altså ikke langt fra. Desværre fik vi imponerende dårlig service stort set alle steder vi kom, dét kan de altså finde ud af. Jeg har kun oplevet ét andet sted i verden de var så dårlige på serviceområdet, det var på Bahamas.

image

image

Man kan finde de hyggeligste steder at få en kop tynd kaffe. Jeg sad længe og iagttog en ældre herre arbejde med at lave pitabrød, han har da nok været 80-85 år, og knoklede afsted. Han kunne næsten ikke slæbe den krummede ryg rundt, men han stod ikke stille i 1 minut. Der blev altså langet nogle pitaer over disken. Og kaffe. Han kom til at give min kaffe væk hele to gange, og det tog altså et kvarter hver gang han lavede en kop. Tredje gang var lykkens gang, men han var så sej og arbejdsom 🙂

Det er dog ikke ham på billedet, den smarte mand her bag disken jeg mener, de var to om stedet.

image

image

Betlehem var jeg kun i en times tid, så nåede ikke at se alverden. Man må ikke selv køre dertil i lejet bil, da det er Palæstina og ikke Israel. Vi tog en taxa, men man kan også sagtens tage en bus, det er noget billigere. Det har koster ca. 500 kr. derud og retur, og med taxa ventende imens. Betlehem ligger en halv times kørsel fra Jerusalem. Om der var mere at se end kirken som er opført over Jesus fødested, ved jeg faktisk ikke.

Nazareth var spændende fordi det var der Jesus undfanget, og den historie kender I jo godt nu 😉 Vi nåede desværre ikke at se mere, men der skulle være mange ting at se.

image

Hvis man ikke er inde i hvad der er sket dernede, så er her en ret let fordøjelig forklaring – og meget spændende!

   

15 kommentarer

 • Hanne Annet

  Tak for din spændende og inspirerende beretning både i dag og tidligere.
  Selv om I havde en del “hovsa ér” er det nok en rejse vil fylde godt hos jer 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Janne

  Tak for spændende rejsefortællinger. Kombi af Rasmus og dig er god, lækre solrejser fra dig og noget jeg lærer noget af fra din mand.
  Ved du hvorfor mand og kvinder ikke må være på det samme stykke mur?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • mormormedstiletter.dk

  Super god og inspirerende guide, Mascha! Tusinde tak:-) Jeg skal huske den hvis jeg nogensinde skal til Israel….

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maibritt

  Filmen du henviser til er tydeligvis produceret af pro-Israelske personer

  Ville foretrække en kilde der var objektiv og kunne fremlægge sagen uden at tage stilling ???

  Derudover – herlig rejsebeskrivelse – helt i tråd med mit eget syn på religion.
  Jeg valgte at melde mig ud af Folkekirken af samme årsag – kan dog tilslutte mig kerneværdierne som fx. du skal elske din næste, du må ikke slå ihjel osv. ❤

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • maschavang2

   Jeg er selv medlem af folkekirken, fordi jeg synes det er vigtigt at bevare vores historie, som vores samfund bygger på 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Majas mor

  Mascha jeg har virkelig nyt at læse alle dine beretninger om din tur til Israel. Historien, humoren og det hele. Glæder mig til at læse meget mere fra dig

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kamilla

  Konflikten kan ses fra andre vinkler
  https://youtu.be/_4KBz8R2hN4

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ditte

  Hold op en subjektiv, pro-israelsk video du linker til. Det kunne måske være en idé at sætte sig lidt mere ind i sagen, eller eventuelt bare linke til en objektiv kilde i stedet for 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • sara

  Jeg har nydt at læse om jeres tur. Sådan en rejse til Israel er lige noget for mig, hvis jeg altså ikke var så hulans bange.. følte du dig sikker i Israel? Hvordan er stemningen i Tel Aviv?
  Jeg troede/tror der er meget terror og konflikt i mellem de forskellige befolkningsgrupper, og tør derfor ikke tage afsted..

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • maschavang2

   Jeg var bange inden afrejse, men der er INTET, stemningen er ikke anderledes end i Danmark. Der døde 36 sidste år dernede i terror, til sammenligning døde der 200 i trafikken i dk. Det var sådan Rasmus beroligede mig ? Tyrkiet ville jeg bestemt ikke tage til.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofie

  Du har tydeligvis oplevet en meget ensidig side af sagen. Du var tydeligvis ikke i byen Hebron, besat af israelske bosætter, hvor de lokale palæstinensere går hver dag i frygt for at blive slået ned på gaden. Hvor der er sat hegn op over byens souk, da bosætterne har bosat alle de øverste bygninger og kaster mursten ned efter dem. Væske trænger dog stadig igennem hegnet og dagligt kaster de spande af urin ned på de lokale, herunder børn og gamle mennesker. Du skriver, at du ikke har en mening til sagen, men i så fald ville klæde dig at dele en mere objektiv video, istedet for en ekstremt pro-israelsk og fuld af løgn. Jeg har fuldt din blog i nogle år, men dette er sidste gang jeg bidrager til dine sidetal. Jeg er meget skuffet over din manglende medmenneskelighed og håber at du for alvor vil sætte dig ind i sagen og ikke dele løgne med dine læsere, som måske ikke ved bedre.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • maschavang2

   Der ér jo tilladt folk at tænke og agere selv, hvis de er interesserede i at vide mere. Google er tilgængelig for alle. Uanset hvad jeg viser eller har af mening, så er der jo nogen der mener det andet – derfor der er krige.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Fatima

  Hold da op en uintelligent og ensidig video du har sat op… Håber at du en dag får øjnene op for fakta, i stedet for at lade dig købe af en simpel “forklaring” af konflikten (måske når du ikke længere er sammen med Rasmus). Israel har altså utallige krænkelser af FN-, menneske- og børnerettigheder og desuden krænkelser af folkeretten ved at tillade ulovlige bosættelser. Det kan du læse om i massevis af uvilidge rapporter fra fx Amnesty. Du har i hvert fald mistet mig som læser. Nelson Mendela: “Apartheid is a crime against humanity. Israel has deprived millions of Palestinians of their liberty and property. It has perpetuated a system of gross racial discrimination and inequality. It has systematically incarcerated and tortured thousands of Palestinians, contrary to the rules of international law. It has, in particular, waged a war against a civilian population, in particular children”.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Amalie

  Jeg har fulgt dine rejseindlæg om Israel og jeg synes at det har været PINLIGT at læse og jeg bliver vred og ked af det. Især over at du rejser med en politikker og så slet ikke inddrager en eneste overvejelse om hvad det er for et land i er rejst ind i. Israel foretager kriminelle og diskriminerende handlinger og fører en uretfærdig krig mod Palæstina og I burde have rejst ud og se nogle af de ekstreme bosættelser israelerne ulovligt har bygget.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • maschavang2

   Ved du hvad, du skal SLET ikke blande dig i hvad jeg foretager mig på min private ferie sammen med min kæreste. Om han er politiker eller skraldemand kan du være ligeglad med, det er ikke op til dig at vurdere eller stille krav til indholdet på MIN blog.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

 

Næste indlæg

Se hvad jeg har fundet i Tel Aviv...